Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Αποχαιρετισμός στον Κώστα Μουσούρη

Αποχαιρετισμός στον Κώστα Μουσούρη

0
rose

rose

Επικήδειος λόγος από τον Γιάννη Γαρύφαλλο, συντονιστή τής Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας.

Καλέ μας φίλε, αγαπημένε μας σύντροφε, Κώστα…

Άχαρο είναι το καθήκον να αποχαιρετάει κανείς φίλους σαν και σένα. Περιττά είναι τα λόγια για έναν άνθρωπο γνωστό και αγαπητό σε όλους. Τι να προσθέσει κανείς σε μια ζωή τόσο γεμάτη; Γεμάτη λύπες και χαρές. Γεμάτη αγώνες και αγωνίες σε καιρούς χαλεπούς…

Είναι γνωστός ο βίος τού Κώστα τού Μουσούρη. Ιδέες, Αγώνες, Αντίσταση, Διώξεις, Φυλακές… Οι εμπειρίες και οι μνήμες σου, Κώστα, ήταν η ιστορία μιας ολόκληρης κοινωνίας. Όλα τα έζησες…

Από το Μεσοπόλεμο, τον Πόλεμο, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο ως την Χούντα και τη Μεταπολίτευση, η ζωή σου, Κώστα, ήταν η ζωή της Ελλάδας μέσα στον αιώνα που πέρασε. Και συ έδινες πάντα το «παρών», επίμονα και σταθερά, ενάντια στο πείσμα αυτών που μισούσαν την ανθρωπιά σου. Και γι αυτό κέρδισες το σεβασμό και την αγάπη τη δική μας και ακόμα περισσότερων φίλων και συντρόφων.

Άχαρο είναι το καθήκον να μιλάω εκ μέρους άλλων τη στιγμή που έχω τόσες μνήμες προσωπικές.
Για μένα ήσουν και θα είσαι ο «κυρ-Κώστας», ο αγαπημένος φίλος του πατέρα μου, ο γλυκύτατος προσωπικός μου φίλος, ο πιο ευγενικός και ευγενής άνθρωπος που κυκλοφορούσε στη Χώρα.

Σε συναντούσα στις βόλτες σου, πότε στον Πίσω Μώλο και πότε στην Αγορά, αλλά πάντοτε με την αγαπημένη σου σύντροφο, τη Χριστίνα, στο πλάι σου. Με το βλέμμα γεμάτο σπιρτάδα, ένα βλέμμα που με προϊδέαζε για μια πανέξυπνη ατάκα ή για ένα τρυφερό πείραγμα, ένα βλέμμα που έκρυβε ιστορίες πολύτιμες.

Πάντα με τον καλό λόγο στα χείλη, τον ειλικρινή χαιρετισμό και το πραγματικό ενδιαφέρον για όλους τους αγαπημένους σου φίλους. Όσα προβλήματα κι αν αντιμετώπιζες ο ίδιος, ποτέ μα ποτέ δε ξεχνούσες τους φίλους σου.

Το παράδειγμά σου, το βαθύ κι αληθινό ενδιαφέρον σου για τους συνανθρώπους σου, αποτελούσε και θα αποτελεί ένα πραγματικά ανθρωπιστικό μάθημα, ένα μάθημα συντροφικότητας και αλληλεγγύης, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη όλοι μας στους δύσκολους καιρούς.
Σε ευχαριστούμε, σύντροφε Κώστα, για όσα υπέφερες και για όσα πρόσφερες και σου υποσχόμαστε ότι θα σε κρατάμε ζωντανό στο μυαλό και την καρδιά μας.

Καλό ταξίδι…

Προηγούμενο άρθροΗ Κατάληψη της Νομικής
Επόμενο άρθροΈκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ο Φωτεινός Σφακιωτών