Αρχική Uncategorized Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις πάνω στην καρσάνικη βελονιά

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις πάνω στην καρσάνικη βελονιά

0

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις για την σύγχρονη προσέγγιση πάνω στο παραδοσιακό λευκαδίτικο κέντημα, που ως «καρσάνικη βελονιά» τιμήθηκε με την ένταξή του στον Εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από το 2019.

Τριάντα τρεις εικαστικοί καλλιτέχνες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν μία πρωτότυπη έκθεση, αντλώντας έμπνευση από τα μοτίβα της παραδοσιακής κεντητικής τέχνης της Λευκάδας. Η έκθεση αυτή, που έλαβε χώρα από 26 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου 2022 στην αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος», ήταν ένα μέρος καινοτόμων διακαλλιτεχνικών δράσεων (συμπόσιο, ημερίδα, εκπαιδευτικά προγράμματα, κ.α.), που στοχεύουν στη δημιουργική κατανόηση της παράδοσης από τον σύγχρονο άνθρωπο και τιμήθηκε με την υποστήριξη και την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ.

Η έκθεση είχε τεράστια επιτυχία σε ότι αφορά την επισκεψιμότητα και την πρόσληψη του κοινού, καθώς την επισκέφθηκαν πάνω από 500 άτομα και πολλά σχολεία. Εκπαιδευτικά προγράμματα έγιναν σε συνεννόηση με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και με το ΔΙΕΚ Λευκάδας. Επίσης μεγάλη ήταν και η ακτινοβολία της έκθεσης «εκτός των τειχών», καθώς ασχολήθηκε ο κεντρικός έντυπος και διαδικτυακός τύπος με εξαιρετικές κριτικές, αλλά και ζητήθηκε η έκθεση να παρουσιαστεί αργότερα σε κεντρικό μουσείο της Αθήνας.

Οι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τη γεωμετρική δομή, τη συμμετρία, την αυστηρή αρχιτεκτονική συνοχή, την αυτοσυγκράτηση στις χρωματικές επιλογές, την ευγενική μονοχρωμία, την συνθετική ισορροπία, τις ευφάνταστες παραλλαγές των μοτίβων, και επίσης διερεύνησαν τη σχέση τους με την ιστορία, τη φύση και τον άνθρωπο.

Συμμετείχαν: Ιφιγένεια Αβραμοπούλου, Γιάννα Αλεξοπούλου, Ρένα Ανούση, Κωνσταντίνα Βλαχίδου, Γιάννης Βρακάς, Μαρία Γενιτσαρίου, Μαρία Γεωργιάδη, Έλενα Γκώγκου, Χριστίνα Δημητρά, Σπυριδούλα Ζαβιτσάνου, Δήμητρα Κανέλλη, Βάλια Καραπιδάκη, Ελένη Κατηφόρη, Βασιλική Κολιπέτσα, Σοφία Κουκουλιώτη, Μάριος Λουριδάς, Βίκυ Μαλακάση, Ιωάννα Μαργέλη, Μαρία Ματάλα, Δημήτρης Νικολούλιας, Χρήστος Παλαμίδης, Λίνα Παπαγεωργίου, Μαρίνα Παπαδημητρίου, Κώστας Πιέτας, Χαρά Σαΐτη, Μαρία Στραγαλινού, Κωνσταντίνα Συλίκου, Καίτη Τουρτούρα, Ξανθή Τουτουντζόγλου, Καίτη Τσαβαρή, Ανδρέας Τσάλας, Στέλιος Τσιμογιάννης, Κυριακή Χριστακοπούλου.

Επιμέλεια: Χαρά Σαΐτη

Προηγούμενο άρθροΑνοιχτή Επιστολή της ‘Πρωτοβουλίας Για τη Διάσωση Της Περιοχής Του Κάστρου’ για το Οινοποιείο
Επόμενο άρθροΒιβλιοπαρουσίαση “ΑΗΔΟΝΙ ΕΡΕΙΠΙΑ” του Νίκου Σιδέρη