Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις 4η Μουσική Εβδομάδα Λευκάδας

4η Μουσική Εβδομάδα Λευκάδας

0

Σεμινάρια βιολιού, βιόλας, βιολοντσέλου, πιάνου και μουσικής δωματίου με τους Δημήτρη Χανδράκη (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα), Δημήτρη Πάτρα (βιολοντσέλο) και Χαράλαμπο Αγγελόπουλο (πιάνο).

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

4η Μουσική Εβδομάδα Λευκάδας
11-17 Ιουλίου 2010
Σεμινάρια βιολιού, βιόλας, βιολοντσέλου, πιάνου και μουσικής δωματίου με τους Δημήτρη Χανδράκη (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα), Δημήτρη Πάτρα (βιολοντσέλο) και Χαράλαμπο Αγγελόπουλο (πιάνο).
Συναυλία συμμετεχόντων στις 16 Ιουλίου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΝΔΡΑΚΗΣ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965. Σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε μαθήματα βιολιού στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του Κ. Γαλιλαία, απο όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί το 1982. Την ίδια χρονιά συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης στην τάξη του G.Pichler (με υποτροφία του ιδρύματος «Α. ΩΝΑΣΗ»). ΤΟ 1988 πήρε το δίπλωμα σολίστ. Ακόμη έχει μελετήσει με τους M. Rostal, F. Hirshorn , E. Peineman, κ.ά. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες, καθώς και σε ατομικά ρεσιτάλ, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες( Αυστρία , Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Πολωνία κ.α.). Στην Ελλάδα έχει συμπράξει επανειλημμένα με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.Το 2002 έπαιξε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του Χ.Σαμαρά «Lamento» με τη Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, ενώ παράλληλα έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Από το 1992 συμμετέχει σε παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στο διαγωνισμό της Helexpo τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς πήρε το Α’ βραβείο ως μέλος του Μακεδονικού συγκροτήματος μουσικής δωματίου. Είναι ιδρυτικό μέλος του «Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου» του σημαντικότερου και μακροβιότερου συνόλου Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα με το οποίο έχει να παρουσιάσει πλούσια δισκογραφική και συναυλιακή δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αποσπώντας συχνά διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή τύπο. Ο Δημήτρης Χανδράκης διδάσκει βιολί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης απο το 1993 και από το 2003 στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σήμερα ως καθηγητής. Πολλοί απόφοιτοι μαθητές και φοιτητές του συνεχίζουν τις σπουδές τους σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού και άλλοι ειναι μέλη των ορχηστρών της πόλης. Από το1991 έως το 1996 υπήρξε εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια και μέχρι το 2003, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Επί σειρά ετών διετέλεσε μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Κ.Ο.Θ., Αναπληρωτής Διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωπος μελών Δ.Ε.Π. στη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τέλος, υπήρξε μέλος κριτικών επιτροπών διεθνών και Πανελληνίων μουσικών διαγωνισμών.

ΧΑΡΑ ΣΕΙΡΑ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Πήρε μαθήματα βιολιού από τη Σοφία Ποιμενίδου και τον Στέλιο Καφαντάρη στο Ελληνικό Ωδείο. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης και αργότερα του ΙΚΥ, σπούδασε βιόλα στο Conservatoire National Supérieur του Παρισιού, στην τάξη του Jean Sulem, απ’οπου αποφοίτησε με Α’ βραβείο παμψηφεί και ειδική διάκριση. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα μουσικής δωματίου με τον Bruno Pasquier. Με υποτροφία του Ωνασείου Ιδρύματος συνέχισε τις σπουδές της στο Conservatoire National του Bordeaux,στην τάξη του Τάσου Αδαμόπουλου,απ’ όπου αποφοίτησε με Α’ βραβείο. Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2001 έως το 2007 ήταν μέλος του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου με το οποίο ανέπτυξε αξιόλογη καλλιτεχνική δράση συμμετέχοντας σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και ηχογραφώντας έργα Σισιλιάνου, Δραγατάκη, Σκαλκώτα, Respighi, Nielsen. Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Διετέλεσε Α’ βιόλα στην Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Ορχήστρα των Χρωμάτων ενώ κατέχει την ίδια θέση στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Διδάσκει στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960. Σπούδασε βιολοντσέλο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με το Μανώλη Καζαμπάκα. Τον Ιούνιο του 1980 πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές του, με υποτροφία του γερμανικού κράτους DAAD και μετά από εισαγωγικές εξετάσεις, στη Μουσική Ακαδημία του Ανοβέρου με τον Friedrich Jürgen Sellheim στην τάξη των σολίστ. Πήρε το δίπλωμα σολίστ με διάκριση το 1986. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με τον André Navarra. Έχει επίσης μελετήσει με τους Heinrich Schiff και Mischa Maisky. Ο Δημήτρης Πάτρας έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσ/νίκης και τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσ/νίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Καμεράτα του Μεγάρου Αθηνών, τους «Σολίστ της Πάτρας», τη Δημοτική Ορχήστρα Αθηνών, τη γαλλική ορχήστρα εγχόρδων “Helios”, την καμεράτα Ανοβέρου, την “Pro Musica” Βελιγραδίου, την Ορχήστρα «Stanislav Binitcki» κ.α. Έχει δώσει συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Δανία κ.α. Είναι τακτικός συνεργάτης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο οποίο καλείται να συμπράξει σε σημαντικά αφιερώματα και κύκλους μουσικής δωματίου, καθώς επίσης και σε μεγάλες παραγωγές του ΟΜΜΑ. Έχει επίσης ηχογραφήσει για ραδιοφωνίες της Ελλάδας, Γερμανίας και Δανίας. Είναι έντονη η καλλιτεχνική του δραστηριότητα στη Γαλλία, όπου τον καλούν τακτικά οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου της Briançon να συμπράξει με διάσημους σολίστ από όλον τον κόσμο. Είναι επίσης μέλος κριτικών επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου. Ο Δημήτρης Πάτρας συγκαταλέγεται στους έλληνες καλλιτέχνες με ευρύ και πλούσιο ρεπερτόριο. Από το μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη μουσική του αιώνα μας, τα προγράμματα των συναυλιών του είναι πολυποίκιλα και ενδιαφέροντα. Στα πλαίσια αυτά, παρουσίασε τις σόλο σουίτες του J. S. BACH σε σειρά συναυλιών, όπως επίσης αξίζει ν’ αναφέρουμε και το ότι εκπροσώπησε πολλές φορές τη χώρα του σε πανευρωπαϊκές συναντήσεις μουσικών για την προώθηση της μουσικής του 20ου αιώνα, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές από τον ξένο τύπο. Διατέλεσε επι δεκαπενταετία κορυφαίος σόλο βιολοντσελίστας στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του Τρίο Θεσσαλονίκης με το οποίο έχουν πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα με την καλλιτεχνική του πορεία ως εκτελεστής, ο Δημήτρης Πάτρας αφιερώνει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια πολύ χρόνο και στη διδασκαλία. Διδάσκει σε τακτική βάση σε διεθνή μουσικά σεμινάρια Master Class (Porto Carras, Aristoxenos, Saint-Maximin, Briancon, Μουσ. Ακαδημία Βελιγραδίου κ.α.). Eίναι καθηγητής βιολοντσέλου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής καθηγητής βιολοντσέλου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στην γενέτειρα του μελέτησε με τις Ι.Σημηριώτη και Δ.Ευνουχίδου.Με υποτροφία του Ιδρύματος ΄΄Λ. Βουδούρη΄΄ σπούδασε στην Κολωνία (Hochschule fur Musik Koln) απ’ όπου πήρε το δίπλωμα σολίστ με άριστα (τάξεις Α.Kontarsky, A.Valdma),ενώ παράλληλα παρακολούθησε τα μαθήματα του παιδαγωγικού τμήματος.Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη Royal Scottish Academy of Music and Drama που οδήγησαν στον τίτλο Master in Performance (keyboard studies, τάξη του καθηγητή V.Sangiorgio).Εκπροσώπησε επανειλημμένα την Ελλάδα σε διεθνείς συναντήσεις (Αλγέρι, Νιόρ, Βερολίνο, Λουξεμβούργο, Νόβισαντ κτλ). Μελέτησε με διάσημους καλλιτέχνες όπως οι D.Βashkirov, R.Kehrer, M.Tirimo, D.Alexeev, C.Ortiz κα.Το 1992 παίρνει το βραβείο ‘Φ.Νάκα’, ενώ το 1993 καταλαμβάνει τη θέση του αναπληρωματικού πιανίστα της ορχήστρας νέων της ΕΟΚ.Το 1995 βραβεύεται με το 1ο βραβείο στο 5ο διεθνή διαγωνισμό μουσικής δωματίου της Helexpo με τον ομποϊστα Δ.Βάμβα.Το 1998 αποσπά το 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης ,ενώ το 1999 διακρίνεται στο Governor’s Recital Prize Competition στη Γλασκώβη. Την ίδια χρονιά βραβεύεται στο διεθνή διαγωνισμό Grand Konzerteum 99’.Το 2002 βραβεύεται με το 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου ‘Γ. Θυμής’. Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει 25 κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, πλήθος έργων για σόλο πιάνο, έργα μουσικής δωματίου και εκτείνεται χρονικά από τον Bach μέχρι τους σύγχρονους μας συνθέτες του 21ου αιώνα. Oι εμφανίσεις του σε αίθουσες όπως τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Centre Cultural Portugal Paris, το Κendal Town Hall, το Wells Concert Hall, το Musashino Center Tokyo καθώς και η συμμετοχή του σε διεθνή φεστιβάλ απέσπασαν πάντα θερμές κριτικές.Σαν σολίστ συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Apollon Orchestra Berlin, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης , την RSAMD Symphony Orchestra, την Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών, την Ορχήστρα εγχόρδων της ΕΛΣ, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα Πατρών.Είναι μέλος του συνόλου Piandaemonium (6 πιάνα, 12 πιανίστες). Δισκογραφικά κυκλοφόρησε τα έργα του Ν. Κωνσταντινίδη για σαξόφωνο και πιάνο σε CD, με τον σαξοφωνίστα Θ. Σωτηριάδη, ενώ ηχογραφήθηκαν ζωντανή συναυλία του Piandaemonium και κύκλος τραγουδιών του Αιμ. Ριάδη. Τα συγκεκριμμένα CD θα κυκλοφορήσουν σύντομα. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του πανεπιστημίου Μακεδονίας με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Uwe Matshke με θέμα την έκδοση και μελέτη του συμφωνικού κοντσέρτου έρ.30 του Μ. Καλομοίρη.

Προηγούμενο άρθροΈκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
Επόμενο άρθροΔιήμερη εκπαιδευτική εκδρομή