Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Λυρίδες: Σήμερα το βράδυ τα πρώτα «πεφταστέρια» της άνοιξης

Λυρίδες: Σήμερα το βράδυ τα πρώτα «πεφταστέρια» της άνοιξης

Ένα όμορφο θέαμα στον ουρανό θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σήμερα το βράδυ, καθώς πρόκειται να σημειωθεί η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, οι αποκαλούμενες «Λυρίδες».

Τα «πεφταστέρια» είναι συνήθως μικρά πετραδάκια, που κινούνται άτακτα στον ουρανό. Με αυτόν τον τρόπο, μπαίνουν στο πεδίο έλξης της Γης, προστρίβονται στην ατμόσφαιρά της, θερμαίνονται, φωτοβολούν, καίγονται και τέλος σβήνουν.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι «Λυρίδες» είναι η σκόνη και τα συντρίμμια που αφήνει πίσω του ο κομήτης «Θάτσερ» στο ταξίδι του γύρω από το ηλιακό σύστημα.

Οι παρατηρητές θα μπορούν να δουν περίπου 18 μετεωρίτες ανά ώρα, αν και οι παρατηρήσεις θα είναι δύσκολες καθώς ο ουρανός θα είναι αρκετά φωτεινός, εξαιτίας της πανσελήνου της 19ης Απριλίου.

Οι διάττοντες αστέρες θα είναι ορατοί έως τη Μεγάλη Πέμπτη περίπου, εφόσον ο καιρός είναι ανέφελος και επιτρέψει τις νυχτερινές παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με το space.com, το «κλειδί» για να παρατηρήσει κανείς τα «πεφταστέρια» είναι να πάει κάπου όσο το δυνατόν πιο σκοτεινά και να περιμένει αρκετά (περίπου 20 λεπτά) ώστε τα μάτια του να έχουν τον χρόνο να προσαρμοστούν. Επειδή οι μετεωρίτες μπορούν να εμφανιστούν σε όλο τον ουρανό, το γυμνό μάτι είναι το καλύτερο εργαλείο που μπορεί να «χρησιμοποιήσει» κανείς.