Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών για το ΤΕΙ

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών για το ΤΕΙ

0
mas logo-479x400

mas logo-479x400

Όχι στο σχέδιο “Αθηνά”

Το υπουργείο Παιδείας της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, παρουσίασε το σχέδιο «Αθηνά». Επιβεβαιώνεται πλήρως σε αυτό που είχε τονίσει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που έρχεται ως συνέχεια του νόμου πλαίσιο και στόχο έχει να προσαρμόσει ακόμη περισσότερο την ανώτατη εκπαίδευση στις ανάγκες κερδοφορίας των μονοπωλίων. Είναι ένας νέος ακαδημαϊκός χάρτης για το επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Α.Ε.

Οι όποιες αλλαγές επιχειρούνται με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» έχουν σχέση με τις “αξιολογήσεις” και τη “βιωσιμότητα” του κάθε τμήματος σε σχέση με τη σύνδεσή του με την “αγορά”. Από δω απορρέουν και οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, που φυσικά δε γίνονται με βάση το επιστημονικό αντικείμενο, αλλά με βάση αυτές τις απαιτήσεις. Από δω προκύπτει και το επιφανειακά παράλογο, τα ίδια κόμματα που πριν την κρίση έσπερναν κυριολεκτικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, μέσω τότε των ΕΠΕΑΕΚ, σήμερα να θέλουν να “συμμαζέψουν” αυτά τα τμήματα.

Η κατάργηση των τμημάτων ΕΠΔΟ- ΤΠΤ είναι τα αποτελέσματα αυτής τη πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ και είναι «κομμένη και ραμμένη» στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν τους αποφοίτους καλύτερα προσαρμοσμένους στον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν επιβάλλει. Γι΄αυτό και τα νέα συγχωνευμένα τμήματα που στοχεύουν να φτιάξουν, θέλουν να είναι πιο ευέλικτα, να παρέχουν σκόρπιες γνώσεις μέσω πιστοποιητικών και σεμιναρίων όπως τα κολλέγια και τα ΙΕΚ. Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο που έχουν προχωρήσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην εξίσωση των κολλεγίων με τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν λύνονται, διογκώνονται. Δεν υπάρχει επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό, δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή με αποτέλεσμα το τμήμα να υπολειτουργεί, πολλοί σπουδαστές να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Τώρα εμφανίζονται και ορισμένοι που όλο το προηγούμενο διάστημα σφύριζαν αδιάφορα, να αντιδρούν στο να μην κλείσει το Τ.Ε.Ι. ΛΕΥΚΑΔΑΣ καλλιεργώντας την λογική «να μην καεί το δικό μου σπίτι, και ας έχει πιάσει φωτιά το διπλανό». Από κοντά και ορισμένοι καθηγητές που χρησιμοποιούν αντίστοιχη επιχειρηματολογία, για το τμήμα, που είναι καλύτερο σε σχέση με το τμήμα άλλης σχολής ή με το τμήμα άλλης πόλης.

Το ΜΑΣ δεν είχε συναινέσει, όταν γινόταν η κατάτμηση ιδρυμάτων και επιστημονικών αντικειμένων και η διασπορά τους σε όλη την Ελλάδα, με ευθύνη των ίδιων κομμάτων, που σήμερα προσπαθούν δήθεν να συμμαζέψουν την κατάσταση. Δε συναινεί ούτε και σήμερα, που οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν και πάλι τους σχεδιασμούς για το “Πανεπιστήμιο ΑΕ”.

Το ΜΑΣ καλεί τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους αποφασιστικά να τους γυρίσουν την πλάτη, να πουν ΟΧΙ στις συντεχνιακές αντιθέσεις, τη διαμάχη των ακαδημαϊκών κοινοτήτων, επαγγελματικών ενώσεων και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Μαζί με τους εργαζόμενους στο ΤΕΙ να διεκδικήσουν:
o Την μη εφαρμογή του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ»
o Κανένας σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών, να τελειώνουν όλοι απρόσκοπτα τις σπουδές τους. Καμιά απόλυση προσωπικού
o Προσλήψεις εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
o Επαρκή χρηματοδότηση του ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών.
o Άμεση επίλυση της δωρεάν σίτισης-στέγασης-μετακίνησης των σπουδαστών. Μέχρι να λειτουργήσει η φοιτητική εστία να βρεθεί άμεσος τρόπος για τη σίτιση των σπουδαστών. Για τους σπουδαστές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στη εστία.
o Κατάργηση του νόμου πλαισίου, καμία εφαρμογή του.
o Όχι στην αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της παιδείας. Έξω οι επιχειρήσεις και οι manager από τις σχολές.
o Ανώτατη Εκπαίδευση με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων γενικών και ειδικών γνώσεων. Με μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό, με το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα, με ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Προηγούμενο άρθροSailinn Carnival Party
Επόμενο άρθροΤο ΚΚΕ για το κλείσιμο του ΤΕΙ