Αρχική Top Stories Τοποθέτηση Δημάρχου Λευκάδας σχετικά με τα προβλήματα υδροδότησης (ηχητικό)

Τοποθέτηση Δημάρχου Λευκάδας σχετικά με τα προβλήματα υδροδότησης (ηχητικό)

0

Οι διακοπές στο κεντρικό αντλιοστάσιο του Ακτίου δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην υδροδότηση της πόλης ανέφερε στο Δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 16-08-2017 ο δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής.

«Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα το οποίο είχε βρει πλήρη ισορροπία σε Λευκάδα με μεγάλη ποσότητα νερού, καθώς και σε άλλες περιοχές αποσυντονίζεται και θέλει δυο με τρεις ημέρες να επανέλθει.»

Στην γενικότερη τοποθέτηση του ο Δήμαρχος έκανε έκκληση στους δημοτικούς συμβούλους να μην παίρνουν το μικρόφωνο και να προτείνουν τεχνικές λύσεις χωρίς να είναι τεχνικοί, λέγοντας ότι είναι δουλειά τον ειδικών να το εντοπίσουν το πρόβλημα και να το λύσουν.

Ο Κώστας Δρακονταειδής αναφέρθηκε σε τέσσερα στοιχεία που διαμορφώνουν  την κατάσταση στο ισοζύγιο του νερού στην Λευκάδα, το ένα είναι ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση των αναγκών που είναι απόρροια της μεγάλης αύξησης του τουριστικού ρεύματος.

Το δεύτερο είναι ότι εδώ και σαράντα χρόνια έχουμε διαλυμένα δίκτυα, γιατί ο καθένας αμόλαγε από ένα εξωτερικό αγωγό και σωλήνα και προσπαθούσε να δώσει παντού. Αυτό το πράγμα δεν διορθώνεται ούτε σε δέκα χρόνια και πρέπει να γίνει αντιληπτό.

Το τρίτο ζήτημα είναι οι ποσότητες νερού που μπορούμε να πάρουμε και το τέταρτο είναι, το θέμα του προσωπικού το οποίο δεν επαρκεί.

«Αυτά τε λέω σε όσους λένε ωραίες ιδέες αλλά ξεχνούν ότι πλέον για την πόλη έχουμε τρεις υδραυλικούς όταν παλιά είχαμε οκτώ, ανέφερε.

Αυτά είναι τα ζητήματα και το ερώτημα είναι πως τα απαντάμε. Εμείς κάναμε μια πολύ συγκεκριμένη προσπάθεια αξιοποιώντας κονδύλια και των σεισμών και των προγραμμάτων που ανοίγουν, που πολύ μεγάλοι πόροι διοχετεύονται προς την ύδρευση, γιατί αν δεν λύσουμε τα προβλήματα των υποδομών μας δεν υπάρχει κανένα μέλλον για τον τόπο.»

Έχουμε προγραμματισμένα και δημοπρατημένα έργα πάνω από 2.500.000 ευρώ, καθώς και το 40 και πάνω της ΣΑΤΑ πήγε για έργα ύδρευσης, άρα ο προσανατολισμός μας είναι σταθερός, ωστόσο δεν φτάνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να αλλάξουμε όλα τα δίκτυα.

Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και όποιος λέει το αντίθετο λέει ψέματα, συμπλήρωσε.

Υπάρχει η δυνατότητα βήμα-βήμα με συγκεκριμένο σχέδιο να βελτιώνεις τα πιο δύσκολα κομμάτια και να βελτιώνεις υποδομές σε χωριά που έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Η ανακοίνωση και το ύφος της επιστολής των επαγγελματιών της Νικιάνας δεν είναι καλό, και οι ισχυρισμοί περί «αποπαιδιών» σε κανέναν άλλον και όχι σε έμας, ανέφερε λες και έχουμε προσωπικά με τους Τσουκαλάδες.

Ας είναι πιο προσεκτικοί οι συντάκτες της ανακοίνωσης.

Ωστόσο το θέμα είναι υπαρκτό και πρέπει να κόψουμε το κεφάλι μας να το λύσουμε. Ο ίδιος μάλιστα είπε ότι υπάρχει ένα άμεσο και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο.

Στο άμεσο και βάση συσκέψεων με υπηρεσίες και όχι με φιλόσοφους που πολιτικολογούν αορίστως, για να λύσουμε τεχνικά ζητήματα με πολύ συγκεκριμένες επεμβάσεις.

Ωστόσο μόλις προχθές ανακαλύψαμε, ανέφερε ότι σε διακλάδωση αγωγού, που είναι Φ160 υπάρχει Φ80 που συνδέει τον καταληπτικό με τον Φ160 για αυτό να αφήσουν ορισμένοι τις εύκολες κριτικές.

Και επειδή μπαίνουν ζητήματα καταγραφής, σας λέω ότι πριν λίγο καιρό δεν ξέραμε πόσα είναι τα αντλιοστάσια στην Λευκάδα και τα έχουμε καταγράψει όλα.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ούτε είναι τόσο απλό όσο ακούγεται το να δώσεις κάποια κυβικά νερού παραπάνω, καθώς έχουν αλλάξει δεκάδες αντλίες για να βελτιωθεί το θέμα της παροχής και την συγκεκριμένη. Ωστόσο το πώς τεχνικά θα προσεγγιστεί το θέμα δεν είναι δουλειά του δημοτικού συμβουλίου. Απαιτούνται διακοπές δυο και τριών ημερών και αυτό θα συμβεί μέσα στο Φθινόπωρο.

Ταυτόχρονα δεσμευόμαστε ότι μέσα στο Φθινόπωρο ολοκληρώνουμε την μελέτη της αλλαγής του δικτύου, καθώς θύμισε ότι στα δυο έργα που εγκρίθηκαν υπήρχαν μελέτες, είναι προτάσεις που είχαν κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο, ήταν σε διαδικασίες αδειοδοτήσεων, τα επικαιροποιήσαμε, πήραμε καινούριες αδειοδοτήσεις δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, γιατί κάθε έργο πρέπει να ωριμάζει.

Δεσμευόμαστε να ολοκληρώσουμε την μελέτη για τους Τσουκαλάδες μέσα στο Φθινόπωρο, ωστόσο δεν μπορεί να την χρηματοδοτήσει ο δήμος, καθώς δεν είναι μια κατασκευή που κάνει 50.000-60.000 ευρώ, απαιτεί κόστος κατασκευής αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και θα αναζητήσουμε και ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά και όχι μόνο.

Όσον αφορά τον κόσμο και τι μπορεί να λέει, είπε ότι ο καλοπροαίρετος θα καταλάβει γιατί αυτά που λέω είναι συγκεκριμένα και δεσμευτικά. Ο κακοπροαίρετος δεν θα το καταλάβει, καθώς η μάχη για τους Τσουκαλάδες είναι καθημερινή και δεν λένε αλήθεια αυτοί που συνέταξαν την ανακοίνωση γιατί γενικεύουν το πρόβλημα που δεν είναι παντού το ίδιο.

Υπάρχει ένα κομμάτι από το Semiramis μέχρι το νεκροταφείο που είχε σοβαρότατο πρόβλημα. Δεν είναι όμως παντού το ίδιο. Να πουν την αλήθεια, ότι γενικώς στους Τσουκαλάδες έχουμε προβλήματα υδροδότησης, ότι υπάρχουν τμήματα του χωριού που υποφέρουν, αλλά όχι να μου γράφουν ότι δεν έχουν νερό οι Τσουκαλάδες.

Τέλος ο κύριος Δρακοντραειδής είπε ότι δεν χαϊδεύει αυτιά κανενός πολίτη και ανέφερε ότι υπάρχει ζήτημα σπατάλης, καθώς υπάρχουν πισίνες που αδειάζουν κάθε ένα μήνα και που οι πισίνες αδειάζουν, γιατί κάποιοι αγαπητοί επαγγελματίες δεν θέλουν να δώσουν μερικές εκατοντάδες ευρώ  να χρησιμοποιήσουν χημικά που από το Νόμο ορίζονται και προτιμούν να αδειάζουν την πισίνα κάθε μέρα. Αυτό το πανηγυράκι σε ένα χωριό πλήρως άνυδρο δεν είναι η λύση του προβλήματος. Για αυτό η ανακοίνωση θα πει τίποτα;

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΔείτε σε βίντεο ολόκληρη την παρέλαση του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ
Επόμενο άρθροΦωτορεπορτάζ του Μάριου Γαζή από το 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας