Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα 1η η Νομική Αθηνών στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης

1η η Νομική Αθηνών στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης

0
17690

17690

Πρώτοι οι φοιτητές της Νομικής Αθηνών, δεύτεροι της Οξφόρδης, τρίτοι του Καίμπριτζ !!!

Ένα ακόμη βραβείο δόθηκε σε φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών, αυτή τη φορά στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου στην Οξφόρδη (6th International Roman Law Moot Court Competition). Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών μάλιστα, επικράτησαν των αντίστοιχων ομάδων των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ.

Όπως γράφει το protothema.gr, στον διαγωνισμό αυτό που διεξήχθη στην Οξφόρδη στις 8 & 9 Απριλίου 2013, η Νομική Σχολή Αθηνών κατέκτησε το 1ο Βραβείο. Η ελληνική ομάδα, που συγκροτείτο από τους προπτυχιακούς φοιτητές Ιουλία-Αικατερίνη Βουλέλη, Μαρία-Θωμαΐδα Επέογλου, Αλέξανδρο Παπασωτηρίου και Μαρία-Θηρεσία Ρούσσου, επικράτησε τελικά στους ημιτελικούς έναντι του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και στον τελικό αναμετρήθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αναδείχθηκε νικήτρια.

Οι Έλληνες φοιτητές συγκέντρωσαν από τα προκριματικά αλλά και σε κάθε μετέπειτα στάδιο του διαγωνισμού την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των διαγωνιζομένων ομάδων. Δεύτερη κατετάγη η Οξφόρδη και τρίτο το Κέιμπριτζ.

Η Ιουλία-Αικατερίνη Βουλέλη έλαβε επίσης το 1ο βραβείο καλύτερου ρήτορα (best oralist) και ο Αλέξανδρος Παπασωτηρίου το 3ο βραβείο καλύτερου ρήτορα, με την ελληνική ομάδα να λαμβάνει συνολικά τα τρία από τα έξι βραβεία του διαγωνισμού, τα οποία απονεμήθηκαν σε τελετή στο Κολλέγιο All Souls της Οξφόρδης από το χορηγό του διαγωνισμού, αγγλική δικηγορική εταιρεία.

Την επιστημονική επίβλεψη της προετοιμασίας των φοιτητών είχε η Επίκουρος Καθηγήτρια Αθηνά Δημοπούλου, ενώ στην προπόνηση της ομάδας καταλυτική υπήρξε η συνδρομή της αποφοίτου της Σχολής Αρτεμησίας Παπαδάκη, καθώς και των φοιτητών Μάγδας Αστερή, Θανάση Τασόπουλου και της αποφοίτου Μαριάννας Φλώρου, όλων παλαιότερων νικητών του ιδίου διαγωνισμού.

Οι Έλληνες φοιτητές διαγωνίστηκαν σε αγορεύσεις στα αγγλικά έναντι φοιτητών ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (Οξφόρδη, Καίμπριτζ, Tübigen, Trier, Βιέννη, Λιέγη, Νάπολη), με κριτές τους Καθηγητές των ιδίων Πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας και αντικρούοντας αντιστοίχως πέντε διαφορετικά ένδικα μέσα (διεκδικητική αγωγή, ασφαλιστικά μέτρα νομής, αγωγές αποζημίωσης από αδικοπραξία και πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου).

Εφαρμοστέο δίκαιο ήταν αυτό της Ιουστινιάνειας Κωδικοποίησης του Ρωμαϊκού Δικαίου, η δε υπόθεση περιείχε στοιχεία εμπραγμάτου δικαίου (αγροτικές δουλείες, υποθήκη), ενοχικού δικαίου (μίσθωση πράγματος, δάνειο) και αδικοπραξιών. Οι φοιτητές της Αθήνας κέρδισαν τις εντυπώσεις χάρις στην ετοιμότητα των απαντήσεών τους σε δύσκολες νομικές ερωτήσεις, τη ρητορική τους, αλλά και τις γνώσεις τους επί της λατινικής νομικής ορολογίας. Η Μαρία-Θηρεσία Ρούσσου, που διαγωνίστηκε με την Ιουλία Βουλέλη στον τελικό του διαγωνισμού έναντι των φοιτητών της Οξφόρδης, είναι πρωτοετής φοιτήτρια. Η συμμετοχή της ομάδας στο διαγωνισμό και η μετάβαση των φοιτητών στην Οξφόρδη κατέστησαν δυνατές χάρις στην ευγενική στήριξη και τις χορηγίες Ελλήνων χορηγών

Συνέντευξη με την Ιουλία Βουλέλη, τη φοιτήτρια της Νομικής Αθηνών που έλαβε το 1ο βραβείο ρητορείας στον κόσμο-Η 20χρονη μιλάει στο eirinika.gr για τη ζωή της και τους στόχους της

Αναμφισβήτητα η πιο ευχάριστη είδηση της εβδομάδας δεν ήταν άλλη από την πρωτιά των Ελλήνων φοιτητών της Νομικής σε διαγωνισμό στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου στην Οξφόρδη (6th International Roman Law Moot Court Competition).

«Αντίπαλοι» τους οι συνάδελφοι τους από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ.

17686

Στο eirinika.gr μιλά η Ιουλία-Αικατερίνη Βουλέλη μέλος της χρυσής ομάδας της Νομικής αλλά και η κορυφαία ρήτορας αφού έλαβε την 1η θέση στο διαγωνισμό.

Η Ιουλία μας μιλά για τον διαγωνισμό, για τη δουλειά και την πίστη της ομάδας στο project αλλά και την συμβολή των καθηγητών της. Μας λέει χαρακτηριστικά πως η δική τους η διάκριση μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα τείχη της κρίσης.

Δεν παραλείπει να μιλήσει για την κατάσταση της Παιδείας στην Ελλάδα και πως οι νέοι έχουν όνειρα τα οποία δεν μπορεί να τους τα βλάψει κανείς καθώς με αυτά θα αγγίξουν τα άστρα και θα απέχουν εκατομμύρια έτη φωτός από τρόικες, μνημόνια και Κυβερνήσεις που δεν ανταπεξέρχονται στα «θέλω» του λαού τους.

«Δεν υπάρχει χώρος για εμάς στην Ελλάδα»

Ωστόσο το μέλλον της δεν το βλέπει στην Ελλάδα και όπως μας αποκαλύπτει σκέφτεται μετά τις σπουδές της, να κάνει μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. «Αν επικρατεί η ίδια νοσηρή κατάσταση ακόμη και όταν έχω τελειώσει και με το μεταπτυχιακό σίγουρα δεν θα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει μέλλον, δεν υπάρχει χώρος».

Υπάρχουν εξαιρετικοί επιστήμονες

Σε ερώτηση μας αν έχει πρότυπο ή αν παρακολουθεί με ιδιαίτερη αφοσίωση κάποιον κορυφαίο νομικό στο εξωτερικό, εκείνη μας απάντησε πως η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς επιστήμονες όπως ο Ποταμίτης, ο Καρατζάς κ.α

Οι γονείς

Η οικογενειακή της ζωή είναι αυτή που αντανακλά στην επιτυχία της . Όπως μας λέει οι γονείς της ήταν πάντα στο πλευρό της. «Και όταν πέρασα στις πανελλήνιες και τώρα με τη διάκριση η πρώτη αντίδραση των γονιών μου είναι να…κλάψουν. Από συγκίνηση. Εγώ είμαι πολύ περήφανη για εκείνους και ευγνώμον για ό,τι έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν για εμένα».

Ένα κορίτσι…20 χρονών

Η Ιουλία είναι 20 χρονών και δεν είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ με ένα βιβλίο στο χέρι…Αλλά είναι πραγματικά μια κοπέλα της ηλικίας της. Δεν το παίζει ντίβα –μετά τη διάκριση της- και με τις παρέες της βγαίνει σε clubs αλλά και για ρακόμελα. Τα ρούχα της απλά και καθημερινά, τζιν, φουστίτες και γενικότερα έχει υιοθετήσει ένα casual νεανικό στυλ.

17684

Πηγή: eirinika.gr

Προηγούμενο άρθροΈνα παιδί θηλάζει το μαστό της νεκρής μητέρας του
Επόμενο άρθροΤα κενά του Νοσοκομείου Λευκάδας θα καλύπτουν γιατροί από το Παν. Νοσοκομείο Ιωαννίνων