Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ανακοίνωση του Δήμου Λευκάδας για την φωτιά στα σκουπίδια

Ανακοίνωση του Δήμου Λευκάδας για την φωτιά στα σκουπίδια

0
skoypidia-fire

skoypidia-fire

“Το πρόβλημα δεν το δημιουργήσαμε, είναι χρόνιο.”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Λευκάδα, 24 Αυγούστου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χθες τις 2 το μεσημέρι ειδοποιήθηκε ο Δήμος ότι ξέσπασε πυρκαγιά στο χώρο του ΧΑΔΑ του Δήμου Λευκάδας με τέσσερις (4) κύριες εστίες σε διαφορετικά σημεία (πιθανώς εμπρησμός), τα οποία βρίσκονταν σε μεγάλη απόσταση η μία από την άλλη. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και των υπηρεσιών του Δήμου με δύο μηχανήματα JCB, μια μπουλντόζα, 2 αποφρακτικά, 1 πλυντήριο, 2 πυροσβεστικά οχήματα και φορτηγά. Ο Δήμαρχος , οι Αντιδήμαρχοι, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, ο Προϊστάμενος Τμήματος Καθαριότητας, χειριστές και υπάλληλοι του Δήμου βρεθήκαν ευθύς εξαρχής στο μέτωπο των επιχειρήσεων μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα. Η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας διέθεσε την ερπιστριοφόρα μπουλντόζα για την επιχωμάτωση.

Αμέσως ζητήθηκε και η συνδρομή εθελοντών ιδιωτών, οι οποίοι άμεσα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής, για την μεταφορά υλικού προκειμένου να γίνει επιχωμάτωση και περιορισμός της φωτιάς. Από τη θέση αυτή ευχαριστούμε τους ιδιώτες κκ: Γιώργο Χόρτη, Άγγελο Σολδάτο, Φίλιππα Σολδάτο, Νίκο Χαμοσφακίδη, Κώστα Ροντογιάννη, Ηλία Περδικάρη, Γιώργο Κοντοπρία, Κώστα Πετρόπουλο που δούλεψαν ακατάπαυστα να καταστείλουν την φωτιά και να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας.

Οι προσπάθειες κατάσβεσής των μετώπων δυσχεραίνονταν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των εύφλεκτων υλικών. Οι συντονισμένες προσπάθειες περιορισμού της επέκτασης της πυρκαγιάς, της δημιουργίας προσβάσεων και του εγκλωβισμού της είχαν ως αποτέλεσμα να ελεγχθεί η επέκτασή της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν στο χώρο της πυρκαγιάς τα δύο πυροσβεστικά οχήματα και υπάλληλοι του Δήμου για αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

Σήμερα Παρασκευή συνεχίζεται το έργο και θα διαρκέσει για όσο χρειαστεί.

Στα ερωτήματα συμπολιτών μας γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν πυροσβεστικά αεροπλάνα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, η απάντηση είναι ότι δεν επιτρέπεται η από αέρος κατάσβεση σκουπιδότοπου και η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η επιχωμάτωση των σκουπιδιών, την οποία συνεχίζουμε.

Ζητάμε την κατανόηση των δημοτών μας για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Το πρόβλημα δεν το δημιουργήσαμε, είναι χρόνιο. Ήδη η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει στην οριστική επίλυσή του με την δημοπράτηση των Χ.Α.Δ.Α. και των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Αναμένουμε άμεσα την χρηματοδότηση της εγκατάστασης μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας, του οποίου την μελέτη έχουμε υποβάλλει προς έγκριση εδώ κι ένα χρόνο. Πρέπει όλοι να σταθούμε απέναντι στο πρόβλημα, Κυβέρνηση, Δήμος, Δημότες για την ταχύτερη επίλυση του προβλήματος και να μην έχουμε υπαναχωρήσεις και πισωγυρίσματα που το συντηρούν.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Προηγούμενο άρθροΝέος πρόεδρος του Τήλυ ο Θωμάς Μωραΐτης
Επόμενο άρθροΒραδιά παραδοσιακών χορών στο Νυδρί