Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Μελανια: ποια είναι τα ιδανικά για τον εκτυπωτή σας

Μελανια: ποια είναι τα ιδανικά για τον εκτυπωτή σας

0

Πραγματοποιείτε τις περισσότερες εκτυπώσεις σας στο σπίτι ή το γραφείο και αναζητείτε ποιοτικά αλλά οικονομικά μελανια που να διασφαλίζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στο πιο προσιτό κόστος.

Διαβάστε πώς θα επιλέξετε τα κατάλληλα μελάνια για την εκτυπωτική σας συσκευή και μάθετε πώς μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκειά τους ώστε να επωφεληθείτε στο έπακρο.

Ποια μελάνια είναι κατάλληλα για τη συσκευή σας

Έχει έρθει η στιγμή να επιλέξετε τα μελάνια που θα αντικαταστήσουν τα παλιά στον εκτυπωτή σας. Γνωρίζετε σε ποιο ράφι θα τα αναζητήσετε; Πρόκειται να προμηθευτείτε αυθεντικά μελάνια, συμβατά ή επαναγεμιζόμενα;

Τα αυθεντικά μελάνια παράγονται από τις μεγάλες εταιρείες που κατασκευάζουν τα περισσότερα μοντέλα εκτυπωτών. Αυτό συμβαίνει για να εξασφαλίζεται ότι τα μελάνια είναι απόλυτα συμβατά με τις συσκευές που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν και ότι αποδίδουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκτυπώσεις. Το υψηλό κόστος τους ωστόσο, ωθεί μεγάλη μερίδα καταναλωτών να αναζητεί διαφορετικού είδους μελάνια, σε μια προσπάθεια συγκράτησης του κόστους εκτύπωσης σε χαμηλό επίπεδο.

Τα συμβατά και τα επαναγεμιζόμενα ανήκουν στις εναλλακτικές προτάσεις για τα μελάνια εκτυπωτών. Τα συμβατά μελάνια διατίθενται στο εμπόριο σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα αυθεντικά. Αρκετοί όμως είναι οι χρήστες που εκφράζουν τη θέση ότι δεν διαθέτουν τις ίδιες δυνατότητες ούτε σε διάρκεια ζωής ούτε σε ποιότητα. Τα επαναγεμιζόμενα μελάνια από την άλλη, είναι εκείνα με τα οποία γεμίζονται οι συσκευασίες των αυθεντικών σε ειδικά καταστήματα. Η επιλογή αυτή θεωρείται ακόμη επίφοβη από αρκετούς ειδικούς τεχνολογίας, καθώς η ποιότητά τους μπορεί να είναι αμφίβολη.

Συστήνεται επομένως, εφόσον επιδιώκετε τη μέγιστη δυνατή ποιότητα στις εκτυπώσεις σας και θέλετε να διασφαλίσετε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής της συσκευής σας, να προτιμάτε τα αυθεντικά μελάνια εκτυπωτών. Είναι το πιο συνετό που μπορείτε να κάνετε έχοντας ως δεδομένο το ότι πολλά σύγχρονα μοντέλα εκτυπωτών δεν πραγματοποιούν εκτυπώσεις όταν το ειδικό τσιπ ανίχνευσης που φέρουν «αντιληφθεί» πως ο χρήστης τοποθετεί άλλου είδους και όχι αυθεντικά μελάνια.

Πώς θα παρατείνετε τη διάρκεια των  μελανιών;

Πάνω στις συσκευασίες των μελανιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο αναφέρεται σε πολλές περιπτώσεις ο μέγιστος αριθμός των σελίδων που δύνανται να εκτυπωθούν. Ο αριθμός αυτό δεν είναι εφικτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς προκύπτει από πειραματικές συνθήκες εκτυπώσεων.

Η κατανάλωση μελανιού εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους που σχετίζονται με τις ρυθμίσεις της κάθε εκτύπωσης, το είδος του χαρτιού που χρησιμοποιείται κ.ο.κ. Πέρα από τις εκτυπωτικές εργασίες, είναι καλό να γνωρίζετε ότι τα μελάνια υφίστανται περαιτέρω «διαρροές» τις οποίες μπορείτε να περιορίσετε για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους.

Γνωρίζετε πότε ο εκτυπωτής «ξοδεύει» μελάνι, χωρίς να εκτυπώνετε;

Όταν γίνεται προετοιμασία πριν τη χρήση

Ο εκτυπωτής πραγματοποιεί λειτουργίες συντήρησης κάθε φορά που ενεργοποιείται, που απαιτούν την κατανάλωση μελανιού. Η προετοιμασία του εκτυπωτή πριν την εκτύπωση και η διαδικασία βαθμονόμησης του (calibration) εξασφαλίζουν τη μέγιστη αξιοπιστία και απόδοση αλλά… ξοδεύουν μελάνι.

Συμβουλή: Εκτυπώστε τις εργασίες σας όλες μαζί ώστε να μην χρησιμοποιείται μελάνι σε κάθε ενεργοποίηση της συσκευής.

Όταν πραγματοποιείται συντήρηση της κεφαλής εκτύπωσης

Ποσότητα μελανιού διοχετεύεται και παραμένει στην κεφαλή εκτύπωσης ώστε να καθαριστεί από τυχόν κατάλοιπα. Ξοδεύεται μελάνι μεν, αποτρέπεται δε, η δημιουργία μικροσκοπικών φυσαλίδων αέρα που θα συντελούσαν στην έμφραξη της.

Συμβουλή: Όσο πιο συχνά χρησιμοποιείτε τον εκτυπωτή σας, τόσο λιγότερες άσκοπες «απώλειες» έχετε από τα μελανοδοχεία σας καθώς δεν απαιτείται συχνή συντήρηση.

Όταν δεν χρησιμοποιείτε τον εκτυπωτή, το μελάνι μπορεί να ξεραθεί ή να εξατμιστεί

Τα περισσότερα μελάνια έχουν ως βάση παρασκευής τους το νερό. Αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα επιρρεπή στις συνθήκες του περιβάλλοντος και συμβαίνει να επηρεάζονται από τη θερμοκρασία και την υγρασία. Είναι πιθανό ποσότητες μελανιού να ξεραίνονται εξαιτίας της ζέστης ή να εξατμίζονται με την πάροδο του χρόνου, σε συνδυασμό με την αραιή χρήση του εκτυπωτή.

Συμβουλή: Εκτυπώστε μία φορά κάθε δύο εβδομάδες τουλάχιστον για να διατηρείτε τα μελάνια του εκτυπωτή σε καλή κατάσταση.

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστήριο του Συλλόγου Επαγγελματιών και Προστασίας Περιβάλλοντος Νικιάνας
Επόμενο άρθροΚιρσοί στα πόδια: πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό