Αρχική Μόνιμες Στήλες My Lefkada Chef Τα μυστικά της Λευκαδίτικης κουζίνας

Τα μυστικά της Λευκαδίτικης κουζίνας

0
olga522

olga522

Συνέντευξη της Όλγας Μανωλίτση.

Η παιδικές αναμνήσεις της κυρίας Όλγας Μανωλίτση είναι γεμάτες από χρώματα και μυρωδιές της Λευκαδίτικης κουζίνας. Η ίδια ακόμα θυμάται στην ηλικία των 5 ετών, την μητέρα της και την γιαγιά της να της μαθαίνουν πως να φτιάχνει τα πρώτα της κουλούρια με λευκαδίτικο λάδι και αρωματικά τα οποία έψηναν στον φούρνο με φωτιά από ξύλα. Από τότε έχουν περάσει 45 χρόνια και η μαγειρική έγινε μεράκι για την κα Όλγα έτσι ακόμα και σήμερα μαγειρεύει της παραδοσιακές συνταγές της Λευκάδας με την ίδια αγάπη και ευχαρίστηση όπως όταν ήταν μικρό κοριτσάκι. Η αγάπη της αυτή ήταν και ο λόγος που μαζί με την φίλη της Θεοδώρα Μανωλίτση αποφάσισαν να διασώσουν και να διαδώσουν τις παραδοσιακές συνταγές της Λευκάδας.

Πριν δύο χρόνια η κα Όλγα και η Θεοδώρα με την στήριξη καλών τους φίλων ξεκίνησαν να μαγειρεύουν και να εξηγούν τα μυστικά της Λευκαδίτικης κουζίνας μπροστά από την κάμερα με αποτέλεσμα την δημιουργία της πρώτης Λευκαδίτικης εκπομπής μαγειρικής η οποία ονομάστηκε “My Lefkada Chef “. Στα δύο χρόνια που έχουν περάσει από τότε ο αριθμός των επεισοδίων που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο ξεπερνάει τα 60 βίντεο και οι φίλοι της εκπομπής από την Λευκάδα αλλά και όλο τον κόσμο είναι πλέον αρκετοί. Τα μυστικά μερικών από των πιο γνωστών και δύσκολων συνταγών της Λευκαδίτικης κουζίνας “ξεδιπλώθηκαν” με τον μοναδικό τρόπο της κας Όλγας και της Θοδώρας και έγιναν προσιτά σε όλους όσους θέλουν να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους στην μαγειρική.

Τα γυρίσματα της εκπομπής συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και οι δύο γυναίκες μαγειρεύουν με μεράκι έχοντας για παρέα αγαπημένους φίλους της εκπομπής. Συναντήσαμε την κα Όλγα στην κουζίνα του σπιτιού της, το “βασίλειο” της όπως λέει η ίδια και της ζητήσαμε να μας μιλήσει για την κουζίνα της Λευκάδας, τα προϊόντα του νησιού αλλά και την εκπομπή μαγειρικής.

Όλγα να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από πότε ξεκίνησες να μαγειρεύεις και να ασχολείσαι με την τέχνη της μαγειρικής.
Στο μυαλό μου φέρνω συνέχεια μια εικόνα η οποία μου θυμίζει πότε άρχισα να μαγειρεύω. Θυμάμαι λοιπόν τον εαυτό μου σε ηλικία περίπου 5 χρονών, στην αυλή του σπιτιού μου στο χωριό μου τους Πηγαδησάνους της Λευκάδας, να είμαι μαζί με την γιαγιά μου και να ετοιμάζουμε μαζί τα λαδοκούλουρα για να τα ψήσουμε στον φούρνο με τα ξύλα. Η γιαγιά μου ήταν ο πρώτος μου “δάσκαλος” στην μαγειρική και στην συνέχεια η μητέρα μου. Αυτές οι δύο γυναίκες με μάθανε πολλά πράγματα και πολλά μυστικά που δεν θα μπορούσε να μου δείξει κανένας σεφ. Το πιο βασικό όμως που πήρα από αυτές τις δύο γυναίκες ήταν η αγάπη για την μαγειρική. Αγάπησα τις γεύσεις, τα αρώματα, τα χρώματα των προϊόντων της πατρίδας μου και των υλικών που χρησιμοποιούμε στις συνταγές της Λευκάδας.

Μιας και ανέφερες τα προϊόντα της Λευκάδας πες μας ποια είναι τα πιο κύρια αγαθά που παράγει η Λευκάδα.
Η Λευκάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος και η γη της παράγει σχεδόν τα πάντα. Σε κάθε γωνιά του νησιού υπάρχει ριζωμένη κάποια αιωνόβια ελιά που παράγει αγνό ελαιόλαδο, σε κάθε πλαγιά βουνού φυτρώνουν πλατύφυλλα αμπέλια μοναδικών ποικιλιών που που γεμίζουν κάθε Οκτώβρη με ζουμερά σταφύλια από τα οποία οι Λευκαδίτες παράγουν τα κρασιά τους που είναι γνωστά παντού. Οι κάμποι είναι σπαρμένοι από όσπρια αλλά και λαχανικά και κηπευτικά.Τα κοπάδια με αιγοπρόβατα δεν λείπουν από την εξοχή της Λευκάδας όπως δεν λείπουν και τα μελίσσια που παράγουν εκλεκτό μέλι από θυμάρι και λουλούδια της Λευκάδας.Τέλος οι θάλασσα του Ιονίου είναι γεμάτη από ψάρια που γεμίζουν τα δίχτυα των ψαράδων του νησιού μας.

Τα πιο γνωστά από τα προϊόντα της Λευκάδας είναι λοιπόν το ελαιόλαδο, το κρασί διαφόρων ποικιλιών, οι φακές Εγκλουβής και τα μοναδικά “λαθύρια” που φυτρώνουν στον κάμπο της Καρυάς και είναι πολύ θρεπτικά, το λευκαδίτικο μέλι, τα λευκαδίτικα αλλαντικά όπως το σαλάμι και τα λουκάνικα Λευκάδας αλλά και τα Λευκαδίτικα γλυκά όπως η Λαδόπιτα που έφτιαχναν παλιά στους γάμους αλλά και το Παστέλι και το Μαντολάτο που έφτιαχναν στην πόλη της Λευκάδας. Όλα αυτά ακόμα και σήμερα παράγονται με τον ίδιο τρόπο που παράγονταν και παλιά για αυτό και οι ποιότητα τους είναι εξαιρετική.

Πες μας για τις συνταγές της Λευκάδας και ανάφερε κάποιες από τις ποιο γνωστές.
Οι παραδοσιακές συνταγές της Λευκάδας αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της πατρίδας μας αφού γεννήθηκαν μέσα από την προσπάθεια να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες με μόνο σύμμαχο τα προϊόντα που παρήγαγε η φύση της Λευκάδας. Για παράδειγμα το “Σοφιγάδο” που σήμερα το κατηγοριοποιούν στην gourmet κουζίνα γεννήθηκε από την έλλειψη της πατάτας έτσι οι γυναίκες μαγείρευαν το κρέας συνοδευμένο με κυδώνια ρίχνοντας τους μέσα σιρόπι από κρασί που το ονομάζουν “Πετιμέζι” για να σπάσει η πικράδα των κυδωνιών. Το ίδιο ισχύει και για το “Σαβόρο” που φτιάχνεται από μικρά ψάρια τα οποία τα αφού τα τηγανίσουμε και τα αλατίσουμε α βάζουμε σε ένα σκεύος και τα σκεπάζουμε με μια σάλτσα από ξύδι και σκόρδο, σταφίδες και άλλα αρωματικά έτσι τα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν αρκετές μέρες χωρίς να αλλοιωθούν. Το “Σαβόρο” λοιπόν ήταν η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ψυγείων τα πιο παλιά χρόνια.

Οι πιο γνωστές συνταγές της Λευκάδας είναι λοιπόν οι βραστές Φακές Εγκλουβής και τα Λαθύρια της Καρυάς, το Σαβόρο η Μαριδόπιτα και ο βραστός Μπακαλιάρος με πατάτες, η Χορτόπιτα, η Τυρόπιτα, η Ρυζόπιτα η Κολοκυθόπιτα με χειροποίητο φύλλο και άλλες πίτες με πιο γνωστή την Λαδόπιτα, οι Σουπιές με μακαρόνι και το Χταπόδι με μακαρόνια, ψάρι Παλαμίδι στο φόυρνο, σούπες από ψάρια ή κρέας καθώς και πολλές συνταγές με κηπευτικά όπως το Μπριάμ και τα Γεμιστά.

Μίλησε μας για την εκπομπή “My Lefkada Chef”
Η εκπομπή γεννήθηκε από την ανάγκη να διασωθούν οι παραδοσιακές συνταγές της Λευκάδας. Μαζί με την Θοδώρα εδώ και δύο χρόνια μαγειρεύουμε και βιντεοσκοπούμε τις συνταγές που μαγείρευαν οι άνθρωποι στον τόπο μας με σκοπό να τις κάνουμε γνωστές σε όλους όσους θέλουν να τις δοκιμάσουν. Ήδη έχουμε γυρίσει πάνω από 60 επεισόδια τα οποία ανεβάζουμε στο Youtube απ΄όπου μπορούν να τα δουν όλοι. Οι φίλοι της εκπομπής είναι ήδη πολλοί και συνέχεια παίρνουμε μηνύματα από ανθρώπους από όλο τον κόσμο που μας ζητάει να μαγειρέψουμε κάποια συνταγή της Λευκάδας ή ζητάνε την βοήθεια μας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι και πηγή από την οποία αντλούμε την δύναμη να συνεχίζουμε να κάνουμε την εκπομπή αφού η όλη προσπάθεια είναι χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. Μάλιστα σκεφτόμαστε να μεταφράσουμε κάποιες από τις πιο γνωστές συνταγές στην αγγλική γλώσσα για να μπορούν να τις μαγειρέψουν και άνθρωποι από άλλες χώρες !

Που μπορεί κάποιος να δει την εκπομπή και να μάθει τις συνταγές ?
Καταρχήν μπορεί να γίνει μέλος στην ομάδα στο Facebook εδώ : http://www.facebook.com/groups/mylefkadachef . Εκεί μπορεί να δει τις εκπομπές αλλά και φωτογραφίες από τα γυρίσματα. Επίσης μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας και να μας ρωτήσει ότι θέλει για τις συνταγές .

Όλα τα επεισόδια μπορεί να τα δει κανείς στην διεύθυνση : https://www.mylefkada.gr/video/category/chef ή στο Youtube στο κάναλι του My Lefkada εδώ: www.youtube.com/user/mylefkadapress .

Για το τέλος θα θέλαμε να μας πεις μια συνταγή την οποία μπορεί να φτιάξει ο καθένας μας
Ωραία λοιπόν θα σας πω πως να φτιάξετε την “Ριγανάδα”
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι :
Ψωμί από σκληρό αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο, ρίγανη, ξύδι, ντομάτα, τυρί φέτα. Συνοδεύεται με σκόρδο και με παστό γαύρο η σαρδέλα. Να σημειώσουμε ότι το ψωμί θα πρέπει να είναι μερικών ημερών (3 – 4) και όχι φρέσκο.
Η εκτέλεση είναι πολύ απλή και εύκολη.
Βρέχουμε το ψωμί λίγο με νερό για να μαλακώσει και στην συνέχεια ρίχνουμε πάνω το ελαιόλαδο. Μετά ρίχνουμε το αλάτι την ρίγανη και το ξύδι. Στην συνέχεια στύβουμε την ντομάτα από πάνω και τρίβουμε το τυρί φέτα από πάνω.

Προηγούμενο άρθροΠρώτη παρουσίαση της Λευκάδας στην τουριστική αγορά του Βελγίου
Επόμενο άρθροΠραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Συλλόγου Επαγγελματιών Νικιάνας