Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Προστασία – ανάδειξη και ήπια αειφορική χρήση δάσους Σκάρων Λευκάδας

Προστασία – ανάδειξη και ήπια αειφορική χρήση δάσους Σκάρων Λευκάδας

0
verykios

verykios

Ενημέρωση από την ΠΙΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα

Προστασία – ανάδειξη και ήπια αειφορική χρήση δάσους Σκάρων Λευκάδας

Τη Μελέτη για σύνταξη – φάκελο / υποστήριξης σχεδίου και διαδικασίας για την προστασία – ανάδειξη και ήπια αειφορική χρήση δάσους Σκάρων Λευκάδας, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, Θοδωρή Βερύκιου.

Ποια τα χαρακτηριστικά της περιοχής

Το όρος των Σκάρων βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λευκάδας με μέγιστο υψόμετρο 673 μ. Στις παρυφές των ανατολικών πλευρών του όρους βρίσκεται η μονή της Κόκκινης Εκκλησίας (χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα, ένα από τα παλαιότερα θρησκευτικά μνημεία του νησιού). Επίσης στην περιοχή του δάσους των Σκάρων βρίσκεται και η μονή του Αγ. Γεωργίου, η οποία ιδρύθηκε το 1611. Επί Τουρκοκρατίας επήλθε στην ιδιοκτησία του Μοναστηριού και το δάσος των Σκάρων. Είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του νησιού.

Τα υπολείμματα του δρυοδάσους βρίσκονται στην κορυφή του όρους αποτελούμενα από Quercus frainetto, Q. ilex, Qmacrolepis και Q pulesceus. Στην περιοχή ίσχυε καθεστώς απαγόρευσης της βόσκησης και της υλοτομίας στο δάσος δρυός από το 1756 μέχρι την περίοδο της Αγγλοκρατίας (1810-1864), κατά τη διάρκεια της οποίας το δρυόδασος των Σκάρων υφίστατο δασοκομική εκμετάλλευση και παρείχε σημαντικό ξυλαπόθεμα για την κατασκευή πλοίων. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1940-1945) κάηκε μεγάλος αριθμός δένδρων με αποτέλεσμα να απαντώνται λίγα άτομα μεγάλης ηλικίας.

Τις τελευταίες δεκαετίες το εναπομείναν δάσος δρυός βοσκείται εντατικά με αποτέλεσμα η βλάστηση και η φυσιογνωμία του να έχουν υποστεί σημαντική υποβάθμιση.

Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για την προστασία της περιοχής

Για την προστασία του εναπομείναντος και σπάνιου δάσους πρέπει να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες:

1. Περιορισμός της βόσκησης για να ανανεώνεται το δάσος.

2. Αισθητική αναβάθμιση της περιοχής που είναι από τις ωραιότερες της Λευκάδας, λόγω της απεριόριστης θέας στα νησιά και την Ακαρνανία.

3. Προστασία από πυρκαγιές.

4. Ανάδειξη της ιστορικότητας του Δάσους. Υπάρχουν αιωνόβια δένδρα, μοναδικά στον ελληνικό χώρο (5 είδη δρυός) που προστατεύονταν από Ενετούς, Τούρκους, Εγγλέζους και δυστυχώς δεν προστατεύονται από τους Νεοέλληνες.

Τι πρότεινε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας

1. Το δάσος να τεθεί υπό την προστασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

2. Να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες με τους εμπλεκόμενους φορείς Δήμος – Δασική Υπηρεσία – Πυροσβεστική Υπηρεσία, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του Δάσους και η ανάδειξή του.

3. Να γίνει συζήτηση με τους κτηνοτρόφους και να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν η συνεργασία τους στην προστασία του Δάσους.

4. Τέλος, να ανατεθεί από την Π.Ε. Λευκάδας μελέτη για την αξιοποίηση του δάσους σαν σημείο αναφοράς για τον εναλλακτικό τουρισμό στη Λευκάδα (πεζοπορία – ποδηλασία – παρακολούθηση τοπικής χλωρίδας και πανίδας), ώστε να εξασφαλίζονται στο μέλλον και οι πόροι που χρειάζονται για την συντήρηση και την προστασία του.

ΦΩΤΟ – ΛΕΖΑΝΤΑ

Ο Θοδωρής Βερύκιος, Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Λευκάδα.

 

Προηγούμενο άρθροΥποβολή πρότασης στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία»
Επόμενο άρθροΕπερώτηση Γιώργου Καλούδη, Περιφερειακού Συμβούλου της «Επτανησιακής Αναγέννησης», για το ΕΣΠΑ και δυο έργα της Λευκάδας