Αρχική Top Stories Η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στην Αθήνα

Η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στην Αθήνα

0

Σήμερα το πρωί  (21/01/2018), έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών στο ξενοδοχείο Αχίλλειο του Λευκαδίτη Γιάννη Πολίτη, παρουσία επισήμων και πολλών Λευκαδιτών.

Είχε προηγηθεί θεία λειτουργία στο Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Ομόνοιας  χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλου.

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΕΛΜ κος. Αθ. Μελάς.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλος, ο βουλευτής Λευκάδας κος Αθ. Καββαδάς, ο δήμαρχος Λευκάδας κος Κ.  Δρακονταειδής, ο πρώην βουλευτής κος. Ξ. Βεργίνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λευκάδας κος. Σωτ. Σκιαδαρέσης,  ο αντιδήμαρχος κος  Αθ. Περδικάρης και ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κος. Σπύρος Αρβανίτης. Το παρόν έδωσε όπως και σε κάθε εκδήλωση που αφορά στη Λευκάδα και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κος Απ. Κακλαμάνης.

Επίσης παρευρέθησαν ο γιος και ο εγγονός του αείμνηστου δασκάλου Πάνου Ροντογιάννη, κ.κ. Σπύρος και Πάνος Ροντογιάννης, με αφορμή και την επανέκδοσή από την ΕΛΜ του μεγαλειώδους έργου του Π. Ροντογιάννη: “Η Χριστιανική Τέχνη στη Λευκάδα”,  που έχει βραβευτεί  από την Ακαδημία Αθηνών και τα έξοδα ης οποίας ανέλαβε ο πρώην βουλευτής Λευκάδας κ. Ξ. Βεργίνης.

Επίσης έδωσαν το παρόν ο πρόεδρος και μέλη της Ομοσπονδίας των Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων κος. Θ. Δ. Λογοθέτης, καθώς και πρόεδροι και μέλη πολλών Λευκαδίτικων συλλόγων Αττικής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ευλογία του Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης και συνεχίστηκε με τους  χαιρετισμούς του προέδρου της ΕΛΜ, και των επισήμων. Όλοι αναφέρθηκαν στο πολύτιμο πνευματικό έργο της ΕΛΜ και έδωσαν τις ευχές τους για μια δημιουργική χρονιά για την Εταιρεία και το νησί μας.

Ο κος Μελάς δώρισε στους επισήμους και στον γιο και εγγονό του κου Ροντογιάννη τον τόμο “Η Χριστιανική Τέχνη στη Λευκάδα”.  Ο κος Δρακονταειδής, δώρισε επίσης στον κο Μελά, ένα συμβολικό δώρο, εκ μέρους του Δήμου Λευκάδας.

Ο κος Μελάς αναφέρθηκε στο εκδοτικό έργο της ΕΛΜ με την επανέκδοση του έργου “Η Χριστιανική Τέχνη στη Λευκάδα” (με χορηγία του κου Ξ. Βεργίνη), την έκδοση των Πρακτικών του 21ου Συμποσίου της ΕΛΜ με τίτλο “Η Εκκλησία της Λευκάδας, η Κοινωνία και η Τέχνη” (με χορηγία το Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη και της ΙΜΛΙ) και την έκδοση του 12ου τόμου της Επετηρίδας της ΕΛΜ (χορηγία ιδρύματος Φ. Κωστοπούλου). Επίσης έκανε αναφορά στην προσπάθεια να βρεθούν οι πόροι για την έκδοση του βιβλίου  του Πέτρου Στεφανίτζη (1792 – 1863) Λευκάδιου γιατρόυ, με τίτλο: “Απλή και μεμαρτυρημένη έκθεσις των εν Ελλάδι πράξεων και τυχών αυτού απ΄ αρχής του αγώνος της Επαναστάσεως μέχρι σήμερον” που πρωτοεκδόθηκε στην Αθήνα το 1839 και το μοναδικό αντίτυπο του οποίου βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι στη διάθεσή της Εταιρείας για την ανατύπωση του. Για το συγκεκριμένο εγχείρημα η ΕΛΜ έχει δεχτεί την χορηγία του ομογενούς κου Σπύρου Πολίτη από την Αυστραλία, ενώ και ο δήμαρχος κος Δρακονταειδής, αναφέρθηκε στη συμβολή του Δήμου στην προσπάθεια, μέσω του Πνευματικού Κέντρου,.

Τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κο Γιάννη Πολίτη για την παραχώρηση του χώρου και τα κεράσματα της εκδήλωσης αλλά και τον κο Τριαντάφυλλο Σκλαβενίτη, επιστημονικού συνεργάτη της ΕΛΜ και Ομότιμου Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για την πολύτιμη βοήθεια του, χρόνια τώρα το έργο της ΕΛΜ.

Στην εκδήλωση τραγούδησαν πρωτοχρονιάτικα κάλαντα τα μέλη της νεοσύστατης χορωδίας του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής “Η Αγία Μαύρα”.

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Προηγούμενο άρθροΗττήθηκε ο Τηλυκράτης, πρώτη νίκη για τον Πανλευκάδιο
Επόμενο άρθροΣιωπή