Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ανακοίνωση ΚΚΕ για συνεταιρισμούς

Ανακοίνωση ΚΚΕ για συνεταιρισμούς

0
taol

taol

Ανακοίνωση Ν.Ε. Κ.Κ.Ε. Άρτας Πρέβεζας Λευκάδας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – τότε – με τον νόμο 4015/2011 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, επιχείρησε να τους εκσυγχρονίσει στα πλαίσια της φάσης που βρίσκεται το καπιταλιστικό σύστημα, παίρνοντας υπόψη και τις αλλαγές που θα προκύψουν μετά το 2014 με την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Στόχος είναι η επιτάχυνση της συγκέντρωσης πρώτ’ απ’ όλα της παραγωγής σε μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις καπιταλιστικού τύπου (ή με άλλα λόγια, στην καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων με ταχείς ρυθμούς) καθώς και η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με βάση τα νέα δεδομένα στη διεθνή καπιταλιστική αγορά που έχει ήδη εκτοπίσει αγροτικά προϊόντα που εξάγονταν.

Για τους παραπάνω λόγους, απαιτούνται όσο το δυνατόν λιγότεροι και μεγαλύτεροι σε μέγεθος συνεταιρισμοί που θα λειτουργούν ως κεφαλαιουχικές εταιρείες (δηλαδή, ως Ανώνυμες Εταιρείες). Οι συνεταιρισμοί που δημιουργούνται σήμερα, είναι συνεταιρισμοί μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών στον αγροτικό τομέα! Τα συμφέροντα αυτών θα εξυπηρετούν και για του λόγου το αληθές, αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στις (πρώην) Ενώσεις της Ηπείρου (που σήμερα, με τον παραπάνω νόμο είναι πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί) και την πρότασή τους για ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ στον καπιταλιστή Σεπετά (ΒΙΚΟΣ)!

Το ΚΚΕ δεν απέρριψε αυτόν τον νόμο για να υπερασπιστεί την υπάρχουσα κατάσταση των συνεταιρισμών οι οποίοι δεν συσπειρώνουν τους μικροπαραγωγούς απέναντι στον έμπορο που λυμαίνεται την αγροτική παραγωγή ούτε καν στοιχειωδώς αντιστέκεται στη ληστρική εκμετάλλευση, με την κοινή προμήθεια εφοδίων και την εγγύηση του συνεταιρισμού για καλλιεργητικά δάνεια των μικροπαραγωγών, που κάποτε στοιχειωδώς είχε (για άλλους λόγους). Κάλεσε τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΝ το νόμο και να ΠΑΛΕΨΟΥΝ για αγροτική ανάπτυξη σε ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, προοδευτικά – αγωνιστικά κινήματα της νεολαίας και των γυναικών γιατί πρέπει να σταματήσει ο λαός – μπροστά στα διλλήματα που του πετάει το σύστημα για να εγκλωβίσει τη ριζοσπαστικοποίησή του – να διαλέγει το ΜΕΣΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΝ ΚΑΛΟΥΝ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ!

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν «έκτακτα μέτρα» λόγω καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Όπως και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας (μειώσεις μισθών, συντάξεων κλπ), είναι ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ χρόνια τώρα για να μπορέσει το κεφάλαιο να συνεχίσει απρόσκοπτα την αύξηση της κερδοφορίας του (Μάαστριχτ, Λισαβόνα κ.ά. συμφωνίες). Αξιοποιείται η σημερινή δυσκολία του συστήματος για να περάσουν πια με ταχείς ρυθμούς όλες αυτές οι αντιλαϊκές – αντιαγροτικές αναδιαρθρώσεις, ώστε αφενός να προχωρήσει η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου (δηλαδή να ξεκληριστεί η μικρομεσαία αγροτιά προς όφελος κάποιων λίγων μεγαλοαγροτών / μεγαλοκτηνοτρόφων) αφετέρου να βρεθεί η τιμή της εργατικής δύναμης στον πάτο (να εξαθλιωθούν ακόμα μεγαλύτερες μάζες εργαζομένων) για να μπορέσει να λειτουργήσει ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ της καπιταλιστικής αγοράς!

Όποιος εκτιμά (ακόμα και με καλή πρόθεση) ότι μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση προς όφελος των λαϊκών μαζών χωρίς να θίξει στο ελάχιστο τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται η παραπάνω λογική (δηλαδή τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής), είναι τουλάχιστον μακριά νυχτωμένος αλλά το κυριότερο, παίρνει στο λαιμό του το ίδιο το κίνημα.

Σε αυτή την λογική έχοντας καθαρό ότι η διαχείριση στους συνεταιρισμούς θα είναι ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες και στους εργαζόμενους σε αυτούς και τα πρώτα δείγματα μιας τέτοιας πολιτικής υπάρχουν το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αποσύρει τα μέλη του από τις διοικήσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Σήμερα χρειάζεται να οργανωθεί η αντεπίθεσή των μικρομεσαίων αγροτών και των εργαζομένων ενάντια στους μονοπωλιακούς ομίλους και την εξουσία τους μέσα από ταξικά προσανατολισμένα σωματεία και Αγροτικούς Συλλόγους.

Λευκάδα – Οκτώβρης 2012

Προηγούμενο άρθροΣυμμετοχή του Σ. Σκιαδαρέση στην Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης
Επόμενο άρθροThe Met:«Otello» του Verdi στις 27 Οκτωβρίου