Αρχική Top Stories Ο Νίκος Κονδυλάτος καλεί συλλόγους, τοπικά συμβούλια και φορείς στον Αλέξανδρο

Ο Νίκος Κονδυλάτος καλεί συλλόγους, τοπικά συμβούλια και φορείς στον Αλέξανδρο

0

αφίσα24.07

Ο Νίκος Κονδυλάτος είναι σε όλους γνωστούς καθώς μιλά για μια διαφορετική ανάπτυξη μακριά από το μαζικό τουρισμό, με σεβασμό στον άνθρωπο και το φυσικό και πολιτισμικό του περιβάλλον κι ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, ο οποίος αξίζει να βιωθεί. Τον συναντήσαμε στο καταφύγιο και δημιούργημά του, στον ονειρεμένο ξενώνα “Νήιον” που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης, στην Κιάφα Αλεξάνδρου.

Κάθε συζήτηση μαζί του αποτελεί μια ευχάριστη συνάντηση με γόνιμους προβληματισμούς. Το θέμα αυτής της συνάντησης ήταν ο Σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου “Φηγός”, στον οποίο συμμετέχει από τη δημιουργία του και η εκδήλωση της 24ης Ιουλίου στην πλατεία του Αλεξάνδρου με τίτλο “Συζητάμε για τον άλλο τρόπο“.

-Φέτος η τριήμερη, συνήθως, συνάντηση του Ιουλίου στον Αλέξανδρο μετατράπηκε σε «Μία βραδιά με τον Φηγός». Γιατί αυτό;

Νομίζω πως η δραστηριότητα του «Φηγός» αυτά τα έξι χρόνια, όπως και σεις πολλές φορές έχετε αναγνωρίσει, ήταν κάτι που υπερέβαινε κατά πολύ τα μέτρα του αλλά και τις επικρατούσες συνθήκες. Εννοώ πως όλο αυτό που είδατε να γίνεται τα προηγούμενα χρόνια, το έκαναν κάποιοι άνθρωποι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, με πενιχρά μέσα, χωρίς καμία συνδρομή ή βοήθεια από τις Αρχές του τόπου, μέσα σε ένα περιβάλλον μαρασμού και εγκατάλειψης. Έχουν και τα θαύματα τα όρια τους. Ο κύκλος αυτός έκλεισε.

-«Μία βραδιά με τον Φηγός» λοιπόν, «Συζητάμε για τον άλλο τρόπο». Τι πρέπει να περιμένουμε από αυτήν τη βραδιά και ποιος είναι ο άλλος τρόπος;

Όποιος έχει παρακολουθήσει τις Συναντήσεις του Ιουλίου στον Αλέξανδρο, γνωρίζει ποιος είναι ο άλλος τρόπος που εμείς προβάλουμε καθώς η θεματική των εκδηλώσεων μας είναι σταθερή όλα αυτά τα χρόνια. Προβάλουμε λοιπόν και προτείνουμε ένα τρόπο που έχει σχέση με το νόημα και τα ουσιώδη. Η ποιότητα στη ζωή μας μέσα σε ένα περιβάλλον σεβασμού του τόπου μας και του πολιτισμού του, οι νέες μορφές πολιτισμού που μπορούν να παραχθούν από μας σαν απότοκο πρωτογενών δράσεων και πρωτοβουλιών αντί της αναμασημένης τροφής που συνήθως προσφέρεται στη χώρα μας για τις ανάγκες του τουρισμού, η αγωνία μας για ένα τουρισμό που δεν καθορίζει τον τρόπο μας, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά είναι υποταγμένος στον δικό μας τρόπο είναι δηλαδή, όπως λέμε εμείς, ένας τουρισμός με πολιτισμική και περιβαλλοντική ταυτότητα, η έγνοια μας για τις επόμενες γενιές και τι τόπο θα τους παραδώσουμε.

-Το ακροατήριο σας ποιο είναι συνήθως; Ποιους περιμένετε εφέτος να συμμετάσχουν στο διάλογο;

Η ερώτηση μου δίνει την ευκαιρία να εκφράσω κάποιες απόψεις που εγώ τουλάχιστον τις υποστηρίζω εδώ και καιρό. Θεωρώ πως είναι καιρός τα τοπικά συμβούλια, οι τοπικοί σύλλογοι και φορείς να αρχίσουν να παίρνουν και άλλες πρωτοβουλίες να ασχολούνται και με άλλα πράγματα πέραν αυτών με τα οποία ασχολούνται σήμερα. Να ασχοληθούν δηλαδή και με θέματα σαν αυτά που αναφέραμε προηγουμένως που αφορούν την ποιότητα της ζωής μας, τις τύχες του τόπου μας, των οικισμών μας, ολόκληρου του νησιού. Επίσης οι Αρχές του τόπου και κυρίως ο Δήμος πρέπει να επιδιώξουν μία αναβάθμιση στη σχέση και τη συνεργασία τους με όλες αυτές τις τοπικές συλλογικότητες έτσι ώστε ο διάλογος και οι δράσεις να επεκταθούν και σε τέτοιου είδους θέματα. Δεν αρκεί δηλαδή οι δραστηριότητες μας να εξαντλούνται στο κυνήγι για τα προβλήματα της καθημερινότητας, πρέπει να έχουμε και να υπηρετούμε όλοι μαζί ένα όραμα για τον τόπο μας.

Υπ’ αυτήν την έννοια η συνάντηση μας της Κυριακής μπορεί να αποτελέσει μία θαυμάσια ευκαιρία να ξεκινήσει ένας τέτοιος διάλογος και μία τέτοια συνεργασία. Καλούμε λοιπόν στην πλατεία του Αλέξανδρου τους εκπροσώπους των Αρχών και ιδιαίτερα του Δήμου, τα τοπικά συμβούλια των γύρω περιοχών καθώς και τους τοπικούς συλλόγους, να συζητήσουμε σχετικά με αυτήν τη νέα δραστηριότητα που προτείνουμε.

-Νομίζω πως θα ήταν χρήσιμο και θα βοηθούσε περισσότερο αν αναφέρατε κάποια συγκεκριμένα θέματα πάνω στα οποία θα μπορούσε να περιστραφεί η συζήτηση.

Έγινε π.χ. τον περασμένο Μάιο στην Περιφέρεια μία ημερίδα για τα μορφολογικά στοιχεία των οικισμών με αφορμή σχετικές μελέτες που έχει αναθέσει το ΥΠΕΚΑ. Η αντίστοιχη μελέτη για τη Λευκάδα, μία εξαιρετική μελέτη, παρουσιάσθηκε σε αυτήν την ημερίδα. Εκεί, από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, φάνηκε το ζωηρό ενδιαφέρον όλων, να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τους οικισμούς μας. Η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Ας αναλάβει ο Δήμος την πρωτοβουλία να οργανώσει μία νέα ημερίδα η διήμερο όπου θα συμμετάσχουν οι Μηχανικοί του Δήμου και της Περιφέρειας, οι σύλλογοι των Μηχανικών, τα τοπικά συμβούλια, οι τοπικοί σύλλογοι με κεντρικό σύνθημα: «να προστατεύσουμε τους οικισμούς μας» με δέσμευση όλων, ότι θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Στη συνέχεια ο κάθε φορέας μπορεί να αναπτύξει τις δικές του ιδέες και πρωτοβουλίες είτε μόνος του, είτε σε συνεργασία με τους φορείς των όμορων οικισμών. Αυτό το θέμα, που είναι ακόμα ζεστό, αν το χειριστούμε σωστά, τόσο από πλευράς οργάνωσης όσο και επικοινωνίας, μπορεί ν’ αποτελέσει την απαρχή για την ανάπτυξη ενός κινήματος, σε όλο το νησί, το οποίο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά και να υποστηρίξει όλα τα ουσιώδη θέματα που έχουν σχέση με μία υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη για τον τόπο μας.

Αυτή η νέα κουλτούρα συνεργασίας είναι απαραίτητη για να ευοδωθεί και να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα και το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα (τύπου LEADER) το οποίο μόλις ξεκίνησε, (το διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων ΑΝΙΟΝ ΑΑ.Ε.) και αφορά την Κέρκυρα, τους Παξούς και τη Λευκάδα. Να άλλο ένα σοβαρό θέμα το οποίο αξίζει να απασχολήσει τη συζήτηση μας, πολύ περισσότερο μάλιστα που θα βρίσκεται μαζί μας και το στέλεχος της ΑΝΙΟΝ κ. Σπύρος Νικόπουλος. Να συζητήσουμε για φρέσκιες προτάσεις, καινοτόμες δράσεις και παραγωγικές πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα, την τοπική παράδοση, τον πολιτισμό μας, να αναπτύξουμε συνέργειες για τα μονοπάτια μας ή την ανάδειξη και τη διαχείριση σημαντικών σημείων ενδιαφέροντος της ορεινής Λευκάδας.
Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν.

Προηγούμενο άρθροΖωή Χαλκιοπούλου: Εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής και βιβλιοπαρουσίαση
Επόμενο άρθροOpen call φωτογραφικό έργο εμπνευσμένο από την ποίηση του Ν. Καββαδία