Αρχική Top Stories Ένα διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στο δρυοδάσος των Σκάρων στην Λευκάδα

Ένα διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στο δρυοδάσος των Σκάρων στην Λευκάδα

0

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Προστασίας Περιβάλλοντος Νικιάνας διοργάνωσε αυτό το Σαββατοκύριακο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με κεντρικό θέμα το δρυοδάσος των Σκάρων, την μακραίωνη ιστορία του και την προστασία της μοναδικότητάς του. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν εκκλησιασμό στην προσφάτως ανασυσταθείσα Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Σκάρων [δείτε περισσότερα εδώ], μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση σχετικά με την μακραίωνη ιστορία του δρυοδάσους και της Ιεράς Μονής και προστασία των μικρών βελανιδιών στο δάσος των Σκάρων.

Το Σάββατο (22/4) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας έλαβε χώρα η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο “Σκάροι. Ένα δάσος θυμάται, ένα δάσος ελπίζει”. Η κ. Αναστασία Γαζή, δασολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “Ένα δάσος θυμάται”, παρουσίασε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για το δάσος των Σκάρων και την μοναδικότητά του, που πρέπει να προστατευτεί και να αναδειχθεί με την ανακήρυξή του σε “Μνημείο της Φύσης”, ενέργεια που απαιτεί το ενδιαφέρον (που είναι σίγουρο πως υπάρχει) και τον συντονισμό πολλών σωματείων και φορέων. Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεράσιμος Ζαμπέλης, συγγραφέας του ανέκδοτου βιβλίου “Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σκάρων Αλεξάνδρου” παρουσίασε, επίσης, πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την μακραίωνη πορεία του παλαίφατου μοναστηριού.

Σήμερα το πρωί (23/4), μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Νικιάνας προχώρησαν σε μια συμβολική αλλά πρωτίστως ουσιαστική ενέργεια για την προστασία των μικρών βελανιδιών που λόγω της υπερβόσκησης στην περιοχή δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν. Εντόπισαν μικρές βελανιδιές και τις περιέφραξαν στον φυσικό τους χώρο ώστε να μπορέσουν να μεγαλώσουν απερίσπαστες.


Κάπως έτσι θα θέλαμε να βιώνουμε κάθε τι αληθινά σημαντικό που σχετίζεται με την ιστορία αυτού του τόπου. Να γνωρίσουμε την μακραίωνη ιστορία μας, να ενεργούμε έτσι ώστε να την προστατεύουμε, να προβάλλουμε την ομορφιά και την μοναδικότητά της και να την εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας.

Το δάσος των Σκάρων τα τελευταία χρόνια δέχεται μεγάλη προβολή. Ας κάνουμε ένα ακόμη βήμα για την προστασία αυτού του σπάνιου δρυοδάσους ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε ακόμη περισσότερο στο μέλλον την ομορφιά και τα οφέλη που παρέχει στην υγεία μας.

Προηγούμενο άρθροΠανηγύρισε ο Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Πινακοχώρι-Χειροθεσία Αναγνώστη
Επόμενο άρθροΚαβαλάρηδες στον Άγιο Γεώργιο στη Βόνιτσα