Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις ‘Εναρξη νέου κατηχητικού έτους 2009-2010‏

‘Εναρξη νέου κατηχητικού έτους 2009-2010‏

0
katixitiko

Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση του Γραφείο Νεότητος Ι Μ Λευκάδος – Ιθάκης σχετικά με την έναρξη του κατηχητικού έτους 2009 – 2010. Επίσης σας παραθέτουμε και το το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου για την έναρξη του νέου κατηχητικού έτους.

 

 



† ο μΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΛΕΥΚΑΔΟΣ & ΙΘΑΚΗΣ

ΘΕΟΦΙΛΟΣ

 

 

ΜΗΝΥΜΑ

ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2009 – 2010

 

 

Αγαπητά μου παιδιά,

 

Ένας Γεωργιανός σκηνοθέτης, ο Αμπουλάντζε, δημιούργησε μία περίφημη ταινία, με τον τίτλο «Μετάνοια». Αναφέρεται στο γκρέμισμα μιας εκκλησίας και τελειώνει με μία βαθιά συμβολική σκηνή. Παρουσιάζει μια σοφή γερόντισσα να ρωτάει κάποιον, δείχνοντάς του το δρόμο που οδηγούσε στον γκρεμισμένο ναό: «Αυτός ο δρόμος οδηγεί στην εκκλησία;» Στην αρνητική απάντησή του, η γερόντισσα του αποκρίνεται: «Δρόμος που δεν οδηγεί στην Εκκλησία, τί χρειάζεται;»

 

Ο κόσμος μας είναι γεμάτος αγωνία. Οι μεγάλοι του κόσμου κάνουν λόγο συνεχώς για οικονομική κρίση. Όσοι διαθέτουν ακόμη πνευματικές ανησυχίες επισημαίνουν από την πλευρά τους ότι η κρίση της κοινωνίας μας είναι πνευματική και υπαρξιακή, κρίση αξιών, κρίση πίστεως.

Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία αγωνιούμε για το μέλλον των παιδιών, για την επαγγελματική τους εξέλιξη, την κοινωνική και οικογενειακή τους αποκατάσταση. Παραφορτώνουμε γι’ αυτό τους ασθενικούς τους ώμους, από την τρυφερή κιόλας ηλικία της παιδικής ξεγνοιασιάς, με πληθώρα σχολικών και εξωσχολικών υποχρεώσεων, δίχως παράλληλα να μεριμνούμε για την πνευματική τους θωράκιση με τον εξοπλισμό της πίστης, για τον φωτισμό τους με το φως του Χριστού.

Οι νέοι μας –οι έφηβοι ιδιαιτέρως- ζητούν απαντήσεις σε ένα πλήθος υπαρξιακών ερωτηματικών και πασχίζουν να βρουν τη θέση τους μέσα σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Προσπαθώντας να αντικρύσουν κατάματα το άγνωστο, πειραματίζονται με «ηλεκτρονικούς φίλους» και αναγνωρίζουν ως δήθεν «αυθεντίες» πρόσωπα που -ανώνυμα και ανεύθυνα, πολλές φορές- προσπαθούν να μας περάσουν την κοντόφθαλμη γνώμη τους ως την μοναδική αλήθεια.

Από ποικίλα κανάλια πληροφόρησης δεχόμαστε καθημερινά λογισμούς άρνησης του Θεού και αμφισβήτησης της Αλήθειας Του. Πολλοί προσπαθούν να μας πείσουν πως «ο Θεός πέθανε», δεν υπάρχει και ότι ο τρόπος ζωής που η Εκκλησία Του μας προτείνει είναι για καθυστερημένους και οπισθοδρομικούς. Το πνεύμα του κόσμου, η τρέχουσα λογική, θεωρεί πως αληθινό είναι μονάχα ό,τι βλέπουμε, ότι ο κόσμος μας έχει όρια, ότι ο άνθρωπος αποτελείται μόνον από ύλη ή ότι, κι αν ακόμη διαθέτει ψυχή, αυτή έχει ημερομηνία λήξης.

 

Αγαπητά μου παιδιά,

Ας μην χάνουμε το Δρόμο, περιπλανώμενοι σε ελκυστικά, αλλά αδιέξοδα μονοπάτια. Ας μην υποβάλλουμε την ψυχή μας σε ασκήσεις τεχνητής αναπνοής μακριά από την πηγή της Ζωής.

Η όντως Αλήθεια είναι πρόσωπο, ο Χριστός, που μας διαβεβαιώνει ότι είναι «η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή». Ο λόγος Του δίνει απαντήσεις στις αναζητήσεις μας. Η παρουσία Του, ορατή και αισθητή μέσα στα μυστήρια της Εκκλησίας Του, της Εκκλησίας μας, χορταίνει και ξεδιψά την πνευματική μας πείνα και δίψα.

 

Αρχίζουν από σήμερα οι παιδικές και νεανικές συντροφιές (τα «κατηχητικά σχολεία», όπως τα ήξεραν οι παλαιότεροι) σε όλη την Ιερά Μητρόπολή μας. Ο καλός σας εφημέριος θα σας ενημερώσει σε ποιόν χώρο και ποιές ώρες θα διεξάγονται οι κατηχητικές συναντήσεις για κάθε ηλικία.

Σε αυτές τις ομάδες παιδιών, με όμορφο και ευχάριστο τρόπο, μέσα από το βίωμα και τον διάλογο, με πολλές δραστηριότητες, σχεδιασμένες ειδικά για τους νέους μας και αφιερωμένες σ’ αυτούς, η τοπική μας Εκκλησία προσκαλεί τα παιδιά Της και  πάλι κοντά Της και κατά το προσεχές κατηχητικό έτος 2009 – 2010.

Ελάτε, λοιπόν, παιδιά μου, να ζήσετε αληθινά! Να γνωρίσετε την Αλήθεια! Να ζήσετε με τον Χριστό, μέσα στην Εκκλησία Του! «Η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει» και δεν θα σας διαψεύσει ποτέ!

 

Λευκάδα, 15 Σεπτεμβρίου 2009

 

Με πατρικές ευχές

Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

 

 

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης  Θ ε ό φ ι λ ο ς

Προηγούμενο άρθροΗ φωτογραφία της Λευκάδας
Επόμενο άρθροΔελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας και αφίσα συγκέντρωσης