Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ενημέρωση από τον ΣΥΝ Λευκάδας

Ενημέρωση από τον ΣΥΝ Λευκάδας

0

Ενημέρωση από την Νομαρχιακή Επιτροπή του Συνασπισμού Λευκάδας.

 


 

Ο ΣΥΝ Λευκάδας για τον «Καλλικράτη»

Αντιμετωπίζουμε μια νέα διοικητική μεταρρύθμιση, ακριβώς 13 χρόνια από τον «Καποδίστρια». Τότε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, θέτοντας προϋποθέσεις για συμβολή της αυτοδιοίκησης στην καθημερινότητα του πολίτη και την ανάπτυξη της περιφέρειας, μεταξύ άλλων είχε προτείνει:
•    Θέσπιση οικονομικών κινήσεων στα πρώτα βήματα των Ο.Τ.Α.
•    Εξασφάλιση επαρκούς στελέχωσης, για να λειτουργήσουν χωρίς τις ανεπάρκειες που σήμερα παρουσιάζουν.
•    Γνήσια αντιπροσώπευση των τοπικών κοινωνιών με απλή αναλογική.
•    Ο χωροταξικός σχεδιασμός να μη γίνει με κομματικές σκοπιμότητες αλλά με αναπτυξιακά, πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια
Γνωρίζουμε όλοι πως αντιμετώπισε την μεταρρύθμιση τότε το ΠΑΣΟΚ στο νομό μας. Ένας κομματικός στρατός που έραβε και ξήλωνε για τη δημιουργία και χωροθέτηση των νέων δήμων, διαμόρφωσε για το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του το επιθυμητό αποτέλεσμα στη Λευκάδα. Και μετά τί; Είναι άραγε κάποιος από αυτούς που τότε «διαβουλεύτηκαν» σήμερα δικαιωμένος; Όχι βέβαια. Τώρα ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ αποφεύγουν να συζητήσουν ουσιαστικά και ψελλίζουν πάλι περί «ισχυρών ΟΤΑ» ότι δηλ. και τότε, αναμασώντας τις απόψεις της κυβέρνησης.
Όμως όλοι συμφωνούμε στο αποτέλεσμα, έστω και αν κάποιοι δυσκολεύονται να το δηλώσουν: στρέβλωση, αφυδάτωση, υποβάθμιση (μέχρι σημείου εξαφάνισης) του ρόλου της Αυτοδιοίκησης από ανικανότητα αλλά κυρίως κομματική υστεροβουλία του ΠΑΣΟΚ. Προτίμησαν τον “εκσυγχρονισμό” τους από μια  ουσιαστική μεταρρύθμιση που με κοινωνικο-πολιτική αποδοχή, μπορούσε να λειτουργήσει θετικά. Η Ν.Δ. υιοθέτησε τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ και εφάρμοσε το 42% για πλήρη άλωση της αυτοδιοίκησης από δικομματικές μειοψηφίες και περιθωριοποίηση των ζωντανών κοινωνικών δυνάμεων.
Σήμερα το μόνο που απέμεινε είναι μαζική παραγωγή ή κλωνοποίηση “τοπικών αρχόντων”, διαχειριστών της κρίσης του θεσμού και Ηρακλειδών της κεντρικής εξουσίας. Δέσμιοι (οι περισσότεροι) της λογικής της αυτοδυναμίας, της πολιτικής ηγεμονίας και του βολέματος (που έγινε αυτοσκοπός) μεταφέρουν αυτή τη νοοτροπία και στην αυτοδιοίκηση. Τακτική τους οι πελατειακές σχέσεις και ο παραγοντισμός μέσα σε πεδίο προσωπικών – ανελέητων αντιπαραθέσεων.
Θεωρούμε ότι η νέα μεταρρύθμιση προωθείται για 3 κυρίως λόγους.
•    Ο πρώτος είναι για επικοινωνιακούς λόγους. Στη δύσκολη περίοδο για τους πολίτες, κάποιοι πετούν τη μπάλα απ’ το γήπεδο και άλλοι αντί να την επαναφέρουν στήνουν «παιγνίδι» στην κερκίδα. Θυμίζουμε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ως αξιωματική αντιπολίτευση:«Θέλω να προειδοποιήσω την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει μια νέα εξαπάτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών ………… χωρίς ένα συνολικό σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, χωρίς τις οικονομικές και άλλες προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, όπως η χωροθέτηση μετά από διάλογο, η χρηματοδότηση υποδομών και λειτουργικών δαπανών, η στελέχωση – οργάνωση των υπηρεσιών ….…». Τι εξασφαλίζεται αλήθεια τώρα με τις γενικόλογες  και  ελλιπείς  θέσεις  που  παρουσίασε;
•    Ο δεύτερος λόγος είναι δημοσιονομικός. Ο «Καλλικράτης», πυλώνας κατά την κυβέρνηση του λεγόμενου «προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης», δεν μπορεί να είναι αφετηρία μιας διοικητικής μεταρρύθμισης για ισχυρή Αυτοδιοίκηση.  Οι απαιτήσεις για απόδοση στο θεσμό των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.
•    Τρίτος λόγος είναι ο έλεγχος της αυτοδιοίκησης αφού το σχ. νόμου διαπνέεται από σκληρή δικομματική λογική. Μέσω αντιδημοκρατικών εκλογικών νόμων και διαδικασιών, εκτιμάται ότι αυτό επιτυγχάνεται τώρα πιο εύκολα. Το ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ούτε ΤΟΛΜΑ να εφαρμόσει απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση αφού δεν «εμπιστεύεται» την κρίση των πολιτών. Η πανελλαδική επιτυχία στις προηγούμενες εκλογές, κινηματικών συνδυασμών πολιτών πέρα από τα ασφυκτικά δικομματικά όρια, φαίνεται ότι δημιουργεί άγχος, για πιθανό ξεμάντρωμα. Πιθανότητα που ενισχύεται από τη δύσκολη σημερινή κατάσταση, τις απρόβλεπτες εξελίξεις και τον ανελέητο πόλεμο για το κομματικό χρίσμα.
Η Ριζοσπαστική Αριστερά αγωνίζεται για Αυτοδιοίκηση που παράγει, σχεδιάζει, υλοποιεί πολιτικές στα πλαίσια του εθνικού σχεδιασμού και όχι απλά να διαχειρίζεται πόρους που επιμερίζουν σ’ αυτήν αλλά χωρίς αυτήν. Η περιφερειακή ανάπτυξη χρειάζεται ισχυρό θεσμό και όχι διεκπεραιωτές αρμοδιοτήτων που εκχωρούνται από την κρατική εξουσία. Αναγκαία συνθήκη γι’ αυτό είναι ένα συνολικό, δημοκρατικό, πολιτικό σχέδιο ανακατανομής εξουσιών και πόρων. Ο «Καλλικράτης» δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την Αυτοδιοίκηση. Απαιτούνται όροι και προϋποθέσεις για ουσιαστική αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση  που  επιγραμματικά  αναφέρουμε:
Συνολική μεταρρύθμιση που θα καλύπτει την κεντρική κρατική και αποκεντρωμένη διοίκηση (στο σύνολό της) και την Α’/βάθμια και Β’/βάθμια αυτοδιοίκηση. Να μην ακυρωθεί η πολιτική οντότητα της Νομ/κής Αυτοδ/σης. Για αποτελεσματική λειτουργία η Β’/βάθμια Αυτοδιοίκηση να διαφοροποιείται (οργανωτικά – λειτουργικά) σε νομούς και περιφέρειες (μητροπολιτικές-νησιωτικές-ορεινές), λόγω γεωγραφικού κατακερματισμού, ανισοκατανομής πληθυσμού, αναπτυξιακής ανισότητας. Πλήρης αυτονομία της Αυτοδιοίκησης από  το  κράτος.  Έλεγχος  νομιμότητας  από  Ανεξάρτητη  Αρχή  Ελέγχου
Οικονομική Αυτοδυναμία της Αυτοδιοίκησης με πλήρη εφαρμογή του άρθρου 102 του Συντάγματος. Το σημερινό 3,3% του ΑΕΠ στην αυτοδιοίκηση πρέπει να προσεγγίσει το 11.5% (μ.ο. χωρών Ε.Ε). Στελέχωση των ΟΤΑ με βάση τις πραγματικές ανάγκες κυρίως σε επιστημονικό προσωπικό.
Απλή Αναλογική για δημοκρατικότερη συγκρότηση οργάνων και αναλογική εκπροσώπηση κοινωνικο-πολιτικών δυνάμεων στους νέους μεγάλους ΟΤΑ.
Οι πολιτικές – διοικητικές αρμοδιότητες που εκχωρούνται, για να ασκούνται με αυτοτέλεια πρέπει να μην «καπελώνονται» από τον υπερ-περιφερειάρχη.
Στις σχέσεις Διοίκησης-Αυτοδιοίκησης πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν και να κατοχυρωθούν το «τεκμήριο αρμοδιότητας» για τοπικές και υπερ-τοπικές υποθέσεις και οι αρχές: α) της εγγύτητας, β) της επικουρικότητας, γ) της αυτονομίας.
(Σύνοψη της τοποθέτησης της Γραμματείας της Ν.Ε. Λευκάδας του ΣΥΝ-18.02.2010)


 

 


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Την Κυριακή 28/2/10, στα πλαίσια της Πανελλαδικής Αυτοδιοικητικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη γραμματέων, μελών Ν.Ε. και αυτοδιοικητικών από τους νομούς της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών για την συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου του Κόμματος.
Τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο Γ. Τόλιος μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, απασχόλησε η νέα διοικητική δομή του σχεδίου «Καλλικράτης» ενώ τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον στην Περιφέρειά μας.
Τέλος αποφασίστηκε εντός των προσεχών ημερών να ολοκληρωθεί η στελέχωση του Περιφερειακού Συμβουλίου και να συγκροτηθεί η Επιτροπή που θα επεξεργαστεί τις θέσεις μας για την Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών σε ειδική Περιφερειακή Συνδιάσκεψη το Μάϊο 2010.
Αθήνα 28.02.10

 

 

Προηγούμενο άρθροΓιατί οι καιροί δεν το επέτρεψαν
Επόμενο άρθροΗ ΕΤΙΝ σε Βελιγράδι και Σόφια