Αρχική Top Stories Γιώργος Φερεντίνος : Ένας πολυβραβευμένος ποιητής κι ένας σπουδαίος συγγραφέας!

Γιώργος Φερεντίνος : Ένας πολυβραβευμένος ποιητής κι ένας σπουδαίος συγγραφέας!

0

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΑΝΜΕΓΑΝΗΣΙΩΤΙΚΗ – ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ

 Γιώργος Φερεντίνος : Ένας πολυβραβευμένος ποιητής κι ένας σπουδαίος συγγραφέας!

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

Γ.Φ. «Είμαι, λοιπόν, ιδιαίτερα ευτυχής που με άδεια τη φαρέτρα μου από πολιτικούς και γνωριμίες κατάφερα να πάρω αυτές τις πολύ όμορφες διακρίσεις, όντας ο μόνος Έλληνας με πέντε στο σύνολο βραβεία».

 Καλοκαίρι. Σαββατοκύριακο στο πανέμορφο Μεγανήσι, παρέα με τον συγγραφέα και εκλεκτό φίλο Γιώργο Φερεντίνο. Με ανεβασμένη την καλοκαιρινή διάθεση, απολαμβάνουμε τον καφέ μας σε μια υπέροχη καφετέρια, πάνω από το φανταστικό «ΣΤΕΦΑΝΙ». Έναν γκριζοκόκκινο και επιβλητικό βράχο, που χαρίζοντας απίστευτη θέα, αγκαλιάζει κυκλικά από ψηλά το λιμάνι, θυμίζοντας τα Μετέωρα! Εκεί, παρέα με την γαλήνη και το τοπίο, συζητάμε με τον Γιώργο για το καταπληκτικό του μυθιστόρημα «ΡΩΓΜΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ», που την Κυριακή 16 του Οκτώβρη 2002 θα παρουσιάσει στην Αθήνα.

 Φίλε μου Γιώργο, πώς προέκυψε η ιδέα να γράψεις αυτό το υπέροχο, θα έλεγα ηθικολόγημα, με την τόση πλοκή, την τόση περιπέτεια και τις τρομερές εναλλαγές εικόνων και μηνυμάτων;

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, το πρώτο λάκτισμα να ξεκινήσω αυτήν την περιπέτεια της γραφής, ήταν όταν στην πρώιμη ακόμη νιότη, δουλεύοντας στα βουνά του Καναδά και διαβάζοντας τότε αρκετή λογοτεχνία, το είδα σαν πρόκληση. Άλλωστε, από πολύ μικρός μόνιμη συντροφιά μου είχα το χαρτί και το μολύβι. Την ποίηση και τη λογοτεχνία την έβλεπα πάντα όπως ο αθλητής τον στίβο. Με προκαλούσαν και τα δυο. Μου φώναζαν να μπω στο χώρο τους και να αναμετρηθώ. Έτσι, πριν πολλά χρόνια έκανα τον σκελετό και τον άφησα να δέσει, να ανδρωθεί και να βγει αυτό που σήμερα θα παρουσιάσουμε.

 Υπάρχουν στοιχεία στο βιβλίο που κατά κάποιον τρόπο είναι αληθινά και μέσα από τα ταξίδια σου σημάδεψαν καταστάσεις και τα μεταφέρεις;

Κοίτα, όταν αρχίζεις να αναμοχλεύεις τον ανθρώπινο ψυχισμό, τα αποκαλυπτήρια κρύβουν εκπλήξεις. Ξέρεις πολύ καλά πως οι περισσότεροι κουβαλάμε μαζί μας τον άγιο και τον διάβολο. Από τη στιγμή λοιπόν που όλοι ξορκίζουμε την κακιά όπως λέμε την ώρα, που το απεχθές και το απρόβλεπτο μας συγκλονίζουν, μας αιφνιδιάζουν και μας συναρπάζουν, το άγνωστο επόμενο λεπτό κουβαλά πολύπλοκες καταστάσεις που δύσκολα μπορούμε να διαχειριστούμε. Όλα αυτά, μαζί ενώθηκαν και βγήκαν οι «ΡΩΓΜΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ».

 Διαβάζοντας το βιβλίο σου, είδα Γιώργο, ότι ο καθένας μας μπορεί άνετα να ταυτιστεί και να βρει κοινά στοιχεία με κάποιον από τους ήρωες και πρωταγωνιστές σου. Πώς το κατάφερες αυτό;

Μα όταν κινείσαι στην Γήινη σφαίρα και ψηλαφίζεις, όπως είπα, τον ανθρώπινο ψυχισμό, χωρίς να προσπερνάς εικόνες και καταστάσεις, τότε οι προβληματισμοί σε παρασέρνουν και σίγουρα θέλεις να περάσεις κάποια μηνύματα. Έτσι, χωρίς να ονειρεύεσαι ιδανικές πολιτείες, κτίζεις κάποια πρότυπα που ενδεχομένως αγγίζουν τον καθένα μας. Εκεί, σε έναν πιο ανθρώπινο ρόλο, συναντιόμαστε με τους ήρωες, προσπαθώντας να αλλάξουμε προς το καλύτερο την γεμάτη ένταση καθημερινότητα που μας πνίγει.

 Φίλε μου Γιώργο, θα μπω στον πειρασμό να σε ρωτήσω και για τα υπόλοιπα λογοτεχνικά σου έργα. Διότι πολλές φορές, εσάς, των σεμνά σκεπτόμενων δημιουργών, σας διαφεύγει ότι μας προικοδοτείτε με παρακαταθήκες πολύ σημαντικές, που οι ίδιοι αποφεύγετε να εγκωμιάζετε. Ξέρω λοιπόν πως το “ONEWAYTICKET” μεταφράζεται στα αγγλικά και μάλιστα με πολύ καλές προοπτικές.

Ναι, αυτό όντως μεταφράζεται τώρα στα αγγλικά και πρώτα ο Θεός ευελπιστούμε στις αρχές του νέου χρόνου να κυκλοφορήσει αν το μπορέσουμε από την Amazon. Φυσικά, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά σε όλο το αγγλόφωνο κοινό. Το βιβλίο είναι ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό, αληθινή πέρα για πέρα ιστορία, που με αφετηρία τον εμφύλιο, καλύπτει σαράντα και πλέον έτη.

 Τώρα θέλω να μου πεις και λίγα λόγια για τα άλλα δύο βιβλία σου. Τον «ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ» και το «ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ». Βιβλία που τα θεωρώ αριστουργήματα και πολύ κακώς είναι ακόμη άγνωστα στο Λευκαδίτικο κοινό.

Φίλε μου Σωτήρη, σε ευχαριστώ που εγκωμιάζεις τόσο πλουσιοπάροχα αυτά τα έργα. Σίγουρα θα υστερώ στην προβολή και στη διαφήμιση. Αλλά αφού με ρωτάς, θα σου πω πως και τα δύο είναι αληθινές και δραματικές ιστορίες. Ο «ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κονιδάρη σε 4η έκδοση και πιστεύω πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, θα έπρεπε να το διαβάσει κάθε Έλληνας και κάθε Τούρκος. Το άλλο, «ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ», είναι ένα μνημόσυνο στην ελληνική ναυτοσύνη, που πρέπει να διαβαστεί για να μας θυμίζει τις θυσίες των ναυτεργατών και πόσο αυτές συνετέλεσαν στην οικονομική αναγέννηση της χώρας μας.

 Εδώ Γιώργο κι αφού αναφέρθηκες στη θάλασσα κι αφού είμαστε μαγεμένοι από το απίστευτα όμορφο γαλάζιο που αγκαλιάζει τούτο το παραδεισένιο νησί που λέγεται Μεγανήσι, δεν μπορώ να προσπεράσω τα πέντε βραβεία που έλαβες σε ισάριθμους διαγωνισμούς που έγιναν από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προς τιμήν του ποιητή Νίκου Καββαδία. Επ’ αυτού θέλω να κάνεις κάποιο σχόλιο.

Εδώ, αφού με ρωτάς, θα σου πω όντως, χωρίς καμία πρόθεση αυτοπροβολής, ότι γι’ αυτές τις τιμητικές διακρίσεις είμαι εξαιρετικά υπερήφανος. Διότι αντιμετώπιζα αρχικαπεταναίους και αρχιμηχανικούς με δυνατές πέννες, με μεγάλες γνωριμίες και σίγουρα πολιτικές πλάτες. Και ξέρεις πολύ καλά, πως σε τούτη τη χώρα δεν μετράει τι μπορείς να κάνεις εσύ για εσένα, μα ποιον γνωρίζεις για να το κάνει. Δε θα πω περισσότερα, διότι θα αναμοχλεύσω καταστάσεις που δεν πρέπει. Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα ευτυχής που με άδεια τη φαρέτρα μου από πολιτικούς και γνωριμίες κατάφερα να πάρω αυτές τις πολύ όμορφες διακρίσεις, όντας ο μόνος Έλληνας με πέντε στο σύνολο βραβεία.

Αφού μιλήσαμε για τα πέντε βραβεία σου στην ποίηση, θέλω δυο λόγια και για το υπέροχο CD, με τίτλο «ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΡΙΕΣ», που εδώ και κάμποσα χρόνια κυκλοφόρησε.

 Τι όμορφα φίλε μου Σωτήρη που ταξιδεύεις από το ένα θέμα στο άλλο. Είδες, εγώ δε θα μπορούσα ποτέ να γίνω δημοσιογράφος. Το CD αυτό είχε γίνει με τις ευλογίες τότε του Θάνου του Μικρούτσικου, ο οποίος και το προλογίζει. Συμμετείχαν τραγουδώντας ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ελισάβετ Καρατζόλη. Είναι δώδεκα θαυμάσιες μπαλάντες που έγιναν σε θαλασσινή μου ποίηση. Τότε είχαν γίνει αρκετές ζωντανές παρουσιάσεις και είναι μια όμορφη παρακαταθήκη, που μου θυμίζει ότι ακούμπησα και στα μουσικά σαλόνια.

 Εδώ Γιώργο, σαν παλιό και έμπειρο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών που είσαι, θέλω να σε ρωτήσω, πώς βλέπεις σήμερα να εξελίσσεται η ποίηση και η λογοτεχνία μας;

Κοίτα, σίγουρα τα τελευταία 100 χρόνια, και αν πάρουμε σαν τεκμήριο τα Νόμπελ του Σεφέρη και του Ελύτη, έχουν γραφτεί καταπληκτικά έργα. Κατά καιρούς δε, ξεπετιούνται νέες πέννες, που πιστεύω πως θα συνεχίσουν επάξια όλη αυτή την υπέροχη ποιητική και λογοτεχνική κληρονομιά.

 Αν φύγουμε για λίγο από τα λογοτεχνικά και σε ρωτήσω για τη δημοκρατία μας και το παγκόσμιο σημερινό γίγνεσθαι, πώς βλέπεις να εξελίσσεται σήμερα μια κατάσταση που μας γεμίζει ανησυχίες και φαντάζει ρευστή;

Κοίτα, η δημοκρατία μας δεν έχει φυσικά καμία σχέση με αυτή της αρχαίας Αθήνας. Άνθισε και καρποφόρησε από την Γαλλική Επανάσταση και τον Διαφωτισμό. Όσο για το παγκόσμιο γίγνεσθαι, από τη στιγμή που ο ολικός αφανισμός από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα μας τρομάζει, κοιμόμαστε πιο ήσυχα από ότι κοιμόμασταν πριν τη Χιροσίμα. Φυσικά οι τοπικοί πόλεμοι και οι μεταναστευτικές ροές δε θα σταματήσουν ποτέ.

Φίλε Γιώργο, δε θα σε κουράσω περισσότερο. Σε ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και την πολύ όμορφη κουβέντα μας. Τώρα κλείνοντας, ειλικρινά θέλω να σε συγχαρώ για όλα τα έργα σου και για την ξεχωριστή αγάπη που κουβαλάς για την γενέτειρα. Φυσικά συνήθως είναι κανόνας οι γενέτειρες να μην τιμούν και μάλιστα εν ζωή, όσο πρέπει τους δημιουργούς. Ελπίζω και εύχομαι εσύ να γίνεις η εξαίρεση. Τώρα να θυμίσω στους αναγνώστες, διότι δεν υπήρχε περίπτωση να το ξεχάσω, ότι μπήκες σε στούντιο και ηχογράφησες σαρανταπέντε ανέκδοτα με την παλιά λευκαδίτικη προφορά. Είναι ένα μοναδικό έργο, που τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει. Το CD το άκουσα, είναι καταπληκτικό και ήταν απίστευτη αυτή η πρωτοβουλία σου να διασώσεις σε προφορικό λόγο τόσα και τόσα απίθανα ανέκδοτα που μεγαλώσαμε μαζί τους. Εύχομαι υγεία, δημιουργία και χαίρομαι που βλέπω το Μεγανήσι να ομορφαίνει και να γίνεται ακριβός τουριστικός προορισμός. Καλή συνέχεια και θα σε περιμένουμε στη Λευκάδα του χρόνου το καλοκαίρι με το καινούργιο βιβλίο σου και με την έκθεση ζωγραφικής που θα παρουσιάσεις.

Σωτήρη μου, σε ευχαριστώ και να μας ξανάρθεις σύντομα στο Μεγανήσι.

 Αντεύχομαι τα καλύτερα, φίλτατε Γιώργο! Σ’ ευχαριστώ πολύ για την όμορφη και δημιουργική κουβέντα που κάναμε στο όμορφο νησί σου, το Μεγανήσι! Πριν τη νέα συνάντησή μας, εδώ στο εκπληκτικό Μεγανήσι, που αλλάζει μέρα με τη μέρα, προηγείται το ραντεβού μας στην Αθήνα, στις 16 του Οκτώβρη 2022, όπου θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου σου με τίτλο «Ρωγμές στο χρόνο»

Εις το επανιδείν, λοιπόν!

Πηγή: Τα Νέα της Λευκάδας

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Προηγούμενο άρθρο10 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Επόμενο άρθροΔιακοπή νερού σήμερα !