Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου

0
ergatiko kentro

ergatiko kentro

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο, πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΒΑΡΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ

Μαζί με το 2013 τελειώνει μια ακόμη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα και όπως κάθε φορά τα αστικά μέσα ενημέρωσης πανηγυρίζουν για το αίσιο τέλος. Οι πανηγυρισμοί, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι από την 1η του Γενάρη νέα δεινά θα προστεθούν στην πλάτη του λαού και ότι από την αρχή του νέου χρόνου κάθε χώρα της ΕΕ, και η Ελλάδα, θα είναι υπό μόνιμη επιτήρηση και διαρκή μνημόνια. Την ίδια ώρα το κρύο θερίζει και πολλά σπίτια δεν έχουν ρεύμα. Άνεργοι δεν έχουν ένα πιάτο φαί και πολλοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι.

Με τον κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης σε συνεννόηση με την ΕΕ, έρχονται νέα βάρη και μέτρα σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, νέες άγριες περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και στην πρόνοια, αύξηση των φόρων και των χαρατσιών, κέρδη και προνόμια για τους λίγους.

Πλάι στους ήδη τσακισμένους μισθούς και στις συντάξεις ο προϋπολογισμός φέρνει νέες μειώσεις στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση. Οδηγούν σε οικονομικό στραγγαλισμό τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ και σε επικίνδυνο δρόμο την υγεία του λαού.

Στις ήδη τσακισμένες συντάξεις και παροχές υγείας, ο νέος προϋπολογισμός θα επιδεινώσει την κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης αφού περικόπτει 2 δις ευρώ περίπου. Όταν η εισφοροδιαφυγή ξεπερνά τα 8 δις, οι απώλειες των ταμείων εξαιτίας του κουρέματος είναι πάνω από 12 δις ευρώ και οι οφειλές προς τα ταμεία είναι περίπου στα 14 δις, γι’ αυτό η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων φτάνει έως 2 χρόνια. Η μείωση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές, η ανεργία, οι μειώσεις μισθών, η εκ περιτροπής εργασία δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση.

Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι είναι χρεοκοπημένοι, χωρίς επίδομα ανεργίας, χωρίς ασφάλιση ασθενείας. Σήμερα το 50% των αγροτών δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τις αυξανόμενες εισφορές στον ΟΓΑ. Την ίδια στιγμή απειλούν εργάτες, αγρότες και αυτοαπασχολουμένους με πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και δημεύσεις περιουσιών.

Μαζί με την καταστολή, την κρατική και εργοδοτική βία προσπαθούν να βάλουν χέρι στα ταξικά συνδικάτα για να χτυπήσουν τη συλλογική δράση, τους αγώνες, την αντίσταση στη λαίλαπα που εξελίσσεται. Έτσι τον Νοέμβρη η κυβέρνηση εκδήλωσε την πρόθεσή της να ανοίξει συνολικά ζήτημα αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη συνδικαλιστική δράση, σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Από το τέλος Αυγούστου ο Υπουργός Εργασίας μείωσε κατά 10% την χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων (τα χρήματα είναι εισφορές των ίδιων των εργαζομένων) και δεν απέδωσε τους 4 πρώτους μήνες του 2013. Για το Εργατικό μας Κέντρο πέραν της μισθοδοσίας της υπαλλήλου, δίνει 300 περίπου € τον μήνα για τα λειτουργικά έξοδα, τις ανάγκες για ενημέρωση των εργαζομένων, τα έξοδα για παροχή νομικής βοήθειας, κλπ. Στοιχειώδη. Αν νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα βάλουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, στην ενημέρωση και στην οργάνωση των εργατών..είναι γελασμένοι.

Επίσης με το «νέο» οργανόγραμμα του Υπουργείου που είχε ήδη αποφασιστεί φέτος τον Φλεβάρη από το «Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης» είχε ήδη υποβαθμιστεί το ΣΕΠΕ και θα διαλυθούν παραπέρα οι Επιθεωρήσεις Εργασίας. Στην Λευκάδα για 15 μήνες δεν λειτουργεί το Γραφείο της Επιθεώρησης Εργασίας και θα κλείσει οριστικά με την μεταφορά της μιας υπαλλήλου στην Πρέβεζα. Αποτέλεσμα θα είναι την ανυπαρξία ελέγχων από την μια και η δυσκολία για τους εργαζόμενους τα Σωματεία και το Εργατικό Κέντρο να πηγαίνουν στην Πρέβεζα για τα όλα τα ζητήματα. Κατά τα άλλα ο Υπουργός καυχιέται πως έχουν γίνει βήματα στο χτύπημα της ανασφάλιστης εργασίας…..

Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, θα έρχονται νέες περικοπές το επόμενο διάστημα στην κύρια, την επικουρική, τα εφάπαξ, στην υγεία μέσω και των ενοποιήσεων, ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων, στην αξιολόγηση στα ΚΕΠΑ για αναπηρικές και σε επιδόματα.

Γι’ αυτό όλοι μαζί πρέπει να απαιτήσουμε:

– Επαρκή κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών

– Καμία νέα περικοπή στις συντάξεις και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

– Να σταματήσει η καθυστέρηση έκδοσης και απονομής των συντάξεων.

– Να πληρώσει το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα ταμεία και κάλυψη όλων των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από τη χασούρα του χρηματιστηρίου και του «κουρέματος».

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο, πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους.

Ετοιμότητα, επαγρύπνηση, αλληλεγγύη στην πράξη!

Κόντρα στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς!

                                                                                                                   Λευκάδα 24-12-2013

Προηγούμενο άρθροΕκτροπή αυτοκινήτου στους Πηγαδησάνους
Επόμενο άρθροΣυνέδριο με θέμα: Νησιωτικότητα και επιχειρηματική δραστηριότητα