Αρχική Top Stories Η παρουσίαση του βιβλίου “Περπατώντας στη παλιά Λευκάδα”

Η παρουσίαση του βιβλίου “Περπατώντας στη παλιά Λευκάδα”

0

Κείμενο φωτογραφίες Κώστας Σκλαβενίτης

Οι εκδόσεις Fagottobooks παρουσίασαν στις 17 Ιουλίου το νέο βιβλίο του Λευκαδίτη σκιτσογράφου Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη “Περπατώντας στη παλιά Λευκάδα”. Πρόκειται για ένα λεύκωμα 108 σελίδων με 90 σκίτσα κυρίως από τη πόλη της Λευκάδας και την ευρύτερη περιοχή του Κάστρου, των Μύλων και του Άη Γιάννη.
Η παρουσίαση έγινε στο Κηποθέατρο το καταλληλότερο μέρος για τη παρουσίαση αυτού του βιβλίου που συνδέεται με τη παλιά Λευκάδα…βλέποντας το σπίτι που γεννήθηκε ο Άγγελος Σικελιανός που σήμερα είναι το Πολιτιστικό στολίδι του νησιού μας ως Μουσείο για τη ζωή και το σπουδαίο έργο του μεγάλου μας ποιητή,αλλά και τα γύρω παλιά παραδοσιακά διώροφα σπίτια της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της πόλης.

Ομιλητές ο κ. Νίκος Θερμός των εκδόσεων Fagottobooks ο οποίος εξέφρασε το θαυμασμό του για το νεαρό μας σκιτσογράφο και την άριστη συνεργασία μαζί του ώστε να αποτυπωθεί σ αυτό το βιβλίο το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα μέσα από τα καταπληκτικά του σκίτσα για τους λάτρεις της Λευκάδας,ο ίδιος ο Κωνσταντίνος ο οποίος ευχαρίστησε το κόσμο για τη παρουσία του στο χώρο αλλά και τη διαδρομή μέχρι την έκδοση του βιβλίου, η εικαστικός κα Κλεοπάτρα Δίγκα και η αρχιτέκτων κα Χαρά Παπαδάτου η οποία ήταν η κύρια ομιλήτρια εξηγώντας στο κοινό κυρίως για την τεχνική και την μοναδική αντοχή των παλιών πέτρινων και ξύλινων σπιτιών της παλιάς Λευκάδας.

Θα μπορούσε κανείς να γράψει πολλά γι αυτή την κυριολεκτικά εντυπωσιακή ομιλία της κυρίας Παπαδάτου ωστόσο θα αρκεστώ στο πρόλογο του βιβλίου που έγραψε η ίδια…

“Το ανά χείρας τεύχος με τις καλαίσθητες, ευαίσθητες και ρομαντικές απεικονίσεις της Χώρας από τον Κ. Σκλαβενίτη με συγκίνησε ιδιαίτερα. Κι αυτό διότι προ πολλών ετών (1975)έκανα το ίδιο οδοιπορικό, με μέσο το φωτογραφικό φακό. Μια ευκαιρία για αναπόληση και σύγκριση του τότε και του τώρα. Η Χώρα μας, η πόλη μας, είναι η μοναδική ξύλινη πόλη στην Ελλάδα. Η μοναδική Θαλασσινή πολιτεία. Και η μορφολογία που εκπορεύεται από το γεγονός αυτό, μοναδική και αυτή.
Ένας πρωτότυπος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συνδυασμός του λίθινου και της ξύλινης ανωδομής, που η απαρχή της ανιχνεύεται στο μακρινό παρελθόν της Φραγκοκρατίας, τότε που οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μεταφερθούν από τη Νήρικο την επί 2.500 χρόνια του νησιού, στη περιοχή του Κάστρου, στην ουσία μέσα στη θάλασσα, στις εκτός του Φρουρίου συνοικίες “Μπούργκο”(περιοχή σημερινού ΤΑΟΛ) και “Άλλη Μεριά” (προς την Ακαρνανία). Ζούσαν σε ένα πλωτό περιβάλλον. Αυτή η αίσθηση του πλωτού θεωρώ ότι οδήγησε στον εμπλουτισμό της ξυλοδεσιάς με στοιχεία τα οποία την καθιστούν ιδιαίτερα ανθεκτική στους σεισμούς, δηλαδή στην παλινδρομική κίνηση. Και αυτή η παράμετρος ήταν η ναυπηγική τέχνη.
Πλεούμενα λοιπόν τα σπίτια μας που πλέουν με σιγουριά στο πέλαγος του χρόνου. Με τα αρμενάλια τους, τα μπρατσόλια τους, τις καρίνες τους, τους μπότζους τους, τα φουγάρα τους, όροι όλοι από τη ναυπηγική τέχνη. Και συνέχισαν αργότερα όταν το 1684 οι Ενετοί μεταφέρουν τη πρωτεύουσα στην Αμαξική, στη σημερινή της θέση.
Και ο σπουδαίος λογοτέχνης Ανδρέας Καραντώνης, που επισκεφθηκε το νησί στις αρχές της δεκαετίας του 1960,στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης, και γνώρισε τη Λευκάδα μέσα από τις μουντές εικόνες ενός, ρημαγμένου από τους σεισμούς και την υγρασία της θάλασσας οικισμού, ξεπερνώντας την επιφανειακή φτωχή εικόνα της, έγραψε ότι είναι “ένα γοητευτικό κράμα γερασμένου ρομαντισμού, εμπρεσσιονισμού και κινηματιγραφικού ρεαλισμού (Περιοδικό ΗΩΣ).
Σήμερα θα αλλάξουμε μόνον μια λέξη. Τη λέξη γερασμένου. Διότι η Χώρα τώρα ανθεί. Και η διεισδυτική ματιά του Κ. Σκλαβενίτη, η εικαστική ικανότητα στην παρατήρηση του περιβάλλοντος, που έγινε με μεγάλη αγάπη, μας μεταφέρει με ιδιαίτερη ευαισθησία τον ζωντανό πλέον ρομαντισμό, εμπρεσσιονισμό και κινηματιγραφικό ρεαλισμό του Ανδρέα Καραντώνη.
Η ανθρώπινη κλίμακα που η πόλις διατηρεί, σε συνδιασμό με τις παραδοσιακές της κτιριακές δομές, σκιαγραφούνται με ιδιαίτερη ικανότητα από τον χρωστήρα του Κ. Σκλαβενίτη και προσφέρουν μια ποιητική προσέγγιση της Χώρας αλλά και της ανθρώπινης κοινότητας που κατοικεί”.

Με την επιμέλεια της αρχιτέκτονος Πάττυ Καλού στο χώρο εκτέθηκε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του 1975 από τη πόλη της Λευκάδας της κυρίας Χαράς Παπαδάτου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Μάρκος Νικητάκης, ο νεοκλογείς δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Καλός, ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας κ. Σπύρος Αρβανίτης, η οικογένεια του Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη, πολλοί φιλοι του και πολλοί Λευκαδίτες που γέμισαν το Κηποθέατρο.

ΥΓ. Ο Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκάδα όπου το 2002 τελείωσε το Λύκειο.
Σπούδασε στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνέχισε με Μaster of Arts in Desing  στον ΑΚΤΟ – Middlesex University.
Aπό το 2009 εργάζεται ως σκιτσογράφος στην πανελλαδική εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, έχει εκδόσει βιβλία με κόμικς, έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στη Ελλάδα και το εξωτερικό και πέρυσι το καλοκαίρι μας παρουσίασε στην αίθουσα “Θεόδωρος Στάμος” έκθεση με τα πρώτα του 30 σκίτσα με θέμα “Περπατώντας στη Λευκάδα”.
Είναι μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Προηγούμενο άρθροΟ Αρχιτέκτονας στο πόστο του!!!
Επόμενο άρθροΚονσέρτο…