Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Ποια είναι η διαφορά μεταξύ γνήσιων (αυθεντικών) ανταλλακτικών και aftermarket (imitation) ;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ γνήσιων (αυθεντικών) ανταλλακτικών και aftermarket (imitation) ;

0

Ο αυθεντικός εξοπλισμός είναι τα γνήσια ανταλλακτικά από τον κατασκευαστή.

Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα εξάρτημα οχήματος  φτιαγμένο από τον κατασκευαστή. Πολλές εταιρίες αυτοκινήτων επίσης χρησιμοποιούν εξωτερικούς  κατασκευαστές για να σχεδιάσουν και να παράγουν εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στο όχημα και έπειτα ο πωλητής  προσθέτει το logo του και πακετάρει τα εξαρτήματα στην προσαρμοσμένη συσκευασία του.
Τα aftermarket εξαρτήματα από την άλλη πλευρά παράγονται από διαφορετική εταιρία από αυτή του κατασκευαστή του αυτοκινήτου. Καθώς αυτά τα εξαρτήματα συχνά φτιάχνονται από το ίδιο υλικό  και φτιάχνονται για να εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, μπορεί να έχουν ελαφρές διαφορές στο πώς δείχνουν και πως τα αισθάνεται κανείς. Μερικά imitation εξαρτήματα , χάρη στον επανασχεδιασμό μπορεί να είναι ουσιαστικά μία βελτίωση του αυθεντικού.

Τα γνήσια ανταλλακτικά τείνουν να είναι πιο ακριβά, αλλά είναι ευκολότερο να τα διαλέξει κανείς και συνοδεύονται από μία ετήσια εγγύηση.

Όταν πηγαίνετε το αμάξι σας για σέρβις στην αντιπροσωπεία, ξέρετε ότι παίρνετε αυθεντικά ανταλλακτικά. Παρόλα αυτά όταν πηγαίνετε το αυτοκίνητό σας σε έναν ανεξάρτητο μηχανικό  το πιο πιθανό είναι να πάρετε aftermarket ανταλλακτικά. Υπάρχει κάτι κακό σε αυτό; Μπορεί ένα λιγότερο ακριβό εξάρτημα να υποδηλώνει κατώτερη ποιότητα; Και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο αυθεντικά ανταλλακτικά;
Για να απαντήσουμε αυτές τις ερωτήσεις έχουμε δημιουργήσει μία λίστα με τα υπέρ και τα κατά για να σας βοηθήσουμε να κάνετε μία πιο καλά πληροφορημένη επιλογή όταν διαλέγετε ποια εξαρτήματα θα μπουν στο όχημά σας. Με αυτόν τον τρόπο θα βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα στο κόστος και στην ποιότητα.

Αftermarket ανταλλακτικά

ΥΠΕΡ

Λιγότερο ακριβά: Τα imitation εξαρτήματα είναι συχνά λιγότερο ακριβά από τα αυθεντικά. Αλλά το πόσα εξοικονομείτε ποικίλει ανάλογα με την μάρκα. Αν η τιμή του εξαρτήματος μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή ρωτήστε για την ποιότητά του.

Η ποιότητα μπορεί να είναι ίση ή και καλύτερη από τον αυθεντικό εξοπλισμό: Σε μερικές περιπτώσεις  μπορεί να καταλήξετε με ένα καλύτερο εξάρτημα από αυτό που αρχίσατε. Οι imitation εταιρίες εξετάζουν τα εξαρτήματα και δουλεύουν τις αστοχίες του. Για παράδειγμα, όταν ένας κατασκευαστής σχεδιάζει τα φρένα , πρέπει να βρει μία ισορροπία ανάμεσα στο κόστος στην ανθεκτικότητα στα επίπεδα θορύβου και στην απόδοση.  Αν θέλετε καλύτερη απόδοση και δεν σας ενοχλεί λίγος παραπάνω θόρυβος  ένα εξάρτημα aftermarket μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας.

Μεγαλύτερη ποικιλία: Υπάρχουν εκατοντάδες εταιρίες που φτιάχνουν aftermarket ανταλλακτικά. Μερικές ειδικεύονται σε συγκεκριμένα εξαρτήματα και άλλες φτιάχνουν όποιο εξάρτημα μπορείτε να φανταστείτε. μεγαλύτερη ποικιλία σημαίνει  καλύτερη επιλογή και μεγαλύτερο εύρος τιμών. Μπορείτε να μπείτε σε οποιοδήποτε συνεργείο και να  έχουν εξαρτήματα που ταιριάζουν στο αμάξι σας. Αυτό σας δίνει περισσότερες εναλλακτικές για service.

ΚΑΤΑ

Η ποιότητα διαφέρει κατά πολύ: Η φράση  ότι πληρώνεις παίρνεις αποδεικνύεται αληθινή εδώ. Μερικά aftermarket εξαρτήματα είναι κατώτερα λόγω της χρήσης χαμηλότερης ποιότητας υλικών. Μείνετε πιστοί στις aftermarket εταιρίες με τις οποίες είστε εξοικειωμένος ή που σας προτείνει ο μηχανικός που εμπιστεύεστε, ακόμα και αν αυτά τα εξαρτήματα κοστίζουν λίγο παραπάνω.
Συντριπτική επιλογή: Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τις μάρκες aftermarket, η επιλογή θα μπορούσε να είναι συντριπτική, και υπάρχει κάποια πιθανότητα να πάρετε ένα κακής ποιότητας εξάρτημα. Ακόμη και ένα μέρος τόσο απλό όσο ένα μπουζί μπορεί να γίνει από δεκάδες διαφορετικές εταιρείες και έρχεται σε πολλές παραλλαγές.

Αυθεντικά ανταλλακτικά

ΥΠΕΡ

Είναι ευκολότερο να διαλέξετε το εξάρτημά σας: Αν πάτε στο σημείο με τα ανταλλακτικά σε κάποια αντιπροσωπεία συνήθως θα βρείτε κάποιον τύπο. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ποιότητα διαφόρων εταιριών και τις τιμές.
Καλύτερη εγγύηση ποιότητας : Τα γνήσια ανταλλακτικά δουλεύουν ακριβώς όπως εκείνο που αντικαθιστάτε. Είναι αυτό με το οποίο το όχημα έχει κατασκευαστεί και παρέχει την σιγουριά για την εφαρμογή και την απόδοσή του.

ΚΑΤΑ

Ποιο ακριβά: τα γνήσια εξαρτήματα συνήθως κοστίζουν παραπάνω από τα aftermarket.
Πρέπει να αγοραστούν από την αντιπροσωπεία: Αν και υπάρχουν τρόποι να αγοράσετε αυθεντικά εξαρτήματα , οι περισσότεροι άνθρωποι θα πάνε στην αντιπροσωπεία για να αγοράσουν τα εξαρτήματα. Αυτό περιορίζει το πλήθος τον σημείων από όπου μπορείτε να αγοράσετε.

Η ποιότητα μπορεί να μην είναι και η καλύτερη: Πληρώσατε τα παραπάνω χρήματα για ένα αυθεντικό εξάρτημα, ελπίζοντας να είναι πολύ καλύτερο  από ένα aftermarket εξάρτημα. Αλλά αυτό μπορεί να μην συμβαίνει πάντα. Μερικά aftermarket ανταλλακτικά μπορεί να είναι ισότιμά ή σε μερικές περιπτώσεις καλύτερα από τα αυθεντικά. Άρα μπορεί να πληρώνετε παραπάνω μόνο για την επωνυμία.

Πότε πρέπει να ζητήσετε αυθεντικό εξοπλισμό;

Όταν πρόκειται για επισκευές λόγω σύγκρουσης φροντίστε να πάρετε αυθεντικά ανταλλακτικά καθώς τα aftermarket μέρη του σώματος του αυτοκινήτου μπορεί να μην εφαρμόζουν σωστά ή να μην έχουν ζώνες παραμόρφωσης σε περίπτωση τρακαρίσματος.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Όλα τα aftermarket ανταλλακτικά δεν είναι ίδια – αλλά όλα τα αυθεντικά είναι. Αυτό δημιουργεί τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αν είστε εξοικειωμένοι με μια σειρά από εμπορικά σήματα ή επισκευάζετε το δικό σας αυτοκίνητο, η aftermarket αγορά ανταλλακτικών μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τις μάρκες aftermarket, προτιμήστε να έχετε τα πάντα από την αντιπροσωπεία και δεν πειράζει να πληρώσετε λίγο παραπάνω για την σιγουριά σας, τα αυθεντικά εξαρτήματα είναι μια καλή επιλογή για σας.

Πηγή αρθρογραφίας: onparts.gr

Προηγούμενο άρθροΠΑΣ Σφακιωτών: Νέο ΔΣ και ανανέωση συνεργασίας με Βαγγέλη Μάλφα
Επόμενο άρθροΕγκαίνια της δροσερής διαδρομής των πηγών στο Σύβρο και το Βουρνικά Λευκάδας