Αρχική Top Stories Γιάννης Σαρανταένας : Οι επόμενες 15-20 μέρες είναι κρίσιμες για την τελική...

Γιάννης Σαρανταένας : Οι επόμενες 15-20 μέρες είναι κρίσιμες για την τελική έκταση της επιδημίας! Απαιτείται η συνολική πειθαρχία της κοινωνίας, του καθενός από εμάς ξεχωριστά!

0

Μια πολύ ενδιάφερουσα συνένετυξη παραχώρησε  ο Διεθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδα κ. Γιάννης Σαρανταένας , απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις  στον δημοσιογράφο  Σωτήρη Κάτσενο. Η συνέντευξη  δημοσιεύθηκε  στην  έντυπη εφημερίδα “Τα Νέα της Λευκάδας” , που κυκλοφόρησε την  περασμένη  Παρασκευή.

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

 Μια αναγκαία και ωφέλιμη εισαγωγή!

Είναι γεγονός, πως το νοσοκομείο της Λευκάδας τα χρόνια της κρίσης πέρασε μια διπλή πίεση. Η πρώτη, απ’ την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή του στο όνομα της λιτότητας και η δεύτερη, απ’ την αύξηση των αναγκών του, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξήθηκαν κατακόρυφα! Τα πράγματα, χειροτέρεψαν τα τρία τελευταία χρόνια με τη μετακόμιση απ’ το παλαιό στο νέο νοσοκομείο – κόσμημα, χωρίς να έχει προβλεφτεί η αναγκαία χρηματοδότηση και φυσικά χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη στελέχωση του σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν! Προσλήψεις, ακούμε και διαβάζουμε από παντού, αλλά στελέχωση του νοσοκομείου δεν βλέπουμε! Και μέσα σ’ αυτή τη τραγική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας, ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία», ο εφιαλτικός και συνάμα φονικός πανδημικός ιός του κορονοϊού να επιδεινώσει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας στο νομό!

Το σίγουρο, αγαπητοί μου αναγνώστες, είναι ότι μόλις πήγαμε να μπούμε σε μια κανονικότητα, ήρθε ο κορονοϊός και «μηδένισε» τις όποιες θετικές προσπάθειες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας (τοποθετήσεις διοικήσεων στα νοσοκομεία, εξαγγελίες προσλήψεων κ.λ.π.) .

Το Νοσοκομείο Λευκάδας, μπαίνει σε μια νέα εποχή, όπου καλείται ν’ αναβαθμιστεί, να στελεχωθεί και να προσφέρει τ’ αυτονόητα στη τοπική κοινωνία κι όχι μόνο! Σίγουρα, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και η αλήθεια είναι, ότι χρειάζεται συνολική και συντεταγμένη προσπάθεια απ’ όλους! Σ’ αυτό λοιπόν, το περιβάλλον που λειτουργεί το νοσοκομείο και που προσπαθεί για το καλύτερο, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, αλλά και σήμερα ακόμη, «Τα Νέα της Λευκάδας» και ο υπογράφων, ζήτησαν απ’ τον Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λευκάδας, Γιατρό κ. Γιάννη Σαρανταένα, ν’ απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις για τον κορονοϊό και για το πώς αντιμετωπίζει σήμερα το νοσοκομείο αυτή την πανδημία! Το αύριο, αν και οι προσπάθειες που γίνονται απ’ τη Διοίκηση, το ιατρικό, νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου, είναι σοβαρές και επαινετές, φαντάζει λίγο μακρινό. Παρόλα αυτά, όμως, και κάτω από αντίξοες κι επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες, συνολικά το προσωπικό του νοσοκομείου εργάζεται νυχθημερόν με αυταπάρνηση και φιλότιμο και προσπαθεί ν’ ανταπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σ’ αυτή τη πρωτόγνωρη κατάσταση!!! Το ευχαριστώ και η σκέψη μας, να τους έχει καλά η κυρά Φανερωμένη μας, είναι λίγο μπροστά στο ανεκτίμητο έργο που προσφέρουν για την υγεία των συμπατριωτών μας και των συνανθρώπων μας!!! Ένας απ’ αυτούς τους ήρωες, είναι και ο «δικός» μας γιατρός, ο Γιάννης Σαρανταένας, τον οποίο φιλοξενώ σήμερα στην εφημερίδα της «καρδιάς» μας «Τα Νέα της Λευκάδας». Ας τον διαβάσουμε κι ας τον προσέξουμε!

Κύριε Σαρανταένα, από την πρώτη μέρα που παρουσιάστηκε ο  κορονοϊός, έχετε μιλήσει επανειλημμένα στα τοπικά ΜΜΕ για τον συγκεκριμένο ιό. Μια γενική τοποθέτηση καθώς πορευόμαστε πλέον με τον ιό. Για ποιον ιό μιλάμε γιατρέ και τι πρέπει να προσέχουμε;

Ο ιός για τον οποίο μιλάμε είναι ο Sars-Cov 2 , είναι RNA ιός που ανήκει στην οικογένεια των κορώνα ιών και προκαλεί νόσο που ονομάζεται Covid-19.Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πρωτοεμφανιζόμενο, θεωρείται ότι έχει δημιουργηθεί από συνδυασμό του παλιού κορωναιού που προκάλεσε την επιδημία Sara το 2003 και ιού των νυχτερίδων και έκανε την εμφάνιση του στην επαρχία hubei της Κίνας. Καθώς είναι πρωτοεμφανιζόμενο στέλεχος χωρίς ειδική θεραπεία και χωρίς εμβόλιο, κινητοποίησε τις παγκόσμιες αρχές και οδήγησε στην λήψη περιοριστικών μέτρων σε παγκόσμια κλίμακα για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Πως μεταδίδεται;

Ο ιός μεταδίδεται αερογενώς με σταγονίδια που παράγονται από τον βήχα, το φτάρνισμα, την σίελος καθώς και μετά από επαφή με επιφάνειες που είναι αποικισμένες με τον ιό. Στον αέρα μπορεί να μείνει μέχρι 3 ώρες, ενώ σε πλαστικές και ατσάλινες επιφάνειες μπορεί να παραμείνει μέχρι 72 ώρες. 

Ποια είναι τα συμπτώματα του;

Τα συμπτώματα είναι τα κοινά της γριππώδους συνδρομής, πυρετός,βήχας,καταρροή,φάρυγγαλγία,πονοκέφαλος,μυαλγίες,αρθραλγίες,καταβολή,έμετοι,διάρροιες και η σοβαρή νόσος θα εκδηλωθεί με πνευμονία και αναπνευστική δυσχέρεια.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών καθώς και οι ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, οι νεφροπαθείς, οι κιρρωτικοί, οι καρκινοπαθείς καθώς και όσοι λαμβάνουν κάποιου είδους ανοσοκατασταλτική αγωγή. Τα μέτρα προφύλαξης είναι δεδομένα, καλό πλύσιμο χεριών, να αποφύγουμε επαφές με το πρόσωπο, η τήρηση αποστάσεων άνω του 1 μέτρου ιδίως από άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού και η αποφυγή συναθροίσεων 

Πως έχουν τα πράγματα σχετικά με τον ιό στη Λευκάδα;

Ευτυχώς μέχρι στιγμής η κατάσταση και στη Λευκάδα αλλά και στην Επικράτεια είναι υπό έλεγχο. Η Λευκάδα πριν λίγες μέρες είχε ένα θετικό κρούσμα που διεκομίσθη στο Πανεπιστημιακό Πατρών. Η κυβέρνηση με την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ έχει πάρει μια ευρεία γκάμα περιοριστικών μέτρων που με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι αποδίδουν. Οι επόμενες 15-20 μέρες είναι κρίσιμες για την τελική έκταση της επιδημίας και εδώ θέλω να τονίσω ότι για την επιτυχία των μέτρων ή της επιδημιολογικής στρατηγικής απαιτείται η συνολική πειθαρχία της κοινωνίας, του καθενός από εμάς ξεχωριστά! Δεν χρειάζονται υπερβολές, όπως το κλείσιμο της γέφυρας, απλά η τήρηση των μέτρων.

Ποια είναι η εικόνα στο νοσοκομείο σχετικά με τον συγκεκριμένο ιό; Τυχόν κρούσματα που μπορεί να παρουσιαστούν πως αντιμετωπίζονται;

Το νοσοκομείο μας ως όφειλε έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου. Έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος εξέτασης των υπόπτων περιστατικών στα επείγοντα καθώς και ειδικό τμήμα νοσηλείας υπόπτων αλλά και θετικών περιστατικών στο χώρο χειρουργικής. Το Συντονιστικό αλλά και η Επιτροπή Λοιμώξεων καθημερινά συνεδριάζουν, επικαιροποιούν και τροποποιούν τους κανόνες εμπλοκής, εξετάζουν τα καθημερινά δεδομένα αλλά και τυχόν δυσλειτουργίες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ασθενείς και το προσωπικό.

Κύριε Σαρανταένα, ο νέος Διοικητής τοποθετήθηκε κι ανέλαβε τα καθήκοντά του. Σε ποια φάση βρίσκεται τώρα το νοσοκομείο;

Στο Νοσοκομείο, με την ανάληψη της νέας Διοίκησης έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια κάλυψης των κενών αλλά και αναμόρφωσης της λειτουργίας του! Επιτέλους, διαμορφώθηκε ο νέος Οργανισμός που ενισχύει τα υπάρχοντα Τμήματα και το ενισχύει με νέες Ειδικότητες που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία του. Η παρουσία ειδικοτήτων όπως Νευροχειρουργός, αγγειοχειρουργός και άλλες που έχουν προστεθεί θα εμπλουτίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες. 

Ποιες είναι οι αναγκαίες κι επιβεβλημένες προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό στο νοσοκομείο;

Έχουν ήδη γίνει 12 προκηρύξεις μόνιμων θέσεων και περιμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Γίνεται προσπάθεια να προσληφθεί επικουρικό προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό και φυσικά να λυθεί το θέμα της παρουσίας  ενός Αναισθησιολόγου.

Πιστεύετε πως το νοσοκομείο το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο ν’ ανταπεξέλθει στις ανάγκες του τουριστικού ρεύματος που κατακλύζει το νησί;

Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη θα απαιτήσει χρόνο, κόπο και δεν θα είναι ευθύγραμμη, είναι όμως η πρώτη φορά που γίνονται συντονισμένες ενέργειες και από την Διοίκηση, τον βουλευτή προκειμένου όσο γίνεται πιο γρήγορα να καλυφθούν τα κενά.

πηγή:Τα Νέα της Λευκάδας

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΚινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας και του Εργατικού Κέντρου έξω απο το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας.
Επόμενο άρθροΑπάντηση του Θανάση Καββαδά στο ψήφισμα κατοίκων της Καρυάς για την κατάργηση του Ληξιαρχείου