Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιβάλλον Net Metering: Δωρεάν ρεύμα με χρήση Φωτοβολταϊκών για πάντα.

Net Metering: Δωρεάν ρεύμα με χρήση Φωτοβολταϊκών για πάντα.

Με ποίον τρόπο; Κάθε κατοικία ή επιχείρηση έχει τη δυνατότητα της εγκατάστασης Φωτοβολταϊκού συστήματος για την παραγωγή της ενέργειας που χρειάζεται, μέσω του προγράμματος Net Metering.

NET METERING: Τι είναι;

Με το Net Metering, δεν κατασκευάζουμε φωτοβολταϊκό σύστημα, για να πουλάμε ηλεκτρική ενέργεια στην ΔΕΗ, αλλά το κατασκευάζουμε, για να παράγουμε μόνοι μας την ενέργεια που καταναλώνουμε,  με σκοπό να μην την αγοράζουμε από τη ΔΕΗ. Επειδή όμως τα φωτοβολταϊκά παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μόνο όταν έχει ηλιοφάνεια κι εμείς τη χρειαζόμαστε όλο το 24ωρο, είναι απαραίτητο κάπου να την αποθηκεύσουμε, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής και αδιάλειπτη απορρόφησή της. Αυτό μπορεί να γίνει με μπαταρίες, αλλά το σημερινό κόστος είναι σχεδόν απαγορευτικό ακόμα για μόνιμες εγκαταστάσεις.

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα έρχεται να  λύσει το Net Metering, δίνοντας τη δυνατότητα στους «αυτοπαραγωγούς» να χρησιμοποιούν το δίκτυο σαν «μπαταρία». Δηλαδή, όταν παράγουμε περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειαζόμαστε, την περίσσεια την «δίνουμε» στο δίκτυο και, όταν χρειαζόμαστε ενέργεια, αλλά δεν έχει ήλιο για να παραχθεί, τότε, την απορροφούμε από το δίκτυο. Στο τέλος κάθε χρόνου γίνεται η «εκκαθάριση». Πληρώνουμε για το ρεύμα στην ΔΕΗ μόνο, αν αυτό που παρήγαμε είναι λιγότερο από αυτό που καταναλώσαμε.

Γι’ αυτό σε συνεννόηση με τον κάθε ιδιοκτήτη γίνεται μελέτη του προφίλ της κατανάλωσης και κατασκευάζουμε Φ/Β σύστημα ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός έτσι ώστε στο τέλος κάθε εκκαθάρισης η παραγόμενη και η καταναλισκόμενη ενέργεια να είναι σχεδόν ίση.

Πλεονεκτήματα αυτοπαραγωγής:

1.  Με το Net Metering ο συμψηφισμός γίνεται σε ποσότητα ενέργειας (τι παράγω – τι καταναλώνω). Αυτό σημαίνει ότι για τον  αυτοπαραγωγό μελλοντικά δεν θα υπάρχει καμία αρνητική επίδραση από κάποια αλλαγή στην τιμή της κιλοβατώρας.

2. Σε σχέση με τα αυτόνομα συστήματα η ενέργεια, που παράγεται και δεν καταναλώνεται εκείνη την στιγμή (ή για όσο κρατά η φόρτιση των μπαταριών), δεν χάνεται αλλά μεταφέρεται έως και τρία έτη, για να συμψηφιστεί με μέρες και ώρες που η παραγωγή είναι μικρότερη από την κατανάλωση.

3. Επειδή η παραγόμενη ενέργεια καταναλώνεται επί τόπου, περιορίζει τις ενεργειακές απώλειες του δικτύου και άρα το κόστος δικτύου που μετακυλύεται στον καταναλωτή.

4.  Δυνατότητα μηδενισμού του κόστους θέρμανσης – ψύξης – ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ), με την παράλληλη χρήση αντλιών θερμότητας και ηλιακών συστημάτων.

Επιπλέον οφέλη για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

• Χαμηλό κόστος ολικής εγκατάστασης: Το κόστος εγκατάστασης είναι εξαιρετικά χαμηλό. Εάν συνδυαστεί και με άλλα συστήματα που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα π.χ. αντλίες θερμότητας, κάνουν τον χρόνο απόσβεσης σημαντικά χαμηλότερο.

• Υποδομή που δεν χάνει αξία: Ο επενδυτής αυτοπαραγωγός, εφόσον χρησιμοποιήσει ποιοτικά υλικά, θα έχει στα χέρια του μία εγκατάσταση με διάρκεια ζωής τουλάχιστον τα 25 έτη. Με απλά λόγια, δε θα χρειαστεί να παρέμβει διορθωτικά. Ενδεχομένως εάν θέλει μπορεί στο μέλλον να επεκτείνει την εγκατάσταση.

• Επανασχεδιασμός της λειτουργίας του ξενοδοχείου βάση των Φ/Β με τεράστια οικονομικά οφέλη: Η δυνατότητα εγκατάστασης αντλίας θερμότητας επιτρέπει τη μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης. Η αντλία απλά θα «καίει» ρεύμα που το δίνουν τα Φ/Β. Επίσης υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης ηλεκτρικών ξενοδοχειακών οχημάτων και ανανέωση ή αντικατάσταση του υφιστάμενου στόλου. Με τον τρόπο αυτό επιτυχγάνεται 100% απορρόφηση την πράσινης ενέργειας. Επίσης είναι δυνατή η δημιουργία σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ως μια επιπλέον υπηρεσία του ξενοδοχείου στους πελάτες τους.

Η συνεργασία της AK-ENERGY με το δίκτυο ΚΑΥΚΑΣ καθώς και με την κορυφαία εταιρεία γερμανικών αντιστροφέων KOSTAL, εγγυάται την αξιοπιστία και την μεγιστοποίηση της απόδοσης της κάθε εγκατάστασης.

Παράλληλα μπορεί να διαπιστωθεί η σκοπιμότητα εγκατάστασης αυτόνομου Φ/Β από το δίκτυο με χρήση μπαταριών ή/και η αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης-ψύξης-φωτισμού.

Επικοινωνήστε μαζί μας για ΔΩΡΕΑΝ επίσκεψη-αυτοψία και εκπόνηση της μελέτης της εγκατάστασής σας, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

AK-ENERGY
Απόστολος Καταγής
Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Παπαϊωάννου 16, Αγρίνιο 30131
2641 100 364 , 6947 205 130
akatagis@yahoo.gr
www.akenergy.gr
facebook.com/Geo.Energy