Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Διατροφικές συμβουλές για το Πάσχα!

Διατροφικές συμβουλές για το Πάσχα!

0

Οι ημέρες του Πάσχα αποτελούν μία καλή ευκαιρία να δούμε φίλους και συγγενείς απολαμβάνοντας τις διατροφικές προτάσεις που επιβάλει το έθιμο, το οποίο πολλές φορές οδηγεί σε υπερφαγία (γεύματα πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι), υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και πιθανά γαστρεντερικά προβλήματα.

Την περίοδο αυτή, λόγω των καταχρήσεων, παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στα νοσοκομεία κατά περίπου 30%, ειδικά από τη Κυριακή του Πάσχα μετά το γεύμα καθώς και τη Δευτέρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξουν άτομα που ακολουθούσαν νηστεία και δεν κατανάλωναν ζωικές τροφές για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες, οι ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό και τα άτομα που υποβάλλονται σε ειδικές δίαιτες λόγω κάποιας πάθησης. Επιπλέον σημαντικό ρόλο παίζει η φύλαξη, η παρασκευή και η συντήρηση των πρώτων υλών παρασκευής των τροφών, καθώς οι τροφικές δηλητηριάσεις καραδοκούν!

Μεγάλο Σάββατο, από τη νηστεία στην κρεατοφαγία

Η μαγειρίτσα αποτελεί το κύριο γεύμα που τρώνε οι περισσότεροι μετά την Ανάσταση και προετοιμάζει κατάλληλα τον οργανισμό μας για να δεχτεί το κρέας μετά τη νηστεία. Τα συστατικά της περιλαμβάνουν εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο, ενώ μια μερίδα αποδίδει περίπου 624 θερμίδες και έχει αυξημένη ποσότητα χοληστερόλης. Ως εκ τούτου, για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωσή της, προσπαθήστε να μη μείνετε νηστικοί μέχρι το βράδυ της Ανάστασης. Κάνετε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να ελέγξετε την κατανάλωση της μαγειρίτσας στο βραδινό σας.

Κυριακή του Πάσχα

Ξεκινήστε τη μέρα σας καταναλώνοντας οπωσδήποτε πρωινό, όπως ένα φλιτζάνι γάλα χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά ολικής άλεσης και ένα φρούτο, ενώ το δεκατιανό μπορεί να περιλαμβάνει ένα με δύο πασχαλινά κουλουράκια ή μία φέτα τσουρέκι.

Στο κυρίως γεύμα σας ξεκινήστε με τη σαλάτα που θα σας βοηθήσει να χορτάσετε καλύτερα και πιθανόν να επιλέξετε μικρότερη ποσότητα κρέατος. Επιπλέον, τα λαχανικά είναι πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου. Συνδυάστε το γεύμα σας με ρύζι, μακαρόνια ή ψωμί ολικής άλεσης. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν θα σας γεμίσουν ενέργεια, αλλά και φυτικές ίνες. Όταν φτάσει η στιγμή για την επιλογή του κρέατος, προτιμήστε το κατσίκι από αρνί διότι έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Το αρνάκι γάλακτος (2 μηνών έως 1 χρόνου) περιέχει συνήθως περισσότερα λιπαρά, με τα πιο άπαχα μέρη του ζώου να είναι το μπούτι και η σέλα.

Το βραδινό καλό είναι να είναι ελαφρύ για να μην επιβαρύνετε ακόμη περισσότερο την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να μην επιφορτιστείτε με επιπλέον θερμίδες. Οπότε η κατανάλωση μιας σαλάτας εποχής ή μιας χορτόσουπας ή ενός γιαουρτιού με φρούτα, αποτελούν μια καλή επιλογή διότι οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και τα προβιοτικά τα οποία περιέχονται στο γιαούρτι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Γενικές συμβουλές

  • Τρώτε μικρά και ελαφριά γεύματα αντί για ένα μεγάλο.
  • Προτιμήστε το κρασί ή την μπύρα από την κατηγορία των ποτών και πάντα με μέτρο.
  • Επιλέξτε εξ αρχής τα συνοδευτικά που θα προσθέσετε στο πιάτο σας και γεμίστε το μία φορά.
  • Βάλτε στο μισό σας πιάτο σαλάτα, στο ένα τέταρτο το κρέας και σε ένα τέταρτο ακόμη τα συνοδευτικά της επιλογής σας.
  • Προσέξτε την ποσότητα του αλατιού που θα προσθέσετε επιπλέον στο πιάτο σας.
  • Επιλέξτε και φάτε το γλυκό που σας αρέσει περισσότερο, και όχι ένα από όλα.

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζονται την ημέρα του Πάσχα εξαιτίας της υπερκατανάλωσης λιπαρών τροφών όπως ο οβελίας, το κοκορέτσι, το τσουρέκι, τα πασχαλινά κουλούρια, τα αυγά καθώς και του αλκοόλ είναι η δυσπεψία, ειδικότερα στα άτομα που νήστεψαν όλη τη σαρακοστή.

Ως δυσπεψία ορίζεται ο πόνος ή δυσφορία που επικεντρώνεται στην άνω κοιλιακή χώρα. Για να την αποφύγετε:

  • Περιορίστε την κατανάλωση γλυκών, ειδικά εάν νιώθετε χορτάτοι από το κυρίως γεύμα. Μπορείτε να το απολαύσετε μετά από 2-3 ώρες.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση πικάντικων και λιπαρών τροφών αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση μεζέδων και αφαιρώντας την πέτσα από το αρνί.
  • Πίνετε νερό για να ξεδιψάτε και το αλκοολούχο ποτό για απόλαυση,
  • Αποφύγετε τα πολλά τηγανητά τρόφιμα,
  • Αποφύγετε να ξαπλώσετε αμέσως μετά το γεύμα.

Καλό Πάσχα!!!


Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας
Επόμενο άρθροΑφροδισιακά Βότανα (Μέρος 14ο) – Γκίνγκο Μπιλόμπα (Ginkgo Billoba)