Αρχική Lefkada's Secrets Βιο-πορίσματα του Μενέλαου Ζακυνθινού

Βιο-πορίσματα του Μενέλαου Ζακυνθινού

0
menelaos2

menelaos2

Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής σε βίντεο!

Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013 έγινε στο Ξενοδοχείο IONION STAR η παρουσίαση του βιβλίου του νέου Λευκαδίτη ποιητή Μενέλαου Ζακυνθινού. Πρόκειται για την πρώτη του Ποιητική Συλλογή με τίτλο «Βιο-πορίσματα». Η αίθουσα ήταν κατάμεστη με πάνω από 130 άτομα, που ήρθαν να τιμήσουν τον Μενέλαο και να ακούσουν από τα χείλη του Αναστάσιου Στάμου, που παρουσίασε το βιβλίο, πράγματα ξεχασμένα και αδίδακτα, μα τόσο σημαντικά για το σήμερα και το αύριο. Σημαντικά για την επικαιρότητα της κρίσεως που βιώνουμε ως επανάληψη αρχαίας τραγωδίας, με αποτελέσματα που υφίστανται κυρίως οι νέοι άνθρωποι, των οποίων τα όνειρα «ξεφτίζουν σε σφαλιστό σεντούκι», όπως γράφει ο ποιητής. Σημαντικά για την διαχρονικότητα του Ελληνισμού, που οι σύγχρονοι Ρωμιοί δεν αντιλαμβάνονται, ανάξιοι της θαυμαστής κληρονομιάς των Ελλήνων, «της λησμονιάς αρωγοί αναίσχυντοι».

menelaos1

Τα ποιήματα ξεδιπλώνουν με πλούσια νοήματα τον όμορφο ψυχικό κόσμο του ποιητή, που αντιπαλεύει τις περισσότερες ψυχές που συναντά κουρελιασμένες, ξιπασμένες, χωρίς φιλότιμο και ντομπροσύνη, παραδομένες σε πονηριά κι αναλγησία. Λέγει σε μια τέτοια «ολισθημένη ψυχή»: «Δεν ξέρω τι να έφταιξε γι’ αυτή σου την κατάντια και της ψυχής σου η ψυχή έμεινε τόσο άδεια. Πόσο πολύ σιχάθηκα τα ατοπήματά σου, πόσο πολύ κουράστηκα να βλέπω στην ματιά σου τον πόνο, τον εγωισμό και όλο αυτό το μίσος. Δεν μου ταιριάζουνε ψυχή, καιρός να φεύγω ίσως»…

menelaos3

«Κρύος ιδρώτας λούζει το κορμί μου, κι ο ύπνος παύει πια τα μάτια να βαραίνει, κι αυτό πού μένει είναι η αίσθηση όπως τότε : -Λίγες χιλιάδες μείναν να φυλάνε Θερμοπύλες»! Αντιπαραθέτει ως οδηγό ζωής «το κάλλος της σοφίας των Ελλήνων». «Τους πρόγονούς μου ν’ ανταμώσω και μια ικμάδα δύναμης ν’ αρπάξω, απόσταγμα σοφίας να αντλήσω», λέγει χαρακτηριστικά. Έτσι, εκτυλίχθηκε μπροστά στους θεατές όλο το δράμα που βιώνει ο Ελληνισμός, με συνεχόμενες Εθνοκτονίες, που τεκμηρίωσε με πλείστα αρχαία κείμενα ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Λευκάδας κ. Στάμου.

menelaos4

Συγχαρητήρια στον νέο Λευκαδίτη ποιητή, που συνεχίζει την λαμπρή παράδοση του τόπου μας.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρουσίαση σε βίντεο από τον φωτογράφο Νίκο Τζαβαλά.

Προηγούμενο άρθροAloe Vera – Το Φυτό Της Αθανασίας
Επόμενο άρθροΑπολογιστική συνέλευση της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών