Αρχική Lefkada's Secrets Δημήτρης Χόρτης: Ένας νέος Λευκάδιος Επιστήμονας

Δημήτρης Χόρτης: Ένας νέος Λευκάδιος Επιστήμονας

2
chortis

chortis

Διακρίνεται στον τομέα της Αιολικής Ενέργειας.

Πρόκειται για το Δημήτρη Χόρτη , που γεννήθηκε στον Άγιο Πέτρο, τέλειωσε το Λύκειο Λευκάδας και το ίδιο έτος, 1998, εγγράφεται στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Κατόρθωσε όμως να αποφοιτήσει το 2004 στο επιστημονικό πεδίο που πραγματικά τον μάγευε: Αεροναυπηγική. Στο 5ο έτος των σπουδών του βραβεύεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για την άριστη επίδοσή του. Στις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο ασχολείται στα Συστήματα Αυτοματισμού και αργότερα σ το διδακτορικό του με το ίδιο αντικείμενο. Το διδακτορικό του απονέμεται το 2012.
Σαν μέλος της ομάδας του ανεμοκίνητου οχήματος «ΖΕΦΥΡΟΣ» βραβεύεται στον πρώτο Παγκόσμιο αγώνα”Pacing Aeolus,” για την καλύτερη χρήση ανταλλακτικών και επιμέρους μηχανικών μερών.

Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αιολικής Ενέργειας του απένειμε το βραβείο της καλύτερη διδακτορικής διατριβής σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το έτος 2012 για τη συνεισφορά του και τα καινοτόμα στοιχεία της διατριβής του στον τομέα της Αιολικής Ενέργειας.
Εξακολουθεί να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας ως ερευνητής στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο νέος επιστήμονας θα μπορέσει να συνεχίσει την καριέρα ως επιχειρηματίας κατασκευής καινοτόμων πτερυγίων για ανεμογεννήτριες οικιακής χρήσεως ή θα διεκδικήσει Πανεπιστημιακή έδρα ή τέλος αναζητήσει την τύχη του κάπου αλλού, μακριά από την Ελλάδα.

Εμείς ευχόμαστε στον νέο επιστήμονα να εκπληρωθούν τα όνειρά του.

Θανάσης Μελάς

xortisd

Παραθέτουμε το δελτίο τύπου της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) για τη βράβευση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεθνής διάκριση Έλληνα Επιστήμονα

Το μέλος της ΕΛΕΤΑΕΝ Δρ. Δημήτριος Χόρτης, βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αιολικής Ενέργειας για την καλύτερη διδακτορική εργασία στον τομέα της Αιολικής Ενέργειας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για το έτος 2012. Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο του 4ου Επιστημονικού Συνέδριου “The Science of Making Torque from Wind”, στις 11 Οκτωβρίου 2012, στην πόλη Oldenburg της Γερμανίας.

Παρόντες στη βράβευση ήταν ο Καθηγητής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, Δρ. Σπύρος Βουτσινάς και ο Διευθυντής του Τομέα Αιολικής Ενέργειας του Κ.Α.Π.Ε. και επί χρόνια μέλος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ Δρ. Παναγιώτης Χαβαριόπουλος.

Ο κος Χόρτης ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Πατρών τον Μάρτιο του 2012 με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Δημήτρη Σαραβάνο. Ο τίτλος της διατριβής του είναι “Ανάπτυξη Μη-Γραμμικού Προτύπου Πεπερασμένου Στοιχείου με Απόσβεση για τη Στατική και Δυαμική Ανάλυση Πτερυγίων Ανεμογεννητριών”. Στην εργασία του, που υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο UpWind (2006-2011) του 6ου Προγράμματος Πλαισίου, ο κος Χόρτης ανέπτυξε ένα νέο μη-γραμμικό πεπερασμένο στοιχείο δοκού (beam element) το οποίο παρέχει τη δυνατότητα μοντελοποίησης όχι μόνο της μάζας και της δυσκαμψίας κατασκευών από σύνθετα υλικά, όπως τα πτερύγια των ανεμογεννητριών, αλλά και της δομικής τους απόσβεσης (structural damping), που είναι κρίσιμη για τη σωστή εκτίμηση της αντοχής τους σε κόπωση.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.forwind.de/makingtorque/Awards.html

Το ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ δήλωσε:

«Η βράβευση του κ. Χόρτη αποτελεί τιμή για το σύνολο του επιστημονικού κόσμου της πατρίδας μας που ασχολείται ενεργά με την Αιολική Ενέργεια. Σε μια περίοδο οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης, η διεθνής αναγνώριση της αξίας των Ελλήνων Επιστημόνων αποτελεί μια εθνική διάκριση που τοποθετεί –στο μέτρο που της αναλογεί- τη χώρα μας στη διεθνή θέση που της αξίζει και μας γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον. Εκφράζουμε τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μας στο συνάδελφο Δημήτρη Χόρτη»

Σημείωση:

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αιολικής Ενέργειας (http://www.eawe.eu/) αποτελεί το ευρωπαϊκό δίκτυο των ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται στην έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και κυρίως στην εκπαίδευση στο αντικείμενο της Αιολικής Ενέργειας. Στο δίκτυο συμμετέχουν δώδεκα χώρες με τριάντα επτά φορείς. Από την Ελλάδα συμμετέχει το ΚΑΠΕ, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το δίκτυο διαχειρίζεται ένα σημαντικότατο ποσοστό της συνολικής ερευνητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη στο πεδίο της Αιολικής Ενέργειας. Ανάμεσα στα άλλα, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αιολικής Ενέργειας βραβεύει κάθε χρόνο έναν ευρωπαίο ερευνητή για το συνολικό επιστημονικό του έργο στην αιολική τεχνολογία καθώς και έναν νέο ερευνητή για την καλύτερη διδακτορική διατριβή.

Προηγούμενο άρθροΝεότερη διαταγή για την προθεσμία των αδήλωτων όπλων
Επόμενο άρθροΠρεμιέρα για την εφηβική ομάδα του ΑΟ Καλαμιτσίου