Αρχική Top Stories 38.70 Β – 20.70 Α: 12+2 ιστορικοί χάρτες για την Λευκάδα σε...

38.70 Β – 20.70 Α: 12+2 ιστορικοί χάρτες για την Λευκάδα σε μια έκθεση

0

Λευκάδα, τρεις γενιές (μέχρι το 1912) η μόνη νήσος παραμεθόριος και στα δυο πρώτα σύνορα ξηράς του Ελληνικού κράτους (1832 και 1881).

38.70 Βόρεια και 20.70 Ανατολικά είναι το γεωγραφικό στίγμα της Λευκάδας στην υδρόγειο σφαίρα.

Μια ιδιαίτερη έκθεση εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος” στην πλατεία Μαρκά της Λευκάδας. Δώδεκα εστιάσεις σε ιστορικούς χάρτες, ένας πίνακας με αρχαία νομίσματα και ένας κατάλογος κερδοφόρου ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών του 18ου αιώνα, από την “Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη ΑΠΘ”, παρουσιάζουν την Λευκάδα στο πέρασμα των χρόνων.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης ΑΠΘ, συμμετέχοντας στους εορτασμούς της ‘Ενωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, παρουσιάζουν αποσπάσματα χαρτών της χαρτοθήκης της «Τρικογλείου Βιβλιοθήκης ΑΠΘ», που καλύπτουν μερικούς αιώνες, πριν την ενσωμάτωσή των Επτανήσων στο Ελληνικό Κράτος.

Ο απόηχος της ιστορίας των εκθεμάτων φθάνει μέχρι τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. με τη Γεωγραφία του Πτολεμαίου και παλιότερα, με αποσπάσματα χαρτών που εκτυπώθηκαν από τον δέκατο πέμπτο αιώνα και ύστερα, μέχρι τα τέλη του δέκατου ένατου, με τη Λευκάδα για περίπου μισό αιώνα (1830 – 1881) να είναι στην παραμεθόριο του νεοϊδρυμένου Ελληνικού κράτους!

Τους χάρτες παρουσίασε ο κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ και Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Χαρτογραφική Κληρονομιά της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής. Την οργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης έχει η Μαρία Γενιτσαρίου, Εικαστικός-Καλλιγράφος. Η Έκθεση, που περιλαμβάνει και χάρτες που ανήκουν στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας, θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2017.

Προηγούμενο άρθροΓύρα, μετά την βροχή!
Επόμενο άρθροΔείτε πως προωθούν οι Κρητικοί τις διοργανώσεις τους