Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ο ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας για το κλείσιμο του ΤΕΙ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας για το κλείσιμο του ΤΕΙ

0
syriza logo

syriza logo

Να μην περάσει και να αποσυρθεί το μνημονιακό σχέδιο “Αθηνά”.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»

Με την κατάθεση του μνημονιακού σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» για ΑΕΙ και ΤΕΙ τοποθετηθήκαμε ότι δεν γίνεται για τον εξορθολογισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά αποτελεί μέρος της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης.

Πράγματι φαίνεται από το μεσοπρόθεσμο, ότι το σχέδιo έχει σαν στόχο τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, ύψους 67.4 εκατομμυρίων ευρώ, αποτέλεσμα της ρητής δέσμευσής στους εταίρους της Τρικομματικής Κυβέρνησης: Την τρόικα και το ΔΝΤ.

Το σχέδιο αυτό, οδηγεί στη συρρίκνωση και στην απαξίωση της δημόσιας και δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης, στο ξεπούλημα των κτιριακών της υποδομών και ανοίγει το δρόμο στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Τα προηγούμενα χρόνια οι Κυβερνήσεις, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το δικομματικό πελατειακό σύστημα, εγκατάστησε ανεξέλεγκτα τμήματα ΤΕΙ και Πανεπιστημιακά, χωρίς να τους εξασφαλίσει προσωπικό και την απαραίτητη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή. Τα έσπειραν και μετά τα εγκατέλειψαν.

Προσέλκυσαν όμως τα παιδιά μας να επενδύσουν το μέλλον τους σε αυτά. Τα όνειρά τους. Καλλιέργησαν με άλλα λόγια στη νεολαία μας, το «δικαίωμα στην προσδοκία».

Και τώρα, τα κλείνουν ή τα μετακινούν.
Τονίζαμε: «Χιλιάδες σπουδαστές από όλα τα Ιόνια θα μετακινηθούν βίαια και άμεσα τους επόμενους μήνες. Χιλιάδες οικογένειες, που μέσα στις συνθήκες της μνημονιακής λαίλαπας με δυσκολία μπορούσαν να ανταποκριθούν στα έξοδα διαβίωσης και σπουδών των παιδιών τους, καλούνται να υποβληθούν σε νέα αυξημένα έξοδα μετακινήσεων, αλλαγής της ζωής τους κ.λ.π

Η υποκρισία του «ορθολογισμού» του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» έγκειται στο γεγονός ότι η μεταφορά του τμήματος που κλείνει στη Λευκάδα γίνεται στην Άρτα.
Εκεί το μεταφέρει, ως εκπαιδευτικό και οικονομικό λάφυρο στην εκλογική του πελατεία, ο εκλεγμένος βουλευτής της ΝΔ και συγχρόνως μέλος του ΔΕΠ του ΤΕΙ στη Λευκάδα.»

Στο διάστημα που μεσολάβησε: Αφού διάφοροι ανευθυνοϋπεύθυνοι ταλαιπώρησαν τους πολίτες ανά τα Ιόνια και την Λευκάδα με δηλώσεις, προτάσεις , «ενέργειες»,επικοινωνιακού τύπου, αφού δεν εισακούστηκαν από την Κυβέρνηση οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλα τα Ιόνια και τους μαζικούς φορείς, αφού η Διοίκηση του ΤΕΙ δεν έπαιξε ουσιαστικό ρόλο.

Η κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή για συζήτηση το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» όπως προτάθηκε εξαρχής:
Με κλείσιμο δηλαδή του ΤΕΙ Ιονίων και κατάργηση του τμήματος στη Λευκάδα.

Η μαζική αντίδραση των σπουδαστών στη Λευκάδα, στα Ιόνια και σε όλη την Ελλάδα , μαζί με την ανάπτυξη ενός κινήματος συμπαράστασης από όλους τους μαζικούς φορείς ,που θα πάρει Πανελλαδικό χαρακτήρα, είναι η μόνη ίσως δυνατή ελπίδα να αποσυρθεί και να μην περάσει το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» .
Επομένως να διατηρηθεί το ΤΕΙ Ιονίων και το τμήμα στη Λευκάδα ,με την απαιτούμενη αναβάθμισή τους σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό.
Χρειάζεται σε όλη την χώρα γενναία αύξηση δαπανών για την Παιδεία , που οδηγείται στην καταστροφή.

Απαιτείται ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και της τρικομματικής κυβέρνησης που την υπηρετεί.
¨Όλοι και όλες να συμπαρασταθούμε στον αγώνα και στις κινητοποιήσεις των σπουδαστών και των μαζικών φορέων της Λευκάδας και των άλλων Ιονίων , για να μην περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης.

Λευκάδα 7/3/2013

Το γραφείο Τύπου

Προηγούμενο άρθροΗμερίδα κατά της σχολικής βίας και της επιθετικότητας
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση του Επιμελητηρίου για το κλείσιμο του ΤΕΙ