Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τάκης Εμμανουήλ

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τάκης Εμμανουήλ

0
Πηγή:http://www.imdb.com/title/tt0165040/?ref_=tt_mv

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, Τάκης Εμμανουήλ.  Το 1981 εμφανίστηκε στην αυστραλο-γερμανική μίνι σειρά του ABC ‘The Levkas Man’ με ήρωα έναν γιατρό που πηγαίνει στην Λευκάδα για να αποδείξει μία ανθρωπολογική θεωρία.

Σε ηλικία 84 ετών, έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, Τάκης Εμμανουήλ. Γεννημένος το 1933 στο Μεσολόγγι, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1960 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην σκηνή της Επιδαύρου με την ‘Ιφιγένεια’ του Ευριπίδη που ανέβασε το Αρχαίο Αττικό Θέατρο. Οι θεατρικές του εμφανίσεις συνεχίστηκαν έως το 1965 σε διάφορους θιάσους. Την ίδια χρονιά πρωτοεμφανίστηκε και στον κινηματογράφο στην ταινία ‘Το Ποτάμι’ του Νίκου Κούνδουρου, με τον οποίο ξανασυνεργάστηκε το 1963 στις ‘Μικρές Αφροδίτες’, ενώ το 1962 έπαιξε στον ‘Ουρανό’ του Τάκη Καννελόπουλου. H συνεργασία του με τον Μιχάλη Κακογιάννη στην ‘Ηλέκτρα’ το

1962 και στον ‘Ζορμπά’ το 1964, αλλά και σε άλλες ταινίες που έκαναν επιτυχία στο εξωτερικό, ήταν το εισιτήριό του για μια διεθνή καριέρα, με αφετηρία την συμμετοχή του στον χορό της κινηματογραφικής μεταφοράς του ‘Οιδίποδα’ από τον Philip Saville το 1968, με πρωταγωνιστή τον Christopher Plummer και τον Orson Welles στον ρόλο του Τειρεσία. Ακολούθησαν πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ιταλία και την Αυστραλία (μεταξύ αυτών και ένα σύντομο πέρασμα από την ταινία ‘Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007, στην Υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος’), ενώ έφτασε να γίνει και εξώφυλλο στο περιοδικό ‘Life’ το 1970, ως μοντέλο – δείγμα του ‘Νέου Δανδή’, σε αφιέρωμα για την φανταχτερή ανδρική μόδα της εποχής.

Το 1979 πρωταγωνίστησε στον ‘Κώστα’, του σπουδαίου Αυστραλού σκηνοθέτη Paul Cox, μία ταινία εμβληματική για την ελληνική παροικία της Μελβούρνης και για τον ‘Νέο Κόσμο’ ειδικότερα. Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μία Αυστραλή (Wendy Hughes) κι έναν Έλληνα μετανάστη, οδηγό ταξί και πρώην δημοσιογράφο. Στην διάρκεια της ταινίας, ο ‘Κώστας’ επιστρέφει στην δημοσιογραφία, δουλεύοντας σε μία ελληνική εφημερίδα της Μελβούρνης. Αυτές οι σκηνές γυρίστηκαν στα τότε γραφεία του “Νέου Κόσμου” στην Russel Street, με πολλούς συνεργάτες της εφημερίδας μας να εμφανίζονται σε ρόλους κομπάρσων. Η ταινία είναι μία από τις πρώτες που μιλούσαν για την πολυπολιτισμική Αυστραλία και την δυσκολία να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των αγγλοσαξόνων και των μεταναστών και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην εποχή της.

Μετά από αυτό, το διάστημα 1979 – 1981, ο Τάκης Εμμανουήλ βρέθηκε στο Λος ‘Αντζελες όπου σπούδασε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων. Το 1981 εμφανίστηκε στην αυστραλο-γερμανική μίνι σειρά του ABC ‘The Levkas Man’ με ήρωα έναν γιατρό που πηγαίνει στην Λευκάδα για να αποδείξει μία ανθρωπολογική θεωρία. Την επομένη χρονιά, επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την παραγωγή ταινιών ιδρύοντας δική του εταιρεία. Υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης της Ειρήνης Παπά. Στην πλούσια καριέρα του συμμετείχε συνολικά σε είκοσι μία ελληνικές ταινίες , δώδεκα ξένες παραγωγές και σε τηλεοπτικές σειρές (όπως το περίφημο «Ποιος Πληρώνει Τον Βαρκάρη»). ενώ έχει γράψει το σενάριο και έχει σκηνοθετήσει την ταινία «Μεσάνυχτα Στη Βίλα Νέλλη» (1963). Τα τελευταία χρόνια είχε αφιερωθεί στη συγγραφή μυθιστορημάτων. Το κύκνειο άσμα του ήταν «Η έβδομη φωτογραφία» (2007). Μπορεί να απείχε από το καλλιτεχνικό προσκήνιο, όμως παρέμενε αγαπητός στους συναδέλφους του. Η ηθοποιός και σεναριογράφος Κακια Ιγερινουτον αποχαιρέτισε, με ένα σημείωμα στο Facebook λέγοντας: “Θα θυμάμαι πάντα τα γέλια που κάναμε παρέα με τον Τίτο Βανδή και τον Γιάννη Φέρτη. Και στα τηλέφωνα κάτι Πρωτοχρονιές … και τα τόσα που μας δέναν με αγάπη ανιδιοτελή κι εμπιστοσύνη. Καλό δρόμο φίλε μου”. Στην ίδια ανάρτηση, η ηθοποιός Μαίρη Ραζή σχολίασε: “Καλό ταξίδι άρχοντα”. Η κηδεία του Τάκη Εμμανουήλ θα γίνει σήμερα Δευτέρα (29/8) στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών στις 11π.μ. (ώρα Ελλάδας).

Πηγή

Προηγούμενο άρθροΗ εκπομπή “ώραγιαφαΐ” παρουσιάζει το γαστρονομικό πλούτο της Λευκάδας
Επόμενο άρθροΦωτορεπορτάζ από την Τελετή Λήξης του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας