Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Η Σαπφώ Καββαδά του Πολιτιστικού Συλλόγου Βλυχού-Γενίου “Θέαλος” στο Prisma 91.6

Η Σαπφώ Καββαδά του Πολιτιστικού Συλλόγου Βλυχού-Γενίου “Θέαλος” στο Prisma 91.6

0

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του πολιτιστικού Συλλόγου Βλυχού-Γενίου «Θέαλος»  και τις καταγγελίες για επικίνδυνες για το περιβάλλον, δραστηριότητες στον κόλπο του Βλυχού, η εκπρόσωπος Σαπφώ Καββαδά, μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο με τον Παναγιώτη Κουνιάκη.

Στην αρχική της τοποθέτηση έκανε λόγο για ένα καθεστώς περίπου 30 χρόνων, όπου πλέον οι καταστάσεις έχουν φτάσει να είναι ανεξέλεγκτες, καθώς οι αρμόδιες αρχές δεν επεμβαίνουν στις κατά καιρούς καταγγελίες.

«Ο σύλλογος έχει ενοχλήσει κατά καιρούς και το Λιμεναρχείο, σε ότι καταγγέλλουμε, αλλά πάντα αγνοούνται οι εκκλήσεις μας

Μάλιστα είπε ότι τον περασμένο Αύγουστο, ένα φλεγόμενο ήρθε στο Βλυχό, το οποίο ήρθε έπειτα από εντολή του Λιμεναρχείο, λέγοντας ότι ποτέ δεν μάθαμε ποιος έδωσε αυτή την εντολή.

«Υπάρχει μια σιωπή για αυτό το θέμα, καθώς το ίδιο το Λιμεναρχείο βλέπει τον κόλπο του Βλυχού σαν νεκροταφείο σκαφών, ο καθένας μπορεί να έρχεται και να αφήνει παρατημένα σκάφη».

Συγκεκριμένα  πριν μια εβδομάδα, τηλεφωνούσε συγχωριανός στο Λιμενικό να καταγγείλει την διαδρομή καραβιού, που έφτανε από το Περιγιάλι στο Βλυχό, ποτέ κανείς δεν απάντησε στις κλήσεις του.

Είχαν προηγηθεί και καταγγελίες που αφορούσαν στα μονομπλόκ που είχαν ριχτεί στην θάλασσα με το Λιμενικό το Νοέμβριο του 2016 να κάνει αυτοψία, να βρίσκει πάρα πολλά στο κόλπο του Βλυχού, σχηματίστηκε δικογραφία που διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα.

Επίσης τα πλοία που πλέουν στον κόλπο πολλές φορές δεν ανάβουν τα φώτα τους βάζοντας σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων, ενώ πολλές φορές έχουν αναρωτηθεί πολλές φορές που καταλήγουν τα λύματα από αυτά τα πλοία, τα ημερολόγια των πλοίων, καθώς και που καταλήγουν τα λάδια από τις μηχανές τους, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά τα έχουν στείλει εγγράφως στις αρμόδιες αρχές.

Η κυρία Καββαδά, είπε ότι σε κάλεσμα της από τον Λιμενάρχη κ. Βρίζα, της είπε ότι έχει την διάθεση όλα τα βυθισμένα σκάφη να τα ανασύρει και να τα μεταφέρει κάπου αλλού, κάτι που επισημάνθηκε και από τον Βουλευτή κ Καββαδά σε επιτόπια αυτοψία, από την άλλη όμως της εξέφρασαν την απορία που να τα μεταφέρουν.

Το θέμα είναι ότι τα βυθισμένα καράβια υφίστανται και μάλιστα έχουν έρθει και βυθιστεί και άλλα δυο περίπου ενός τόνου το καθένα.

«Ο κόλπος του Βλυχού είναι αντιμέτωπος με τεράστιο οικολογικό πρόβλημα και κανείς εκτός από τον σύλλογο δεν αναφέρεται σε αυτόν, είπε καθώς γνωρίζουν ότι υπάρχει μελέτη, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, του τμήματος Γεωλογίας-Γεωπεριβάλλοντος που μιλάει για το τι έχει επιφέρει η ανθρώπινη παρέμβαση στον κόλπο του Βλυχού, ο οποίος εξακολουθεί ακόμα να τρέφει τους επαγγελματίες και να τους δίνει ψωμί, καθώς  όλα τα είδη των ψαριών είναι εκεί, με τους ίδιους να απορούν πως με τόσα που υφίσταται εξακολουθεί να είναι ζωντανός και αυτό οφείλεται στην ξέρα

Πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί το θέμα δεν έχει εν υπάρξει ποτέ, καθώς όσες φορές υπήρξαν φωνές διαμαρτυρίας καθώς και προτάσεις να μπουν πίλαρ για νερό και ρεύμα, καθώς έπαιρναν από κολώνες ΔΕΗ, νερό από κρυφές παροχές, κάποιοι δεν άφησαν να μπουν.

Η ίδια ανέφερε ότι είχε προκριθεί το Βλυχό να γίνει λιμάνι, όπως στο Περιγιάλι-Νικιάνα, ενώ ξαφνικά το παρακάμπτουν και λένε ότι θα γίνει μαρίνα, με την ίδια να λέει ότι φαντάζεται πως θα υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες, καθώς ο Δήμαρχος Λευκάδας, έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ωστόσο επίσημη ενημέρωση των κατοίκων δεν έχει υπάρξει, με τους ίδιους να απορούν γιατί παρακάμφθηκε η απόφαση να γίνει λιμάνι το Βλυχό.

Ωστόσο όπως προέβλεψε μαρίνα δεν πρόκειται να γίνει, καθώς φοβάται ότι υπάρχει μια κατάσταση που δεν θα αλλάξει.

Πηγή

Προηγούμενο άρθροΑντρέι Ταρκόφσκι
Επόμενο άρθροFleche “Γιώργος Βίδος” 2017 – Ποδηλατική διαδρομή με τερματισμό τη Λευκάδα