Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Παρουσίαση του βιβλίου της Παρασκευής Κοψιδά – Βρεττού

Παρουσίαση του βιβλίου της Παρασκευής Κοψιδά – Βρεττού

0
544564 4672790660893 1753621715 n

544564 4672790660893 1753621715 n

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης.

Μέσα στην κατάμεστη από κόσμο υποβλητική αίθουσα της ARTηρίας, στη μαρίνα Λευκάδας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 3 Απριλίου η εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης του βιβλίου της Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού, με τίτλο: Φιλαναγνωσία και Σχολικές Βιβλιοθήκες-Πώς παράγεται το γεγονός στη σχολική καθημερινότητα (εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα). Για το βιβλίο μίλησαν οι: Δρ. Βασιλική Κιτσάκη, Σχ. Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία παρουσίασε, σε ένα καλαίσθητο, περιεκτικό power point το ουσιώδες περιεχόμενο του βιβλίου.

Η κ. Βιβή Παππά, Φιλόλογος (Γενικό Λύκειο Νυδριού), παρουσίασε την επικοινωνία τη δική της και των μαθητών της με το βιβλίο, το οποίο αξιοποίησαν σε ερευνητική εργασία με θέμα τη Φιλαναγνωσία και την υπέβαλαν στο θεσμό «Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση» του Υπουργείου Παιδείας προς βράβευση.

Η κ. Αγγελική Κόγκα, Φιλόλογος (Μουσικό Σχολείο), παρουσίασε ένα ενδεικτικό σχέδιο εργασίας του βιβλίου με ένα καλλιτεχνικά επεξεργασμένο power point. Και στη συνέχεια, πρόσφερε το δώρο της στην κ. Κοψιδά-ένα υπέροχο ξάφνιασμα για όλους- που το ετοίμαζε μυστικά μαζί με τους μαθητές της: Ένα σύντομο φιλμ, πάνω στη Μικρασιατική Καταστροφή, στη διδακτική ιδέα δηλαδή που ανέπτυξε με βάση το βιβλίο της κ. Κοψιδά.

Τέλος, το λόγο πήρε η συγγραφέας του βιβλίου κ. Παρασκευή Κοψιδά, η οποία σε έναν ποιητικά ενορχηστρωμένο λόγο ανέπτυξε την ευγένεια της ανάγνωσης, συνδυάζοντάς την με την παρουσία του εκπαιδευτικού και τον σημαίνοντα κοινωνικό του ρόλο. Ταυτόχρονα μίλησε και…μια αυθεντική επιστολή με παραλήπτη την ίδια, την οποία ανέγνωσε η κ. Κοψιδά, ένα αριστούργημα εφηβικής εξομολόγησης-της δεκαετίας του 70, μεσούσης της δικτατορίας-, για την έμπνευση του συγγραφέα, και τη συγκινησιακή μέθεξη του αναγνώστη στον αληθινό κόσμο των ηρώων του.

Την εκδήλωση συντόνισε ο συγγραφέας, διδάκτορας Φιλολογίας Σπύρος Βρεττός, ο οποίος και άνοιξε την εκδήλωση με ένα σημαίνοντα φιλοσοφικό εισαγωγικό λόγο σχετικά με τη «βιβλιοθήκη» ως έννοια και ανθρώπινο δημιούργημα. Ο λόγος του έδωσε το ρυθμό της πνευματικότητας μέσα στο χώρο που τον κράτησαν τόσο οι ομιλίες όσο και το εποπτικό υλικό που είχαν ετοιμάσει για την εκδήλωση οι ομιλήτριες.

Μετά την εισαγωγική ομιλία του Σπύρου Βρεττού, προβλήθηκε δεκαπεντάλεπτο φιλμ, που υλοποίησε η Βιβή και η Άννα Κοψιδά, με θέμα: Βιβλιοθήκες του κόσμου: Η στέγη της ανθρώπινης σκέψης. Ήταν ένα μαγικό ταξίδι πολιτισμού στις ομορφότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, από την Εθνική μας Βιβλιοθήκη μέχρι τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και ενδιάμεσους σταθμούς: τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ, τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, τη Βιβλιοθήκη Belarus στη Ρωσία, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας, τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Τόκυο, τη Βιβλιοθήκη του San Diego στην Καλιφόρνια, τη Βιβλιοθήκη του Βανκούβερ στον Καναδά, τη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Κοπεγχάγης, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης, τη Βιβλιοθήκη του St. Gall στην Ελβετία, τη Βιβλιοθήκη TU Delft στις Κάτω Χώρες, την Εθνική Βιβλιοθήκη Vernadsky της Ουκρανίας, τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

Όλη η βραδιά ήταν αντάξια του περιεχομένου και των παιδαγωγικών στόχων του βιβλίου της κ. Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού, και της πραγματικής και συμβολικής παρουσίας του δασκάλου (που επάξια η ίδια εκπροσωπεί)-σε κάθε εποχή, προπάντων στις δύσκολες μέρες μας. Ευχαριστούμε τη συγγραφέα, και της ευχόμαστε έμπνευση και δημιουργία.

Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς που μίλησαν και όλους τους εκπαιδευτικούς και ευελπιστούμε να ακούγεται συχνότερα ο λόγος τους.

Τον έχουμε ανάγκη!

Ακολουθεί ολοκληρο το βίντεο της εκδήλωσης το οποίο μας παραχώρησε ο φωτογράφος Νίκος Ζαμπέλης τον οποίο και ευχαριστούμε.

Προηγούμενο άρθροΓραικοί ή Έλληνες;
Επόμενο άρθροΕγκαίνια έκθεσης του 5ου Μαθητικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας