Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιφέρεια Κεφαλονιά: 600 σπίτια κατεδαφιστέα & 2.500 με ζημιές

Κεφαλονιά: 600 σπίτια κατεδαφιστέα & 2.500 με ζημιές

0
mega LARGE t 53761 1256650 type12250

mega LARGE t 53761 1256650 type12250

Κατάλυμα σε στάδια, σκηνές, πλοία & αυτοκίνητα.

Δεν έχει τέλος η οδύσσεια των κατοίκων της Κεφαλονιάς και κυρίως του Ληξουρίου, που ενώ η γη εξακολουθεί να σείεται κάτω από τα πόδια τους καταστρέφοντας σταδιακά σπίτια, καταστήματα και υποδομές, είναι αναγκασμένοι να αναζητούν κατάλυμα σε σκηνές του στρατού, πλοία αλλά και τα αυτοκίνητά τους, την ώρα που ο καιρός αποδεικνύεται ο δεύτερος μεγαλύτερος εχθρός τους.

Χωρίς σπίτια & υποδομές

Μετά και τον δεύτερο ισχυρό σεισμό, 600 σπίτια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, 1100 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ άλλα 1400 υπέστησαν μικρότερες.

Οι υποδομές της περιοχής έχουν καταστραφεί με τα εντονότερα προβλήματα να εντοπίζονται στο λιμάνι, το δίκτυο ύδρευσης και το οδικό δίκτυο. Ακατάλληλα κρίθηκα τα κτίρια της αστυνομίας, του λιμεναρχείου, του δημαρχείου καθώς και αρκετά σχολεία, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, οι μαθητές θα ξεκινήσουν μαθήματα σε λυόμενες αίθουσες.

Δύο πολεμικά πλοία σε Αργοστόλι & Σάμη

Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού “Ικαρία” έφτασε σήμερα στο Ληξούρι μεταφέροντας μηχανήματα και υλικά για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να αγκυροβολήσει εκεί και έπλευσε έως τη Σάμη, από όπου οδικώς θα μεταφερθεί το φορτίο του.

Την ίδια στιγμή το αρματαγωγό “Χίος” είναι αγκυροβολημένο στο Αργοστόλι και διαθέτει 250 κλίνες και δύο κουζίνες προκειμένου να δοθεί τροφή και στέγη σε πληγέντες από τον σεισμό.

Κατάλυμα σε στάδια, σκηνές, πλοία & αυτοκίνητα

Στο κλειστό γυμναστήριο του Ληξουρίου ηλικιωμένοι κάτοικοι της πόλης βρίσκουν προσωρινά ένα σημείο να ζεσταθούν, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν μετατρέψει σε κρεβάτι, στρώματα γυμναστικής. Σε διάφορους χώρους του γυμναστηρίου διαμορφώθηκαν χώροι ειδικά για τους τρόφιμους του γηροκομείου, που καταστράφηκε από τον σεισμό.

Ο στρατός έστησε χθες 50 σκηνές στο γήπεδο της πόλης και έχει δυνατότητα αν παραστεί ανάγκη να στήσει άλλες 150. Ωστόσο όσοι επιλέξουν να μείνουν εκεί θα πρέπει να κοιμηθούν στο υγρό και παγωμένο γρασίδι ή να βρουν και να στρώσουν από μόνοι τους κάποιο νάιλον.

Όσοι δεν επέλεξαν τις σκηνές ή το κλειστό γυμναστήριο βρίσκουν πρόχειρο κατάλυμα μέσα στο αυτοκίνητά τους, που τα έχουν σταθμεύσει στους ανοιχτούς χώρους της περιοχής στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και στα ferry boat, που παραμένουν αγκυροβολημένα στο χτυπημένο από το σεισμό λιμάνι του Ληξουρίου.

Ενίσχυση από την Εκκλησία

Την ίδια στιγμή κάποιοι παίζουν με την αγωνία των κατοίκων διασπείροντας φήμες περί επικείμενου μεγάλου σεισμού προκαλώντας σχεδόν την εκκένωση του Ληξουρίου. Η Εκκλησία συνδράμει το συσσίτιο που οργανώνεται για τους σεισμόπληκτους, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που επισκέφθηκε το νησί δήλωσε: “Θα γίνει ένα κεντρικό συσσίτιο κάναμε έναν υπολογισμό από ο,τι μας είπαν εκεί οι τοπικοί άρχοντες ότι θα χρειαστούν περίπου 500 μερίδες φαγητό την ημέρα”.

Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι με το φαινόμενο καθώς οι μετασεισμοί που καταγράφονται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε χθες τη δόνηση των 5,7 Ρίχτερ είναι αρκετοί ισχυροί, ενώ επτά από αυτούς ήταν μεταξύ 3 και 3,8 βαθμών.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος χαρακτήρισε χαοτική τη σεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα που έδωσε τους δύο μεγάλους σεισμούς και προειδοποίησε για μια ακόμη φορά τους κατοίκους να είναι πολύ προσεχτικοί και να μην μπουν στα σπίτια, πριν τα ελέγξουν οι μηχανικοί.

Πηγή: megatv.com

Προηγούμενο άρθροΠως δημιουργήθηκε το CD “Μουσικό Σεργιάνι στη Λευκάδα”
Επόμενο άρθροΜια μαγική βραδιά χορωδιών στην Λευκάδα