Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις To Πνευματικό Κέντρο Δ. Λευκάδας για το Φεστιβάλ ΛΕΑ (+videos)

To Πνευματικό Κέντρο Δ. Λευκάδας για το Φεστιβάλ ΛΕΑ (+videos)

0

Mε ένα γεμάτο τριήμερο εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, εικαστικών και κινηματογράφου, η 9η διοργάνωση του Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις – ΛΕΑ ταξίδεψε στη Λευκάδα από 16 έως 18 Ιουνίου 2017 και μάγεψε το ενθουσιώδες κοινό που την παρακολούθησε.

Την Παρασκευή 16 Ιουνίου στην Αίθουσα Τέχνης Θεόδωρος Στάμος εγκαινιάστηκαν οι δύο εκθέσεις ζωγραφικής «Latin Portraits» της Κολομβιανής ζωγράφου Χούλια Γκερέρο και «Γυναικεία χρώματα του Παναμά» της Παναμέζας ζωγράφου Νικόλ Μαρί Ροσανία Άριας. Θα διαρκέσουν  ως τις 30 Ιουνίου 2017 και έχουν την υποστήριξη της Πρεσβείας του Παναμά και του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα.

Το ίδιο βράδυ στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πνευματικού Κέντρου  οι σινεφίλ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Βενεζολάνικη ταινία «Βενέτσια», η οποία απέσπασε τα καλύτερα σχόλια. Η προβολή υποστηρίχθηκε από την Πρεσβεία της Βενεζουέλας.

Η 2η ημέρα του Φεστιβάλ ΛΕΑ περιλάμβανε τη διάλεξη του καθηγητή Εδουάρδο Αλμπέρτο Κάνο για την παραδοσιακή παναμέζικη φούστα, στην Αίθουσα Τέχνης Θεόδωρος Στάμος παρουσία της Μορφωτικής Ακολούθου και Charge d’Affaires της Πρεσβείας του Παναμά, κας Nicky T.De Economou, του Δημάρχου Λευκάδας κ. Κώστα Δρακονταειδή, του Αντιδημάρχου κ. Μάρκου Νικητάκη και του Αντιπροέδρου του Πνευματικού Κέντρου κ. Σπύρου Αρβανίτη. Οι φίλοι της λαογραφίας «ταξίδεψαν» στο Παναμά και γνώρισαν σχεδόν όλα τα είδη της παραδοσιακής παναμέζικης φορεσιάς με την ιστορία που τα συνόδευε. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των μαθητριών Ιφιγένειας Κατωπόδη και Μαρίας Σίδερη οι οποίες ντύθηκαν με την παναμέζικη ενδυμασία.

Στη συνέχεια ο ειδυλλιακός Κήπος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας φιλοξένησε συζήτηση για τη σύγχρονη κολομβιανή λογοτεχνία με τους εμβληματικούς συγγραφείς  Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε (Η λήθη που θα γίνουμε, εκδ Πατάκη) και Σαντιάγο Γκαμπόα (Νυχτερινές Ικεσίες, εκδ. Πόλις) . Τη συζήτηση προλόγισε η Προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας, κα Μαρία Ρούσσου και συντόνισαν ο Ισπανός ποιητής Χουάν Βιθέντε Πικέρας και ο Έλληνας συγγραφέας Μιχάλης Μακρόπουλος.

Η βραδιά έκλεισε με μουσική από τον  διακεκριμένο ελληνο-χιλιανό συνθέτη και κιθαρίστα Αλέξανδρο Τεφαρίκη ο οποίος παρουσίασε ένα ηλεκτροακουστικό fusion μεταξύ μεσογειακής και χιλιανής μουσικής.

Οι δυο εκδηλώσεις είχαν την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κολομβίας στη Ρώμη, του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ισπανίας, της Πρεσβείας της Χιλής, του Ιδρύματος Μουστάκη της Χιλής, της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας και των Εκδόσεων Πατάκη και Πόλις.

Την Κυριακή 18 Ιουνίου οι περαστικοί από την πλατεία του ‘Αη Γιάννη Θεολόγου και τα παιδιά από τις γύρω γειτονιές δοκίμασαν μια ευχάριστη έκπληξη. Βρήκαν εκεί την Ισπανίδα αφηγήτρια παραμυθιών Ρακέλ Λόπεθ και σταμάτησαν για να ακούσουν τα παραμύθια της. Μικροί και μεγάλοι για μια ώρα απόλαυσαν ξεκαρδιστικές ιστορίες και έφυγαν χαρούμενοι και με γεμάτη ψυχή. Η δράση υποστηρίχθηκε από την Acción Cultural Española και την Πρεσβείας της Ισπανίας.

Η αυλαία του ΛΕΑ έπεσε την Κυριακή 18 Ιουνίου στον Κήπο του Ξενοδοχείου Σάντα Μαύρα με τους ποιητές Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Ισπανία), Κώστα Βραχνό (Ελλάδα) και Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε (Κολομβία) να διαβάζουν στο κοινό της Λευκάδας τα αγαπημένα τους ποιήματα. Στον ασφυκτικά γεμάτο κήπο του φιλόξενου ξενοδοχείου οι ποιητές και ο συγγραφέας Μιχάλης Μακρόπουλος μάγεψαν τους λάτρεις της ποίησης και μύησαν τους πιο διστακτικούς στη χαρά της ποιητικής ανάγνωσης. Η ποιητική βραδιά υποστηρίχθηκε από την Πρεσβεία της Κολομβίας στη Ρώμη, το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα και την Πρεσβεία της Ισπανίας.

Για το τέλος η Διευθύντρια του Φεστιβάλ ΛΕΑ κα Adriana Martinez Guerrero ζήτησε από την Ισπανίδα αφηγήτρια παραμυθιών να χαρίσει στους παρευρισκόμενους ένα παραμύθι για μεγάλους και από τον ελληνο-χιλιανό μουσικό να μας αποχαιρετήσει με τις συνθέσεις του.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας με σταθερό προσανατολισμό σε εκδηλώσεις παγκόσμιου κύρους, ευχαριστεί θερμά τη Διευθύντρια  του Φεστιβάλ ΛΕΑ κα Adriana Martinez Guerrero, τις Πρεσβείες της Βενεζουέλας, του Παναμά, της Ισπανίας, της Κολομβίας, της Χιλής, το Ίδρυμα Μουστάκη και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας για την απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση του Φεστιβάλ ΛΕΑ στη Λευκάδα και υπόσχεται καταπληκτικές εκδηλώσεις για το ΛΕΑ του 2018.

 

Προηγούμενο άρθροΗ διατροφική αξία της μελιτζάνας
Επόμενο άρθροΠαράσταση του παιδικού χορευτικού του Ορφέα Λευκάδας