Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις The island – resignified: Neion open day II

The island – resignified: Neion open day II

0

1

Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, στις 21.00 πραγματοποιήθηκε στο Νήιον ένα ακόμα open day, μια βραδιά ανοιχτή προς το κοινό, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών “The island – resignified” (“Το νησί – επανανοηματοδοτημένο”).

Πρόκειται για μια πλατφόρμα, που μέσω του διαδικτύου, καλεί καλλιτέχνες και κοινωνικούς επιστήμονες από διάφορα μέρη του κόσμου να ανακαλύψουν τη Λευκάδα και να δημιουργήσουν ένα έργο που να αναφέρεται στο νησί και την παραμονή τους εδώ.

Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες για το διάστημα από την πρώτη μέχρι και τις 15 Ιουλίου ήταν οι Ewa και ο Jacek Doroszenko. Τη Δευτέρα παρουσίασαν την προηγούμενη δουλειά τους και μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία τους από τα προηγούμενα art residencies στα οποία είχαν συμμετάσχει και τελικά μας αποκάλυψαν ένα τμήμα του project που δούλεψαν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στη Λευκάδα.

Πρόκειται για το “Impossible Territories” (“Απίθανες Επικράτειες”), ένα ψηφιακό έργο στο οποίο συντίθενται εικόνες της Λευκάδας, τις οποίες οι καλλιτέχνες βρήκαν σε πρώτη φάση κατά την αναζήτησή τους στο Google, χρησιμοποιώντας τη λέξη “Λευκάδα” ως λέξη κλειδί, μαζί με φωτογραφίες που τράβηξαν οι ίδιοι κατά την περιήγησή τους στο νησί. Η σύνθεση αυτή είναι τρισδιάστατη και δανείζεται τη φόρμα των βιντεοπαιχνιδιών και ταυτόχρονα είναι κινούμενη. Το βίντεο θα επενδυθεί με τη μουσική που συνθέτει ο Jacek, ο οποίος εκτός από εικαστικός είναι και μουσικός. Πρόκειται για μια σύνθεση που προκύπτει από επεξεργασμένες νυχτερινές ηχογραφήσεις του περιβάλλοντος χώρου στο Νήιον.

Το project αυτό, όπως μας εξήγησαν οι εικαστικοί, προκύπτει από τον προβληματισμό τους για τη δύναμη και τη σημασία που έχει η εικόνα στην εποχή μας και για το αν τελικά οι εικόνες αποδυναμώνουν ή ενισχύουν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και τον τρόπο που τη βιώνουμε.

Τα αποτελέσματα των εικαστικών ερευνών όλων των συμμετεχόντων του residency που διοργανώνει το Νήιον, θα παρουσιαστούν σε μία έκθεση που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στη Λευκάδα.

Προηγούμενο άρθροΦωτιά στην Λευκάδα
Επόμενο άρθροΣυγκλονισμένη η Πρέβεζα από τον ξαφνικό θάνατο του 28χρονου Στάθη Παρούση