Αρχική Top Stories Επτά βραβεία για την ταινία «Η Ευνοούμενη» του Λάνθιμου στα BAFTA

Επτά βραβεία για την ταινία «Η Ευνοούμενη» του Λάνθιμου στα BAFTA

0

Μία από τις μεγάλες κερδισμένες των χθεσινών βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA) ήταν η ταινία «Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, που αναδείχτηκε νικήτρια σε επτά κατηγορίες.

Η «Ευνοούμενη» κυριάρχησε στα βραβεία, όπως μεταδίδουν και τα βρετανικά ΜΜΕ, καθώς η Ολίβια Κόλμαν και η Ρέιτσελ Βάις κέρδισαν τα βραβεία Α’ και Β’ γυναικείου ρόλου αντίστοιχα, ενώ η ταινία κέρδισε, επίσης, τα βραβεία για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο, την καλλιτεχνική διεύθυνση, των κοστουμιών, του μακιγιάζ και των κομμώσεων.

Η «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν, ωστόσο, είναι εκείνη που βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για τα Όσκαρ, καθώς κέρδισε τα πιο σημαντικά βραβεία, αυτό της καλύτερης ταινίας και της καλύτερης σκηνοθεσίας.

Αμέσως μετά την απονομή των βραβείων, ο Γιώργος Λάνθιμος τόνισε πως «είναι μεγάλη τιμή, χρειάστηκαν 20 χρόνια για αυτή την ταινία, εγώ συνέβαλα τα τελευταία 10» και δήλωσε υπερήφανος για τις τρεις γυναικείες παρουσίες στην ταινία.

Από την πλευρά της, η Ντέμπορα Ντέιβις υπογράμμισε πως «είμαι ενθουσιασμένη που λαμβάνω το πρώτο μου βραβείο BAFTA, για το πρώτο μου σενάριο».

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Guardian με τίτλο «Υπέρτατη – σχεδόν – κυριαρχία για την Ευνοούμενη, αλλά η Ρόμα (απέσπασε το βραβείο) καλύτερης φωτογραφίας», η «Ευνοούμενη» αναδείχθηκε με άνεση η μεγαλύτερη νικήτρια της απονομής των βραβείων στο Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ. Για την Ολίβια Κόλμαν, γράφει ότι η επιτυχία της επισφραγίζει την άνοδο της ηθοποιού που στα πρώτα χρόνια της καριέρας της αγωνίστηκε για ρόλους και ήταν περισσότερο γνωστή για τις κωμωδίες της, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στο δράμα. «Ήταν μία καταπληκτική βραδιά για την Ευνοούμενη, αλλά έχασε τον τίτλο στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας από την ταινία Ρόμα» καταλήγει η εφημερίδα.

Η Ρόμα παίρνει μαζί το βραβείο καλύτερης ταινίας, αλλά η Ευνοούμενη κυριαρχεί στην βραδιά», επισήμανε η Independent. Σε δημοσίευμά της, μετά την ολοκλήρωση της απονομής, έκρινε ότι τα φετινά BAFTA είχαν διπλό νικητή στην τελετή. «Ήταν μία βραδιά που ανήκει τόσο στο ιστορικό δράμα του Γιώργου Λάνθιμου Η Ευνοούμενη, που πήρε εφτά βραβεία, όσο και στην ταινία Ρόμα του Αλφόνσο Κουαρόν, που κέρδισε τέσσερα βραβεία, αλλά αποχώρησε με αυτό της Καλύτερης Ταινίας», γράφει. Η «Ευνοούμενη» μπορεί να είχε Έλληνα σκηνοθέτη, αλλά η ταινία εποχής έλαβε σημαντική βρετανική χρηματοδότηση και παράλληλα συνοδεύονταν από μία βρετανική ιστορία και βρετανικό καστ, στο οποίο συμμετείχαν η δύο νικήτριες του Α’ και Β’ γυναικείου ρόλου, εξηγεί.

Προηγούμενο άρθροΟ Τηλυκράτης έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του
Επόμενο άρθροΣτο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ: 25.000 φορολογικοί έλεγχοι το 2019