Αρχική Άλλες ειδήσεις Τεχνολογία Η φωτογραφία “πορνό” που ξεγέλασε το facebook!

Η φωτογραφία “πορνό” που ξεγέλασε το facebook!

0
facebook

facebook

Και το υποχρέωσε να ζητήσει συγνώμη.

Ένα διαδικτυακό περιοδικό υπέβαλλε σε δοκιμή τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης για να αποτρέψει την ανάρτηση φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου. Tο Web magazine με τον χαρακτηριστικό τίτλο Theories of Deep Understanding of Things επιχείρησε να ανεβάσει στην σελίδα του στο Facebook μια πειραματική φωτογραφία. Σε αυτήν, εμφανίζεται μια γυναίκα που κάνει μπάνιο και ακουμπά τους αγκώνες της στην μπανιέρα. Αν και υποθέτει κανείς ότι είναι γυμνή, τίποτα στην φωτογραφία δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί… επιλήψιμο σύμφωνα με τους όρους του Facebook. Τι συνέβη;

Η φωτογραφία «κόπηκε», αφού μια… οφθαλμαπάτη ξεγέλασε τους moderator του Facebook (και όχι μόνο, ειδικά αν κοιτάξει κανείς την μικρογραφία της φωτογραφίας). Αν και παραμένει ασαφές εάν το Facebook χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένα εργαλεία που αναγνωρίζουν το… δέρμα στις φωτογραφίες ή τις ελέγχουν διαχειριστές, οι λεγόμενοι moderator, το Facebook μπέρδεψε τους αγκώνες της γυναίκας με… το στήθος της. Η φωτογραφία κρίθηκε ακατάλληλη και αφαιρέθηκε, όπως κατέγραψε το Gawker, αφού «δεν πληρούσε τους όρους χρήσης του Facebook».

Το γεγονός έκανε τον γύρο του Διαδικτύου με αποτέλεσμα το Facebook να εξαναγκαστεί να ζητήσει συγνώμη και τελικά, να επιτρέψει την ανάρτηση της φωτογραφίας στο κοινωνικό δίκτυο.

Αμφιλεγόμενη η λογοκρισία των φωτογραφιών γυναικών που θηλάζουν

Με αφορμή το γεγονός, προβάλλεται μια αμφιλεγόμενη πολιτική που ακολουθεί επί σειρά ετών η υπηρεσία και αφορά στην διαγραφή φωτογραφιών στις οποίες εμφανίζονται γυναίκες που θηλάζουν το μωρό τους.

Στο Facebook υπάρχουν κοινότητες με πολλά μέλη που επιχειρούν να προάγουν τον μητρικό θηλασμό και οι φωτογραφίες τους έχουν περάσει με επιτυχία τα όποια φίλτρα του Facebook. Από την άλλη, το Facebook έχει «κόψει» πολλές τέτοιες φωτογραφίες, με διαφορετικά επιχειρήματα κάθε φορά για το τι ακριβώς είναι ορατό σε κάθε μια (ολόκληρο το στήθος, γυμνό σώμα κ.ά.), γεγονός που έχει εξαγριώσει πολλά μέλη.

Το τελευταίο ευρύτερα γνωστό «κρούσμα» γύρω από την λογοκρισία φωτογραφιών από το Facebook αφορούσε και πάλι το γυναικείο στήθος: Ήταν τον Μάιο του 2012 όταν το Facebook διέγραψε την φωτογραφία της 40χρονης Βρετανίδας Τζόαν Τζάκσον που γιόρταζε την ζωή μετά την επιτυχή αφαίρεση καρκινικού όγκου από το στήθος με μαστεκτομή και τόλμησε να φωτογραφηθεί και να εμφανιστεί τόπλες στην σελίδα της. Η φωτογραφία της χαρακτηρίστηκε «πορνό».

Τι προβλέπουν οι όροι χρήσης του Facebook

Στους Όρους χρήσης του Facebook προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι απαγορεύονται τα εξής, (και όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ο χαρακτηρισμός του περιεχομένου μπορεί να είναι υποκειμενικός):

Περιεχόμενο που περιέχει γυμνό ή σεξουαλικά υπονοούμενα
Ρητορική μίσους, βάσιμες απειλές ή άμεσες επιθέσεις σε άτομα ή ομάδες
Περιεχόμενο που περιλαμβάνει σκηνές αυτοτραυματισμού ή σκληρής βίας
Ψεύτικα ή παραπλανητικά Χρονολόγια
Ανεπιθύμητο περιεχόμενο

Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν τα μέλη του Facebook περιλαμβάνουν τον όρο ότι δεν θα δημοσιεύουν περιεχόμενο το οποίο περιέχει εχθρική φρασεολογία, απειλητικό ή πορνογραφικό υλικό, γυμνές εικόνες ή έντονες ή αδικαιολόγητες παραστάσεις βίας ή προάγει τη βία.

Ανθή Παναγιωτάκη για το Tech.in.gr

Προηγούμενο άρθροΔήλωση – Απάντηση Κ. Δρακονταειδή σε άρθρο του Λευτέρη Αραβανή
Επόμενο άρθρο11η Αγωνιστική Α΄ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας