Αρχική Άλλες ειδήσεις Υγεία Ελληνική έρευνα: Ο θηλασμός «θωρακίζει» την καρδιά της μητέρας

Ελληνική έρευνα: Ο θηλασμός «θωρακίζει» την καρδιά της μητέρας

0

Ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπάθειας για τις μητέρες. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ελληνική επιστημονική έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας (ECE 2019) στη Λιόν της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι γυναίκες που θήλαζαν τα μωρά τους, είχαν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή τους. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη ήταν η περίοδος του θηλασμού, τόσο μεγαλύτερη φαίνεται να ήταν και η προστατευτική δράση του για την καρδιά της μητέρας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην ελληνική έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια ενδοκρινολογίας Ειρήνη Λαμπρινουδάκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αρεταίειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, συμμετείχαν 283 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες είχαν γαλακτοφορία για έναν έως 80 μήνες. Οι ερευνητές μέτρησαν διάφορους βιοδείκτες της υγείας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, σε σχέση με το ιστορικό θηλασμού στο παρελθόν.

Κι άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν καταδείξει τα οφέλη του θηλασμού σε βάθος χρόνου τόσο για τις γυναίκες όσο και για τα παιδιά τους. Μεταξύ άλλων, ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης και ορισμένων μορφών καρκίνου στις γυναίκες, ενώ τις βοηθά επίσης να διατηρήσουν κανονικό βάρος και να ρυθμίσουν σωστά το σάκχαρο στο αίμα τους.

Προηγούμενο άρθροEurovision 2019: Ποιές χώρες ψήφισαν την Ελλάδα μέσω televoting
Επόμενο άρθροΤο ινκόγκνιτο ταξίδι του «Mr Facebook» στην Ελλάδα