Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Λήξη των εργασιών του ΚΑ΄ Συμποσίου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών.

Λήξη των εργασιών του ΚΑ΄ Συμποσίου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών.

0

3imerasimposioELMkaivarneyseis03

Έληξαν χθες το βράδυ, οι εργασίες του ΚΑ Συμποσίου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, με θέμα: “Η εκκλησία της Λευκάδας, η κοινωνία και η τέχνη”.

Την τρίτη μέρα του Συμποσίου προέδρευσε η κα Άννα Σκλαβενίτη, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, η οποία ευχαρίστησε το προεδρείο της ΕΛΜ για την πρόσκληση και παρουσίασε τους ομιλητές και τις ανακοινώσεις της τελευταίας ημέρας.

3imerasimposioELMkaivarneyseis02
Άννα Σκλαβενίτη, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας,

Πρώτος ομιλητής ο π. Γεράσιμος Ζαμπέλης, Πρωτοπρεσβύτερος και συγγραφέας. Το θέμα του ήταν “Η πνευματική προσφορά της Εκκλησίας της Λευκάδας (υμνολογία-ψαλτική-κήρυγμα-εγκύκλιοι κλπ). Τόνισε ιδιαίτερα τον ρόλο της Εκκλησίας, τόσο σε κοινωνικό επιπέδου, όσο και και την πνευματική της προσφορά, κατά τη διάρκεια των αιώνων παρ΄ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με τις συχνές εναλλαγές των κατακτητών που πέρασαν από το νησί μας. Επισήμανε τις επιρροές που δέχτηκε, που ωστόσο δεν εκφράζουν υποταγή και άνευ όρων αποδοχή των ζητούμενων από τους εκάστοτε εισβολείς, αλλά είναι μια εξωτερικά διαφαινόμενη πράξη ανοχής προκειμένου να λειτουργήσει αθέατα ή παραπλανητικά ο πολυμέτωπος αντιστασιακός αγώνας και να διατηρήσει τις καρδιές ανέγγιχτες από την ιταμή πρόκληση της αιχμαλωσίας και της ισοπέδωσης.

3imerasimposioELMkaivarneyseis04
Π. Γεράσιμος Ζαμπέλης, Πρωτοπρεσβύτερος και συγγραφέας

Στη συνέχεια η κα Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, αφού ευχαρίστησε την ΕΛΜ, για την πρόσκληση που της έκανε να πάρει μέρος στο συμπόσιο, μίλησε για την εκκλησιαστική ζωγραφική του 18ου και του 19ου αι. στη Λευκάδα και την Ιθάκη. Η παρουσίαση της αφορούσε τις φορητές εικόνες ναών των δύο νησιών. Παρατήρησε τις επιρροές που δέχτηκε από προγενέστερες ή σύγχρονες με την εποχή τάσεις, και επισήμανε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις που αξίζουν τον κόπο να διερευνηθούν περαιτέρω. Η ομιλία της πλαισιώθηκε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και από τα δύο νησιά.

3imerasimposioELMkaivarneyseis07
Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης

Ο κος Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, μίλησε για τον πιο γνωστό, όπως είπε, Λευκαδιο Αγιορίτη Αρχιμανδρίτη Χριστόφορο Κτενά. Ανέφερε το βιογραφικό του Καρσάνου Αρχιμανδρίτη, τις σπουδές και τα ταξίδια του. Στη συνέχεια έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο πλούσιο συγγραφικό του έργο, και τη σχέση του με το Άγιο Όρος.

3imerasimposioELMkaivarneyseis17
Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Τέλος ο κος Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, ιστορικός και Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, μίλησε για ο ρόλο και τη στάση της εκκλησία στην Ένωση των Επτανήσων το 1864.

3imerasimposioELMkaivarneyseis19
Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, ιστορικός και Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολούθησε μικρής διάρκειας συζήτηση και η κα Άννα Σκλαβενίτη έκλεισε τις εργασίες του Συμποσίου, ευχαριστώντας τους ομιλητές για τις ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις τους και την ΕΛΜ για την ανάδειξη τόσο ενδιαφερόντων θεμάτων που αφορούν στην ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας.

3imerasimposioELMkaivarneyseis42
ΟΙ βραβευμένοι μαθητές με τον Σεβασμιότατο ΜΛΙ, τον Αθ. Μελά και τον Τρ. Σκλαβενίτη

Στη συνέχεια έγινε από τον Αθανάσιο Μελά η απονομή του βραβείου του Πέτρου και Νίτας Αργύρη στους πρώτους αποφοιτήσαντες μαθητές των Λυκείων της πόλης της Λευκάδας. Φέτος τα βραβεία απονεμήθηκαν στον Μαυρομάτη Παναγιώτη Γεώργιο από το Α’ Λύκειο Λευκάδας, με το βαθμό 19 και 9/10. Το βραβείο για τα κορίτσια μοιράστηκαν οι μαθήτριες που ισοβάθμησαν με 19 και 6/10. Πρόκειται για την Καραγιάννη Δάφνη από το Α’ Λύκειο Λευκάδας και την Κωνσταντίνα Καραμήντζου από το Μουσικό Σχολείο Λευκάδας.

Το ρεπορτάζ από την απονομή μπορείτε να δείτε [εδώ].

Την πρώτη και δεύτερη ημέρα του Συμποσίου μπορείτε να δείτε [εδώ] και [εδώ].

Κείμενο – Φωτογραφίες: Σκλαβενίτη Χρυσούλα.

Προηγούμενο άρθροΘεαματική βροχή αστεριών στον ουρανό της Λευκάδας!
Επόμενο άρθροΗ Τομεακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ για τη φωτιά στη Λευκάδα της 8ης Αυγούστου