Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Μια συναυλία, ένας σκοπός, ένα πρόσωπο-πρότυπο

Μια συναυλία, ένας σκοπός, ένα πρόσωπο-πρότυπο

0
tzoyganakis-kdap-mea

tzoyganakis-kdap-mea

Γιατί αξίζει να πάμε όλοι στη συναυλία του Μιχάλη Τζουγανάκη.

Την προσεχή Πέμπτη 18 Ιουλίου εμφανίζεται στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας ο τραγουδιστής Μιχάλης Τζουγανάκης. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν προς ενίσχυση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΜΕ Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Λευκάδας (ΔΕΠΟΚΑΛ). Η συναυλία διοργανώνεται από την μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φιλική Ευκαιρία». Προφανώς και δεν την γνωρίζετε. Ούτε κι εγώ!

Στην ιστοσελίδα της διαβάζουμε ότι «ξεκίνησε το έργο της το φθινόπωρο του 2009. Σε μια εποχή υλισμού και φιλαργυρίας, μια ομάδα νέων ατόμων αντιδρά στο κατεστημένο της αδιαφορίας. Σε μια πόλη που τα όνειρα χάνουν τη προτεραιότητά τους και οι ανθρώπινες σκέψεις δεν ευκαιρούν, μια σκέψη ότι κανείς δεν είναι μόνος, φαντάζει δρόμος μακρινός…Έτσι ξεκίνησε και η δική μας σκέψη, ο δικός μας αγώνας…Δε βρήκαμε το δρόμο, όμως καθημερινά τον δημιουργούμε. Η φιλική ευκαιρία είναι η ευκαιρία των φίλων μου στο σκοπό της ανιδιοτέλειας και της βοήθειας ευπαθών ομάδων πληθυσμού και κυρίως παιδιών. Δεν ανήκουμε κάπου και τα κίνητρά μας είναι αγνά, αλλά ακόμη και αν αρνείστε τη συμμετοχή σας, ελάτε να μας γνωρίσετε και να μας δώσετε τη δική σας φιλική ευκαιρία».

Πίσω από αυτή την οργάνωση κρύβεται όμως ένας νεαρός άντρας που αρκετοί σίγουρα τον γνωρίζετε. Όπως κι εγώ! Είναι ο εμπνευστής της, ο δημιουργός της και ο άνθρωπος που υλοποιεί όλες τις δράσεις της. Δεν είναι από τη Λευκάδα αλλά δουλεύει στη Λευκάδα καθημερινά, εδώ και κάποια χρόνια. Δουλεύει καθημερινά για το μεροκάματο και την επιβίωση, όπως όλοι μας. Κάνει μια άλλη δουλειά από αυτή που σπούδασε βλέποντας το πτυχίο του κρεμασμένο στον τοίχο του σπιτιού του, όπως και οι περισσότεροι της ηλικίας μας.

Αυτό που τον διαφοροποιεί όμως από όλους εμάς τους υπόλοιπους είναι η αγάπη του για την αλληλεγγύη και την προσφορά προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Όσα χρόνια δουλεύει διαθέτει όλα τα φιλοδωρήματα που κερδίζει σε φιλανθρωπικές δράσεις, σε ιδρύματα, σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Και όχι μόνο τα φιλοδωρήματα φυσικά.

Όπως οι περισσότεροι αξιόλογοι άνθρωποι είναι ένα άτομο χαμηλών τόνων, μετριόφρων, ταπεινός, μειλίχιος, ευγενής. Δεν επιθυμεί να δημοσιευτεί το όνομά του, ούτε η δράση του, παρά μόνο να κινητοποιηθούν ολοένα και περισσότεροι να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους. Επιθυμεί να αγοραστούν όσο το δυνατόν περισσότερα εισιτήρια για τη συναυλία, ώστε να διατεθούν προς όφελος των παιδιών με αναπηρίες.

Έχει αναλάβει όλο το κόστος της συναυλίας, συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού ρίσκου γιατί η συνεισφορά και η αλληλεγγύη είναι για εκείνον πρωτίστης σημασίας αλλά και πρώτιστη ανάγκη των ημερών. Είναι ο ίδιος που πέρυσι έψαξε, βρήκε και έφερε στη Λευκάδα το Γιάννη Χαρούλη. Τα έσοδα και εκείνης της συναυλίας διατέθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν ένα φωτεινό παράδειγμα των ημερών που αγωνίζεται για την επιβίωσή του χωρίς να ξεχνά να στρέφει το βλέμμα του σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εκείνον. Είναι ο άνθρωπος που αξίζει να του μοιάσουμε έστω και λίγο, ο άνθρωπος που αξίζει να θαυμάσουμε για όσα έχει κάνει και θα συνεχίσει να κάνει. Είναι ο άνθρωπος που αξίζει να του αφιερώσουμε λίγες γραμμές για τις σκέψεις και τις πράξεις του.

Αν στις μέρες της κρίσης απομείναμε μόνοι μας, αβοήθητοι, αν χάσαμε τις αξίες μας και μας έχει συνθλίψει η ανέχεια, η τρομοκρατία, η αβεβαιότητα, η μοναξιά, το μήνυμα της αλληλεγγύης είναι αυτό που πρέπει να αναδυθεί, που πρέπει να το μεταφέρουμε από στόμα σε στόμα και από πράξη σε πράξη. Ας στηρίξουμε κι εμείς αυτό το σκοπό αγοράζοντας ένα εισιτήριο για τη συναυλία, ακόμη κι αν δεν πάμε. Ας στηρίξουμε κι εμείς το έργο και τις δράσεις του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΜΕ Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) Δήμου Λευκάδας, στηρίζοντας εκείνους που δεν φάνηκαν τόσο τυχεροί όσο εμείς. Και όταν δούμε το χαμόγελο στο πρόσωπο αυτών των παιδιών ας αισθανθούμε όλοι μαζί την ικανοποίηση ότι συνεισφέραμε κι εμείς. Και που ξέρετε…ίσως κάποιοι εμπνευστούν από το έργο της Φιλικής Ευκαιρίας και ακολουθήσουν το δρόμο που χαράζει ο εμπνευστής της.

Ειρήνη Βονιτσάνου

afisa tzouganakis

Προηγούμενο άρθροΝέες θέσεις εργασίας στην Λευκάδα
Επόμενο άρθροΣπάνιες φωτογραφίες της οικογένειας Ωνάση