Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα 1η Έκθεση Ζωγραφικής των μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας

1η Έκθεση Ζωγραφικής των μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας

0

Την Παρασκευή 15-03-2019, στην αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος», άνοιξε τις πύλες της για το κοινό  η πρώτη έκθεση ζωγραφικής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας με έργα όλων των μαθητών του σχολείου. Παρέμεινε δε ανοιχτή  μία ολόκληρη εβδομάδα (κάθε απόγευμα από τις 17.30 – 20.30).

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν να παρουσιαστεί για πρώτη φορά δημόσια η καλλιτεχνική, αλλά και η συναισθηματική εργασία που τελείται στα σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης, πέρα και συνάμα με την απόκτηση γνώσεων.

Όλοι όσοι βρισκόμαστε κοντά στην εκπαίδευση γνωρίζουμε ότι η παιδεία είναι μια ζωντανή, υψηλή, απαιτητική και ευαίσθητη κοινωνική λειτουργία, η οποία αποσκοπεί στην ολόπλευρη ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων των μαθητών, ώστε να «καλλιεργήσουν» το Πνεύμα τους, την Ψυχή τους, το Ήθος, την Ανθρωπιά, την Καλοσύνη, την Αλληλεγγύη, την Κοινωνική Δικαιοσύνη,  την έννοια της Ελευθερίας και της Ειρήνης, καθώς και την απαραίτητη όσο ποτέ έννοια και σημασία της Συνεργασίας. Να διαπλάσουν τον χαρακτήρα τους και να αναπτύξουν την κοινωνική τους συνείδηση. Να είναι χρήσιμοι στον εαυτό τους και στην κοινωνία. Να μάθουν να διαμορφώνουν άποψη και μετά να απορρίπτουν. Να προβληματίζονται, να ανησυχούν και να στοχεύουν πάντα στην προκοπή και στην πρόοδο της κοινωνίας. Να μάθουν να χειρίζονται αποτελεσματικά το όνειρο και να το μετουσιώνουν σε στόχο. Να ζουν όμορφα μέσα από τα ζωντανά χρώματα των συναισθημάτων τους.

Τον ρόλο αυτό του σχολείου θέλησε να αναδείξει αυτή η έκθεση ζωγραφικής των μαθητών μας. Άλλωστε, η τέχνη, είναι μια παγκόσμια γλώσσα που έχει την ικανότητα να ενώνει, να διαμορφώνει κοινωνικές συνειδήσεις και να συμβάλλει στην κατάργηση των εμποδίων για ενσωμάτωση των ατόμων στην κοινωνία. Το σχολείο μας στηρίζει και ενθαρρύνει την ανάπτυξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Πρωταρχικός και σταθερός μας στόχος είναι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, να διαδραματίσουν το δικό τους καθοριστικό ρόλο στη δομημένη πολιτεία ως φορείς μέσα από τους οποίους μπορούμε με επιτυχία να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις και να δημιουργήσουμε το απαραίτητο υπόβαθρο για την εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας κατανόησης, αποδοχής της διαφορετικότητας, αλληλοσεβασμού και πρόληψης της δημιουργίας φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και προκαταλήψεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Τα έργα των μαθητών μας μιλούν από μόνα τους για τη σπουδαία και σοβαρή δουλειά που γίνεται στον τομέα των εικαστικών. Με την καθοδήγηση του εμπνευσμένου με ταλέντο και όρεξη για  δημιουργία συντοπίτη μας εκπαιδευτικού των καλλιτεχνικών (απόφοιτου της σχολής Καλών Τεχνών) κ. Φίλιππου Σκλαβενίτη – τον οποίο όλοι οι υπόλοιποι εκπ/κοί  ευχαριστούμε θερμά για την αισθητική αλλαγή που έφερε στο σχολείο μας – οι μαθητές διδάσκονται τεχνική σχεδίου, καλλιτεχνική έκφραση, τεχνοτροπίες, αλλά και εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους, αυτοπειθαρχία και στην πράξη την κεντρική ιδέα της παιδείας, που σημαίνει ελευθερία στην έκφραση.

Τα θέματα των έργων αντλήθηκαν από το περιβάλλον, τη φύση, καθώς και από τους προβληματισμούς, τις σκέψεις, τις συνήθειες και τα συναισθήματα των μαθητών μας. Ζωντανά τοπία που αποδίδονται με ευαισθησία και ελευθερία, αντανακλάσεις, πρωτότυποι χρωματικοί συνδυασμοί κάνουν τα έργα των μικρών ερασιτεχνών ζωγράφων, έργα καλλιτεχνικών αξιώσεων. Κάθε πίνακας ζωγραφικήςείναι και ένα παράθυρο, μέσα από το οποίο μπορούμε να ταξιδεύσουμε στην απεραντοσύνη της τέχνης, για να θαυμάσουμε την ομορφιά και το ωραίο!

Μα αυτό που βλέπουμε περισσότερο είναι ότι πίσω από τα ζεστά αυτά χρώματα κρύβεται ένας υγιής παιδικός ψυχισμός, τον οποίο προσπαθούμε  να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε  σε αντιστάθμισμα της σκληρής κοινωνικής πραγματικότητας.

Το πρώτο αυτό βήμα εξωστρέφειας του σχολείου μας επιτέλεσε τον ρόλο του και στέφθηκε με επιτυχία, αφού την έκθεση επισκέφθηκαν οι οικογένειες  των μαθητών μας και πολλοί συντοπίτες μας, τα θετικά σχόλια των οποίων μας δίνουν δύναμη στο έργο μας

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Με  εκτίμηση

                                                                                                               Εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Διδασκόντω

Ο Δ/ντής

                                                  Σταύρος Δελαπόρτας

Προηγούμενο άρθροΑγρυπνία ΑκαθήστουΎμνου στην Ιερά Μονή Φανερωμένης
Επόμενο άρθροΑφιέρωμα στον Γιάννη Αθηνιώτη έκανε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Λευκάδας