Αρχική Top Stories ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ, ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ  ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΦΩΤΕΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ, ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ  ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΦΩΤΕΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

0

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ, ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ  ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΦΩΤΕΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Κώστας (Ντίνος) Θεοφύλακτου Φωτεινός: Ο εκπαιδευτικός, ο Δάσκαλος, ο αγωνιστής, ο δημοκράτης, ο λογοτέχνης, ο ποιητής, ο Άνθρωπος!  

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση για τον εκπαιδευτικό, λογοτέχνη, διανοούμενο Κώστα Θ. Φωτεινό και το έργο του το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 στην κατάμεστη αίθουσα του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας. 

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας μαζί με την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας και της Π.Ε. Λευκάδας.

Στην άκρως τιμητική όσο και συγκινητική αυτή εκδήλωση για το τιμώμενο πρόσωπο και το έργο του, μίλησαν εξαιρετικοί ομιλητές και ομιλήτριες, καθώς επίσης, διαβάστηκαν και χαιρετισμοί για τον εκπαιδευτικό, λογοτέχνη, διανοούμενο και άνθρωπο, Κώστα Φωτεινό! 

Στην εκδήλωση εκτός από τον συντονισμό και την παρουσίαση, την ευθύνη της οποίας είχε ο κ. Σωτήρης Κάτσενος, Δημοσιογράφος και Γραμματέας της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, επιπλέον μίλησε και ο ίδιος για το τιμώμενο πρόσωπο, όπως επίσης, είχε βιντεοσκοπήσει και ένα τρίλεπτο μήνυμα του πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και πρώην Υπουργού και συμπατριώτη μας κ. Απόστολου Κακλαμάνη και το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. 

Για το τιμώμενο πρόσωπο, τον Κώστα Φωτεινό, μίλησαν η κυρία Μαρία Ρούσσου, Προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας, καθώς και ο κύριος Κώστας Κατηφόρης, Πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών. 

Επίσης, για τον εκπαιδευτικό, λογοτέχνη, διανοούμενο και άνθρωπο, Κώστα Φωτεινό μίλησε και ο πρ. Βουλευτής Λευκάδας, Διοικητής του Ο.Γ.Α. και Υποψήφιος Δήμαρχος Λευκάδας Δρ. Ξενοφώντας Βεργίνης.    

Πηγή «Τα Νέα της Λευκάδας»

Ακολουθούν οι ομιλίες Δρ.Ξενοφώντα Βεργίνη και Σωτήρη Κων.Κάτσενου:

Ομιλία του Σωτήρη Κ. Κάτσενου, Δημοσιογράφου, Γενικού Γραμματέα της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών και συντονιστή της τιμητικής εκδήλωσης για τον εκπαιδευτικό, λογοτέχνη, διανοούμενο Κώστα Θεοφύλακτου Φωτεινό και το έργο του, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 στη γενέτειρα του τιμώμενου προσώπου, στη Λευκάδα (αίθουσα Διοικητηρίου Π.Ε. Λευκάδας).

Αξιότιμο Προεδρείο, αξιότιμοι ομιλητές και ομιλήτριες, αγαπητοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Βρισκόμαστε σήμερα, όλες και όλοι εδώ, στην αίθουσα του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, για να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον αείμνηστο εκπαιδευτικό – Δάσκαλο, αγωνιστή,  δημοκράτη, λογοτέχνη, ποιητή και Άνθρωπο, Κώστα Θεοφύλακτου Φωτεινό!

Θα μου επιτρέψετε και με την καλοσύνη σας, αγαπητοί μου προσκεκλημένοι, στο ξεκίνημα της αποψινής μας εκδήλωσης, να πω δυο λόγια, τα οποία έχουν προσωπική προσέγγιση και συγκινητική μαρτυρία για τον αείμνηστο Δάσκαλο, διανοούμενο και Άνθρωπο, Κώστα Φωτεινό! 

Υπήρξα μαθητής του αγαπημένου μου Δασκάλου, του Κώστα Φωτεινού. 

Ο αείμνηστος καθηγητής μας, ο Κώστας Φωτεινός, υπήρξε ένας φωτισμένος παιδαγωγός, έμπλεος από αξίες και ιδανικά ανθρωπισμού κι αγάπης που ενέπνευσε εκατοντάδες μαθητές του και μας μετέδωσε με τις γνώσεις του και τη  συμπεριφορά του μεγάλες αξίες και ιδεώδη για να τα έχουμε εχέγγυα στο έργο μας και στην μετέπειτα αποστολή και ζωή μας!

Ο αείμνηστος Καθηγητής μας, ο Κώστας Φωτεινός, δεν υπήρξε μονάχα ένας εξαίρετος δάσκαλος, αλλά και ένας ακούραστος πνευματικός δημιουργός με πλούσια συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας.

Σήμερα, τύχη αγαθή, μ’ έφερε να είμαι πρωτανιψιός του, καθώς έχω παντρευτεί την πρωτανιψιά του, την κόρη της αγαπημένης  δίδυμης αδελφής του, της κυρίας Διονυσίας Φωτεινού – Καββαδά. 

Ο αγαπημένος μου Δάσκαλος και πολυαγαπημένος μου θείος, λοιπόν, ο Κώστας Φωτεινός , ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, πράος, εργατικός, ανιδιοτελής, αμνησίκακος και μακρόθυμος, ευγενής και θαρραλέος, ειλικρινής και μετριόφρων, δημοκράτης και φωτισμένος παιδαγωγός. 

Στην εποχή μας, εκλεκτοί μου συμπολίτες, που επικρατεί το πνεύμα του υλισμού και του άκρατου ευδαιμονισμού, αποτελεί ουσιαστική προσφορά η παρουσίαση κι αξιολόγηση ανθρώπων με ευρύτερη θεώρηση της ζωής και της αποστολής τους!

Ανθρώπων ξεχωριστών, λειτουργών της πολιτείας, που έταξαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του τόπου τους και των συνανθρώπων τους! 

Στο διάβα της ζωής του, της επίπονης, αλλά και δημιουργικής του πορείας, ο αγαπημένος μας Δάσκαλος, ο Δάσκαλος όλων των Λευκαδίων, ο Ντίνος, όπως με πολλή αγάπη και σεβασμό τον αποκαλούσαμε όλοι στη Λευκάδα, είχε σύμμαχο, ισότιμο συνοδοιπόρο κι άξιο συμπαραστάτη του, την αγαπημένη σύζυγό του και μητέρα των πολυαγαπημένων τους παιδιών, της Θεοφίλης και της Ανδριάννας, την πανάξια εκπαιδευτικό κι αγαπημένη μου θεία, κυρία Ρουμπίνα Αραβανή – Φωτεινού!  

Αγαπητοί μου, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αποτελεί, όχι μόνον καθήκον, αλλά και υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στη διατήρηση και την παράδοση στις επόμενες γενιές της «χρυσής παρακαταθήκης» που μας άφησε ο αείμνηστος, αγαπημένος μας Δάσκαλος και πολυαγαπημένος μου θείος, ο Κώστας Φωτεινός!

Τέλος, ευχαριστούμε και ευχαριστώ προσωπικά τους φούρνους Καλού και Καραλή και ιδιαίτερα την κυρία Ανθούλα Καλού και την κυρία Ζωή Καραλή για την ευγενική τους προσφορά να παρέχουν τα πολύ όμορφα και νόστιμα καλούδια τους, τη λευκαδίτικη λαδόπιτα και τα κουλούρια τους. Τους ευχαριστούμε αληθινά και τους ευχόμαστε καλές δουλειές! 

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!

Πηγή «Τα Νέα της Λευκάδας»

Ομιλία Δρ. Ξενοφώντα Βεργίνη στην τιμητική εκδήλωση για τον εκπαιδευτικό, λογοτέχνη, διανοούμενο και άνθρωπο Κώστα Θ. Φωτεινό και το έργο του. 

Με τον Κώστα Φωτεινό μας συνδέουν έξι (6) χρόνια γυμνασιακής  μαθητείας, αλλά και έξι (6) χρόνια καταξίωσης που μας έφερε μαζί να εκτιμάμε τον ανθρώπινο λόγο, την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. 

Ο Κώστας Φωτεινός ήταν ένας άνθρωπος που βίωσε, καταξιώθηκε και πορεύτηκε στη ζωή του με τις τρεις αυτές ανωτέρω αξίες προσφέροντας στην κοινωνία και στον τόπο του. Πρόκειται, για μια μεγάλη και ανεκτίμητη προσφορά!

Την τελευταία φορά, κυρία Φωτεινού, που συναντήθηκα με τον Κώστα μου είπε τρεις λέξεις και οφείλω να τις πω.

Μου είπε «Τι είμαστε Ξενοφών;».   

Και εγώ του απηύθυνα το λόγο κατά τον ίδιο τρόπο. 

Τι είμαστε Κώστα; Και μου είπε το εξής : «Είμαστε πορεία ζωής προς τη μνήμη». Αυτά που έχουν αξία στην πορεία είναι η θετική σκέψη και ο ανθρωπισμός. Τα έχω σημειώσει. Είναι μια φιλοσοφία ζωής, ολόκληρη! Και μπορώ να τα δώσω γραμμένα όπως ακριβώς μου τα είπε. Είναι στάση ζωής! 

Ο Κώστας ο Φωτεινός είναι ο άνθρωπος, είναι ο επιστήμονας, είναι ο σκεφτόμενος άνθρωπος, είναι ο φωτισμένος δάσκαλος! Γιατί, ο Κώστας καταξιώθηκε όχι μόνο για να πάρει, αλλά και να δώσει. Και οι δάσκαλοι με τη γενική έννοια έχουν αυτό το προνόμιο, να μπορούν να δίνουν! Και άκουσα με πολλή προσοχή τους μαθητές του να μιλάνε με τόση αγάπη για τον δάσκαλό τους, τον Κώστα Φωτεινό! 

Ο Κώστας, ήταν φωτεινός δάσκαλος και καταξίωσε το επίθετό του! Φωτεινός! Αριστοκράτης του πνεύματος, αλλά και της συμπεριφοράς!  Και νομίζω ότι το αποδίδω πλήρως αυτό που άξιζε! Πνευματώδης, στοχαστής και κυρίως βαθύς γνώστης της ελληνικής γλώσσας! Ήταν γνώστης της ελληνικής γλώσσας και του περιεχομένου των λέξεων, κάτι το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. Έχει κατακρεουργηθεί η ελληνική γλώσσα! Κι όμως, εκεί είναι ο πολιτισμός μας!. Εκεί, είναι το περιεχόμενο της ζωής! Εκεί, είναι η γλώσσα της ζωής! 

Δυο – τρεις κουβέντες παραπάνω για τον Κώστα. Για μένα ο Κώστας Φωτεινός ήταν ένας αυθεντικός άνθρωπος! Μια αυθεντική προσωπικότητα! Χωρίς όμως επιτηδεύματα και φκιασίδια! Δεν ήταν άνθρωπος της προβολής! Ήταν άνθρωπος του έργου! Ήταν ο άνθρωπος που αισθανόταν! Ήταν ο άνθρωπος που είχε την προσφορά μέσα του! Είχε στέρεες ιδέες και πεποιθήσεις και αυτά τα ακούσαμε από όλους τους ομιλητές!

 Ήταν πραγματικός και πραγματιστής, αλλά συγχρόνως εγώ, κυρία Φωτεινού, τον έζησα και ως ρομαντικό άνθρωπο! Είχε ρομαντισμό στα αισθήματα και στις αγάπες του, με τη γενική έννοια βέβαια! Ποτέ του δεν υπερηφανεύτηκε για το ότι ήταν άριστος μαθητής. Θυμάμαι ότι ήμασταν σε μια ομάδα που είχαν δημιουργήσει υπέρτατοι καθηγητές μας, ο Χαράλαμπος ( Μπάμπης) Περδικάρης και ο Πάνος Ροντογιάννης. Από αυτούς μάθαμε την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό και ιστορία! 

Σε αυτή την ομάδα ήταν και ο Κώστας και εγώ. Συναντιόμασταν εκεί. Και εκεί, φαινόταν το ταλέντο του. Είχε ταλέντο ο Κώστας ο Φωτεινός! Φώτιζε με το λόγο του και με τις λέξεις που χρησιμοποιούσε απολύτως συγκεκριμένου περιεχομένου με πλήρη περιγραφή, αντικειμενικότητα και ορθότητα! Εκεί, λοιπόν, ο Μπάμπης πάρα πολλές φορές του έλεγε: «Παιδί μου εσύ θα γίνεις καλύτερος από εμένα και θα γράψεις και θα αφήσεις έργο!».Ο δε Πάνος ο Ροντογιάννης του έλεγε: «Θέλω να γράψεις και ιστορία, γιατί είσαι ορθολογιστής, αντικειμενικός και προσπαθείς να πεις την αλήθεια». Πραγματικά, ο Κώστας δεν πέθανε, ζει! Ζει όμως στη μνήμη μας και στη μνήμη των συνειδητών ανθρώπων! 

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε. 

Δρ. Ξενοφών Ν. Βεργίνης

Πρ. Βουλευτής Λευκάδας, Διοικητής του Ο.Γ.Α. και Υποψήφιος Δήμαρχος Λευκάδας 

Πηγή «Τα Νέα της Λευκάδας»

Προηγούμενο άρθροΔημοτικό σχολείο Απόστολος Σάντας προς τιμήν του Λευκαδίτη Ήρωα.
Επόμενο άρθροΜε κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η εορτή της Παναγίας Φανερωμένης