Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις “Του κύκλου τα γυρίσματα” από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

“Του κύκλου τα γυρίσματα” από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

0

2016.04.16-toy-kykloy-ta-gyrismata

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας

σας προσκαλούν

στη μουσική παράσταση

“Του κύκλου τα γυρίσματα”

Μια αφήγηση της αιώνιας ανθρώπινης ιστορίας

μέσα από παραδοσιακά τραγούδια

με συνοδεία λαούτου, βιολιών, κλαρίνου και κρουστών.

Σάββατο 16 Απριλίου στις 8:30 μ.μ.

στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης

Η Διευθύντρια

Ελένη Συνεσίου

To Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας σας προσκαλεί στη μουσική παράσταση Του κύκλου τα γυρίσματα το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 στις 8.30 μ.μ. στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης. Η παράσταση βασίζεται στη δραματοποίηση παραδοσιακών τραγουδιών του κύκλου της ζωής.

Με ποιον τρόπο μπορεί η παράδοση να είναι σύγχρονη; Πώς σχηματοποιούνται καλλιτεχνικά τα αιώνια βιώματα των ανθρώπων μέσα από φόρμες και στίχους που έρχονται από παλιά; Πώς μπορούν τα τραγούδια της προφορικής παράδοσης ν’ αφηγηθούν την παμπάλαια ιστορία της ανθρώπινης περιπέτειας; Πώς ξακρίζεις απ’ τον πλούτο των τραγουδιών αυτά που συμπυκνωμένα μπορούν να ξετυλίξουν το μίτο μιας αφήγησης; Πώς μπορούν όλα τα παραπάνω ν’ αποτελέσουν μια θεατρική πράξη;

Τέτοια ερωτήματα αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία της μουσικής παράστασης «Του Κύκλου τα Γυρίσματα». Η πρόκληση ήταν διπλή: από τη μια η επί σκηνής απόδοση των παραπάνω αναζητήσεων και από την άλλη η πραγμάτωση του εν λόγω εγχειρήματος με παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου.

Η αφηγηματική πλοκή της παράστασης –πλαισιωμένη από λίγα λόγια κι ένα ποίημα του Γιώργου Σαραντάρη– βασίζεται στο αιώνιο και μοναδικό τρίπτυχο Γέννηση-Έρωτας-Θανατος, που σημαδεύει και ταλανίζει την ανθρώπινη ζωή από αρχής υπάρξεως του ανθρώπου. Το τρίπτυχο συμπληρώνουν σκηνές όπως ο πόλεμος, το όνειρο, η απώλεια, το νανούρισμα, το παιχνίδι, ο μόχθος και το γλέντι.

Ο Κύκλος γυρίζει μα δεν κλείνει ποτέ. Στην πραγματικότητα δημιουργεί αέναες σπείρες που αιωρούνται στο διηνεκές με φόντο τη σκόνη των αστεριών.

Κατερίνα Μαυροδή – Κοσμάς Μαρκής

 

Προηγούμενο άρθροΚαι κρουαζιέρα στις εκδηλώσεις του 6ου Πράσινου Ημιμαραθωνίου
Επόμενο άρθροΕγκαινιάστηκε η Έκθεση του 8ου Μαθητικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας