Αρχική Top Stories Ξεκίνησε το διήμερο εκδηλώσεων του “Φηγός” στον Αλέξανδρο

Ξεκίνησε το διήμερο εκδηλώσεων του “Φηγός” στον Αλέξανδρο

0

Το απόγευμα του Σαββάτου 29 Ιουλίου 2017 ξεκίνησε το διήμερο προβληματισμού, διαλόγου και γιορτής του Συλλόγου φίλων Αλεξάνδρου “Φηγός” με τίτλο “Ο τόπος, εμείς και οι άλλοι – Μία σχέση με πολιτισμική και περιβαλλοντική ταυτότητα” στην γραφική πλατεία του Αλεξάνδρου. 

Επιδίωξη του φετινού διημέρου είναι να έλθουν πιο κοντά οι οικισμοί της περιοχής (από τον Αλέξανδρο έως την Καρυά και την Εγκλουβή, αλλά και τους Σφακιώτες) έτσι ώστε να υπάρξει συγχρωτισμός των βημάτων σ’ αυτόν τον νέο δρόμο ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε κοινές δράσεις, συνεργασίες και συνέργειες με άξονα τον διακηρυγμένο στόχο του “Φηγός” που είναι η αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο την πρώτη ημέρα προσκλήθηκαν νέοι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται και ζουν στην ορεινή Λευκάδα. Την πρώτη ομάδα νέων αποτέλεσαν ο Στέφανος Μανωλίτσης, ο Χάρης Σάντας, ο Λεφτέρης Γεωργάκης και η Ειρήνη Βονιτσάνου που μίλησαν για το δύσκολο και κοπιαστικό εγχείρημα της διάνοιξης των μονοπατιών στις περιοχές των Σκάρων και των Πλατυστόμων.

Στη συνέχεια η Αναστασία Στραγαλινού μίλησε για την Καρυά, και τις “δυνατότητες και προοπτικές σε ένα δρόμο με πολιτισμική και περιβαλλοντική ταυτότητα”.

Η Υπαπαντή Θερμού μίλησε για την Εγκλουβή και την “ανάδειξη της ορεινής Λευκάδας στο τρίπτυχο Βιωσιμότητα – Πολιτισμός – Τουρισμός”.

Ο Βαγγέλης Κοντομίχης μίλησε για την “ανάγκη στοχευμένων και συλλογικών δράσεων για την αναθεώρηση της αγροτικής παραγωγής στην ορεινή Λευκάδα”.

Τέλος, η Δήμητρα Κονδυλάτου ανέπτυξε “προβληματισμούς περί εναλλακτικού-πολιτισμικού τουρισμού στη Λευκάδα” μέσα από το εγχείρημα “The island- resignified/Το νησί-επανανοηματοδοτημένο” του ξενώνα Νήιον.

Το συντονισμό της πρώτης ημέρας ανέλαβε ο Χρήστος Πήττας.

Μετά το πέρας των ομιλιών προβλήθηκε σύντομο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου με τίτλο “Από άνοιξη χειμώνα”, το οποίο προλόγισε ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Η βραδιά έκλεισε με μουσική μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας, με τις παρεμβολές, δυστυχώς, των ανεπιτήρητων μοσχαριών που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην περιοχή του Αλεξάνδρου…

Σήμερα το απόγευμα συνεχίζεται η δεύτερη ημέρα με εισηγήσεις αξιόλογων ομιλητών, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Δείτε τις εισηγήσεις της πρώτης ημέρας στο βίντεο του Θανάση Κατωπόδη. Οι φωτογραφίες του πρώτου μέρους είναι του Θανάση Κατωπόδη ενώ του δεύτερου (μουσικού) μέρους της Ειρήνης Βονιτσάνου.

Προηγούμενο άρθροΠαρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές το διαδικτυακό λεξικό της λευκαδίτικης διαλέκτου
Επόμενο άρθροΣτην Λευκάδα ο Αγγελόπουλος