Αρχική Μόνιμες Στήλες Κατά Μάρκον Αφροδισιακά Βότανα (Μέρος 18ο) – Yin yang huo (Επιμήδιον)

Αφροδισιακά Βότανα (Μέρος 18ο) – Yin yang huo (Επιμήδιον)

Γράφει και επιλέγει ο Μάρκος Νικητάκης

0

 

Το Horny Goat weed (Epimedium) είναι ένα φυλλώδες αυτοφυές φυτό που συναντάται στις περιοχές με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο, στα βουνά της κεντρικής και νότιας Κίνας.

Epimedium = Rowdy Lamb Herb, Barrenwort, Bishop’s Hat, Fairy Wings, Horny Goat Weed ή Yin Yang Huo

Πίσω από το περίεργο όνομα αυτού του φυτού βρίσκεται ένα δοκιμασμένο στο χρόνο αφροδισιακό που βελτιώνει τη στυτική λειτουργία στους άνδρες, αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία στους άνδρες και τις γυναίκες, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου.

Epimedium : Το φυτικό Βιάγκρα

Γνωστό στην Κίνα με το όνομα Yin Yang Huo, δηλαδή βότανο που εξισορροπεί το Γιν και το Γιανγκ, το οποίο στα αγγλικά εύγλωττα ονομάζεται Horny Goat Weed, δηλαδή «Βότανο του Βαρβάτου Τράγου», χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική πάνω από 2.000 χρόνια. Λέγεται οτι ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν κινέζο κτηνοτρόφο, ο οποίος παρατήρησε οτι τα ζώα παρουσίαζαν αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα μετά από την κατανάλωση του συγκεκριμένου χόρτου που έβρισκαν στο βουνό. Μετά από εκατοντάδες χρόνια χρήσης, οι αφροδισιακές ιδιότητες του φυτού επιβεβαιώθηκαν και επιστημονικά και ο τρόπος δράσης του έγινε καλύτερα κατανοητός. Σήμερα, το horny goat weed κερδίζει δημοτικότητα σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο.

Έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μιλάνου Mario Dell’ Agli διαπίστωσε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας που έχει η ικαριίνη, η δραστική ουσία του φυτού Epimedium, η οποία κατά τους ερευνητές έχει σοβαρές πιθανότητες να αποτελέσει τη βάση ενός νέου σκευάσματος που θα ανταγωνιστεί το sildenafil, τη χημική δραστική ουσία του Viagra.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το Epimedium έχει αντίστοιχα αποτελέσματα χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες (εξάψεις, πονοκεφάλους κ.ά.)

Τρόπος δράσης

Τα φύλλα του φυτού περιέχουν πολυσακχαρίτες, στερόλες και ένα είδος φλαβονοειδών που ονομάζεται icariin. Η ουσία icariin θεωρείται ότι είναι το κύριο δραστικό συστατικό των εκχυλισμάτων του φυτού. Όπως έχει αποδειχθεί η ουσία αυτή έχει κοινούς μηχανισμούς δράσης με φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη δυτική ιατρική για τη θεραπεία της ανικανότητας και τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας. Ειδικότερα, η icariin αναστέλλει την εποικοδομητική δράση της φωσφοδιεστεράσης (PDE5) στα κύτταρα των λείων μυών που καλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το σηραγγώδες σώμα του πέους.

Κατά αυτόν τον τρόπο, προκαλεί τη χαλάρωση των λείων μυϊκών ιστών. Η ακούσια ένταση στους εσωτερικούς ιστούς χαλαρώνει, καθώς το νευρικό σύστημα μετατοπίζει το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας του από τη συμπαθητική στην παρασυμπαθητική λειτουργία. Όταν συμβαίνει αυτή η αλλαγή, η σεξουαλική λειτουργία αποκαθίσταται στα φυσιολογικά επίπεδα, επειδή το σώμα δεν είναι πλέον σε κατάσταση stress.

Προκαταρκτικές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι μέρος των αποτελεσμάτων που δίνει το Epimedium μπορεί να οφείλεται στην ικανότητά του  να τονώνει τις  ενδοκρινικές εκκρίσεις ενός τύπου ανδρογόνων, που  είναι ουσίες, όπως ανδροστερόνη και η τεστοστερόνη που διεγείρουν και ισχυροποιούν τα  αρσενικά χαρακτηριστικά.

Βοηθά επίσης στην αύξηση του προστάτη και έχει μια δράση στα γεννητικά όργανα παρόμοια με των αρσενικών ορμονών, μπορούν επίσης να αυξήσουν την έκκριση του σπέρματος και βοηθά ακόμα στην επιμήκυνση του ανδρικού μορίου.

Δεν συστήνεται σε περιπτώσεις πρόωρης εκσπερμάτισης ή υπέρτασης.

Άλλες ιδιότητες

Το Horny Goat Weed λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό, αντικαταθλιπτικό καθώς και διεγερτικό της δραστικότητας των βλαστών των οστών, η οποία συμβάλλει στη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Επί αιώνες έχει χρησιμοποιηθεί για την τόνωση των νεφρών, των αρθρώσεων και του συκωτιού.

Έχει  προσαρμοστικές ιδιότητες και αυξάνει τα επίπεδα της επινεφρίνης, της νορεπινεφρίνης, της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και από την άλλη μεριά μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης . Ο συνδυασμός αυτός εξισορροπεί το σώμα και μειώνει το αίσθημα κόπωσης αυξάνοντας την ενέργεια και βελτιώνοντας την διάθεση.

Tρόπος χρήσης: Γεμίζετε μία μπουκάλα με τα φύλλα του βοτάνου (π.χ. 100-150 γρ. φύλλα για μία φιάλη 1,5 λίτρου). Στη συνέχεια, προσθέτετε ρακί ή τσίπουρο μέχρι το χείλος του μπουκαλιού. Ανοίγετε το μπουκάλι μετά από μία εβδομάδα. Πίνετε ένα σφηνάκι – το πολύ δύο – πριν από την επαφή. Δεν υπερβαίνετε τη μία δόση το μήνα, ακόμη και αν οι επαφές σας είναι συχνότερες. H δράση του είναι άμεση.

Μάρκος Νικητάκης – [Πηγές]

Προηγούμενο άρθροΒίντεο και φωτογραφίες από τον Εορτασμό της Φανερωμένης στην Λευκάδα
Επόμενο άρθροYβ Σεν Λοράν