Αρχική Top Stories ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ προς τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης παραχώρησαν οι Αντιπεριφερειάρχες  Υποδομών και Τεχνικών...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ προς τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης παραχώρησαν οι Αντιπεριφερειάρχες  Υποδομών και Τεχνικών Έργων κ. Μανώλης Ορφανουδάκης και Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Μηλιώτης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Ανδρέα Κτενά, κατά την επίσκεψή τους στη Λευκάδα και τις πληγείσες από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» περιοχές της Βασιλικής και του Νυδριού.

0

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ προς τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης παραχώρησαν οι Αντιπεριφερειάρχες  Υποδομών και Τεχνικών Έργων κ. Μανώλης Ορφανουδάκης και Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Μηλιώτης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Ανδρέα Κτενά, κατά την επίσκεψή τους στη Λευκάδα και τις πληγείσες από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» περιοχές της Βασιλικής και του Νυδριού.

Στη Λευκάδα βρέθηκαν την Πέμπτη (1/10) οι Αντιπεριφερειάρχες Υποδομών και Τεχνικών Έργων κ. Μανώλης Ορφανουδάκης και Πολιτικής Προστασίας κ Νίκος Μηλιώτης και συνοδεία του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Ανδρέα Κτενά επισκέφτηκαν τις περιοχές, που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία «ΙΑΝΟΣ», την Βασιλική και το Νυδρί, ώστε να εντοπίσουν προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία.

Το πρωί της Παρασκευής (2/10) παραχώρησαν συνέντευξη τύπου . Ο κ. Κτενάς καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους Αντιπεριφερειάρχες για την επίσκεψή τους, που όπως είπε σκοπός είναι να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν μετά την κακοκαιρία.

Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων κ. Νίκος Μηλιώτης αναφέρθηκε στο πέρασμα της κακοκαιρίας που έπληξε τα Ιόνια Νησιά και ιδιαίτερα την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο , την Ιθάκη και λιγότερο τη Λευκάδα. Όπως είπε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μαζί με το κεντρικό κράτος έχουν μια πολύ καλή συνεργασία με πρότερο στόχο την προστασία των πολιτών . Όλα αυτά είναι δυνατά με την συνολική συνεργασία σε επίπεδο Περιφέρειας, Δήμου , εθελοντικών οργανώσεων κλπ.

Για τη Λευκάδα, είπε ότι στη Βασιλική εντοπίστηκαν τα περισσότερα προβλήματα από τις μεγάλες ποσότητες νερού, που συσσωρεύονται εκεί. Σε ερώτηση σχετικά με το Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας απάντησε ότι γίνεται με στόχο αρχικά να οργανώσει καλύτερα τις δομές και τις υπηρεσίες του την ώρα της ανάγκης, που μέχρι στιγμής είναι διάσπαρτες. Το Επιχειρησιακό Κέντρο θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει από τη Λευκάδα με υλικά και μέσα τέτοια που θα μπορεί να υποστηρίξει τα Ιόνια Νησιά. Σε όλη την Ελλάδα θα δημιουργηθούν 13 συνολικά ανάλογα κέντρα. Σύμφωνα με τον κ. Μηλιώτη , η Δομή αυτή θα μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με την διαχείριση των «κακών» που μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα (καιρικά φαινόμενα, πανδημία κ.α) . Θα είναι ένας συνδυασμός καλύτερης διαχείρισης του Κράτους, ως υποχρέωσης απέναντι των πολιτών. Το Κράτος έχει υποχρέωση και το κάνει να είναι παρόν και να προστατεύει την ζωή και τις περιουσίες των πολιτών. Επίσης, επεσήμανε την σημαντική συμβολή του Στρατού στην αποκατάσταση των ζημιών , και στους ιδιώτες εργολάβους που τους έχουν ανατεθεί εργολαβίες .

Μετά από ερώτηση για το που θα κατασκευαστεί το Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, οκ. Κτενάς απάντησε, ότι η Λευκάδα επιλέχτηκε ως τόπος κατασκευής του Επιχειρησιακού Κέντρου, διότι είχε έτοιμο ολοκληρωμένο φάκελο έγκυρα και πρόσθεσε ότι το Επιχειρησιακό Κέντρο , θα κατασκευαστεί σε μια έκταση 20στρ . που ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας , και το οποίο βρίσκεται στο Καλλιγόνι.

Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων κ. Μανώλης Ορφανουδάκης, αναφέρθηκε στην επίσκεψη στη Βασιλική λέγοντας ότι έγινε αυτοψία στο Ε.Ο Δίκτυο, και δεν παρατηρηθήκαν ζημιές και στη συνέχεια πραγματοποίησαν αυτοψία στα δυο ρέματα Ρουπακιά και Καναλί από τα οποία είναι πολύ ευχαριστημένος έτσι όπως λειτούργησαν. Η συστηματική δουλειά η οποία γίνεται από τον κ. Κτενά βοήθησε πολύ αφού φροντίζει να τηρούνται καθαρά τα ρέματα κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό στην εκτόνωση τους. Ακόμη ένα έργο που βρίσκεται στη φάση προσωρινού μειοδότη πρόκειται για αντιπλημμυρικό έργο ύψους 350.000€. Στο Κ.Υ Βασιλικής συνομίλησαν με την Προϊστάμενη του Κ.Υ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και για το επερχόμενο έργο που πρόκειται να γίνει σε όλη την Περιφέρεια ύψους τουλάχιστον 12.000.000€ για την αναβάθμισή τους σε λειτουργικό, τεχνολογικό αλλά και κτιριακό εξοπλισμό.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη παρουσία και του κ. Κτενά με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και ενημερώθηκαν για την πορεία των έργων, που υλοποιούνται στη Λευκάδα. Τέθηκαν οι άξονες άμεσης υλοποίησης των έργων στις πληγείσες περιοχές . Ακόμη συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί το κονδύλι από το Υπουργείο Εσωτερικών για την άμεση επέμβαση σε αυτές τις πληγείσες περιοχές. Επιπλέον έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας για την πιο γρήγορη ωρίμανση των μελετών, αφού μέχρι τώρα στις πιο καλύτερες περιπτώσεις ένα έργο μόνο η μελέτη χωρίς χρηματοδότηση θέλει 6 μήνες.

Σε ερώτηση μας αν υπάρχει σχεδιασμός της Περιφέρειας ώστε να μην ξαναδούμε παρόμοιες εικόνες ή χειρότερες στη Νότια Λευκάδα (Βασιλική) λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, ο κ. Κτενάς απάντησε ότι έχει κατατεθεί σχετικό τεχνικό δελτίο ώστε να υπάρξει σύντομα και άλλο έργο, για την αντιπλημμυρική θωράκιση. Ακόμη συμπλήρωσε ότι δεν είναι τυχαίο που πλημμυρίζει η Βασιλική, αφού όπως είπε υπάρχουν ατασθαλίες που είναι γνωστές και δεν εύκολο να αντιμετωπιστούν, τουλάχιστον σύντομα. Υπάρχουν σούδες που είναι κλειστές ή δεν υπάρχουν!. Σε ένα νέο καιρικό φαινόμενο είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν τα ίδια προβλήματα. Έχουν οργανωθεί νέοι καθαρισμοί . Ήδη, τρεις νέες εργολαβίες « τρέχουν» αυτές τις μέρες στα Πευκούλια, στα υδατορέματα στη Βασιλική, στη Κοντάραινα , στο Μαραντοχώρι και σε άλλες περιοχές της Λευκάδας που προέκυψαν προβλήματα.

Από την πλευρά του ο κ. Ορφανουδάκης, συμπλήρωσε πάνω σ’ αυτό, ότι η Κυβέρνηση έδωσε άμεση βοήθεια ύψους 2.000.000€ στην Περιφέρεια για τα λεγόμενα «μαζέματα». Ώστε, όπως τόνισε, όσο το δυνατόν πιο σύντομα,  να επανέλθει η καθημερινότητα στις διάφορες περιοχές που επλήγησαν. Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα χρήματα τα έχει απορροφήσει η Κεφαλονιά, λόγω της σοβαρής κατάστασης που αντιμετωπίζει!  Αυτά τα χρήματα δόθηκαν με σαφείς οδηγίες λόγω της έκτακτης ανάγκης να προχωρήσουν τάχιστα οι εργασίες και να γίνουν οι αποκαταστάσεις. Παράλληλα, τους έχει δοθεί ένα εγχειρίδιο για την καταγραφή των ζημιών στα δημόσια έργα που θα γίνει πλήρη αποκατάσταση από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών. Η κα Περιφερειάρχης, ήδη κάνει συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς ώστε να βρεθεί μια λύση για τα ρέματα της Περιφέρειας μας.

Ο κ. Μηλιώτης με την σειρά του, απάντησε στο θέμα ότι η αξία της γης στη Βασιλική και τις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ανέβηκε έναντι παλιότερων ετών λόγω του τουρισμού και η δόμηση έγινε χωρίς καμία αντιπλημμυρική μελέτη .Άμεσα η «πολιτική εντολή» είναι σε αυτόν , που θα έχει τη διαχείριση κατά διάρκεια έκτακτων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, αν υπάρχει εμπόδιο (μάντρα, αυλή κλπ) να το γκρεμίσει, ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και να προστατευθούν οι  περιουσίες. Έχοντας , ο ίδιος την ευθύνη τον καλύπτει ο Νόμος.

Προηγούμενο άρθροΗ “Σχεδία εν Λευκάδι” ξεκίνησε στη Λευκάδα
Επόμενο άρθροΤο ηλιοβασίλεμα στη Λιμνοθάλασσα της Λευκάδας(02/10/2020)