Αρχική Ειδήσεις Μυοκάστορες στην περιοχή του Πασά στο Περιγιάλι

Μυοκάστορες στην περιοχή του Πασά στο Περιγιάλι

0

Μεγάλα τρωκτικά που παραπέμπουν σε μυοκάστορες εντοπίσαμε τόσο εμείς όσο και αναγνώστες της σελίδας μας στην περιοχή του Πασά στο Περιγιάλι.

Τα τρωκτικά αυτά, που είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα για τα οικοσυστήματα στα οποία ζουν, φωλιάζουν στις καλαμιές πάνω από την παραλία και τουλάχιστον τρία έχουν γίνει ορατά από λουόμενους.

Για το συγκεκριμένο τρωκτικό έχουμε αναφερθεί και παλιότερα στο My Lefkada αφού το 2011 ένα παρόμοιο τρωκτικό εντοπίστηκε σκοτωμένο στην περιοχή της Γύρας ενώ το 2012 εντοπίστηκε στον κάμπο της Καρυάς.

Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να δράσουν άμεσα καθώς τα συγκεκριμένα τρωκτικά αναπαράγονται γρήγορα και διαταράσσουν την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Πιο συγκεκριμένα,

α. Ταξινομείται ως τρωκτικό θηλαστικό της οικογένειας των μυοκαστοριδών και μοιάζει σαν τεράστιος αρουραίος, όπως φαίνεται και στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες που τράβηξα. Τα ενήλικα άτομα έχουν μήκος, σώματος 40-60 εκατοστά, ουράς 30-45 εκατοστά και ζυγίζουν συνήθως 6-9 κιλά. Ζουν περί τα τρία έως πέντε έτη και διακρίνονται για την μεγάλη τους αναπαραγωγική ικανότητα, καθόσον μπορούν να ζευγαρώσουν από την ηλικία των 4 μηνών ενώ το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι 3 φορές το χρόνο και μέχρι 13 μικρά την κάθε φορά.

β. Ζει στις όχθες ποταμών και λιμνών, σε κανάλια, σε υγροτόπους και σε έλη γλυκού, υφάλμυρου αλλά και αλμυρού νερού σπανιότερα. Είναι πολύ καλός κολυμβητής, αλλά κινείται με άνεση και στην ξηρά. Αναζητεί την τροφή του κυρίως το βράδυ, ενώ την ημέρα αναπαύεται σε λαγούμια. Κάθε μυοκάστορας χρειάζεται ημερησίως τροφή ίση με το 25% του βάρους του. Τρέφεται με τη βλάστηση, όχι μόνο την υπέργεια αλλά και με ρίζες των φυτών και με τον τρόπο αυτό δημιουργεί απογυμνωμένα μπαλώματα στο έδαφος χωρίς ίχνος βιομάζας, τα οποία διασπούν το ενδιαίτημα άλλων ζώων. Βαθμιαία καταστρέφει ολοσχερώς τα ενδιαιτήματα άλλων ζώων, την υδρόβια βλάστηση, τη χλωρίδα του έλους, διαβρώνει και τελικά καταστρέφει αρδευτικά συστήματα, αποστραγγιστικά έργα, αναχώματα ποταμών και λιμνών. Τρέφεται επίσης σε αγροτικές καλλιέργειες, όπως καλαμποκιού, ρυζιού, λαχανικών, σιταριού, κριθαριού, που τις καταστρέφει, αλλά και με αυγά πουλιών που βρίσκει στις φωλιές τους στο έδαφος, σε καλαμιές ή επιπλέουσες στο νερό, καταστρέφοντας την αναπαραγωγή τους, με αποτέλεσμα τα πουλιά να εγκαταλείπουν τις μόνιμες περιοχές τους φωλεοποίησης. Τελικά, καταστρέφει τη χλωρίδα της περιοχής, εκτοπίζει τη ντόπια πανίδα, διαταράσσοντας την ισορροπία των οικοσυστημάτων και υποβαθμίζει δραματικά την οικονομική και περιβαλλοντική αξία των περιοχών στις οποίες εμφανίζεται.

γ. Είναι ξένο είδος που ζει στη Νότιο Αμερική και μεταφέρθηκε στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, στα τέλη του 19ου και τον 20ο αιώνα για την εκμετάλλευση της γούνας του. Όμως ορισμένα άτομα που απέδρασαν ή απελευθερώθηκαν από τα εκτροφεία, όταν δεν υπήρχε ζήτηση της γούνας τους και έκλεισαν οι επιχειρήσεις, κατόρθωσαν να εγκατασταθούν με επιτυχία στο φυσικό περιβάλλον των νέων περιοχών (εκτός από την Σκανδιναβία λόγω ψύχους), καθόσον ως ξένο είδος δεν αντιμετώπισε εχθρούς. Έτσι, σε συνδυασμό με τη μεγάλη του προσαρμοστικότητα και την αναπαραγωγική του ικανότητα, πολλαπλασιάστηκε πολύ γρήγορα και έκτοτε μετετράπη σε πληγή αυτών των περιοχών, λόγω των καταστροφών που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί.

Στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε πολλές μελέτες για τα προβλήματα που δημιούργησε και δράσεις που εφαρμόστηκαν για την εξάλειψή του. Ενδεικτικά αναφέρονται, η καταστροφή 7.500 περίπου εκταρίων ελώδους έκτασης στο Blackwater National Wildlife Refuge στην πολιτεία του Maryland των Η.Π.Α., γεγονός που αντιμετωπίστηκε το 2003 μέσω προγράμματος εξάλειψης του μυοκάστορα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και η καταστροφή αποστραγγιστικών έργων στην περιοχή της East Anglia του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ένα συντονισμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας κατόρθωσε να τους εξαλείψει το 1989. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα αντιμετωπίζει η γειτονική μας Ιταλία όπου, στις βόρειες κυρίως περιοχές της, δεκάδες χιλιάδες μυοκάστορες έχουν διαταράξει την οικολογική ισορροπία και καταστρέφουν σημαντικό μέρος της γεωργικής παραγωγής κάθε χρόνο. Από το 2002 έχουν υλοποιηθεί πέντε και συνεχίζει να υλοποιείται έκτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE μέχρι και το 2017, άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά, για τον περιορισμό μόνο του μυοκάστορα καθόσον η εξάλειψή του εκτιμάται αδύνατη, επειδή οι Ιταλοί καθυστέρησαν να αντιληφθούν το πρόβλημα και να τον αντιμετωπίσουν στο πρώιμο στάδιο της εισβολής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιταλικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ο μυοκάστορας κοστίζει 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μόνο εξαιτίας των ζημιών στις καλλιέργειες και της χρηματοδότησης για τον έλεγχο της αναπαραγωγής του. Φυσικά η ζημιά, στη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας, στην υποβάθμιση των υγροτόπων και του περιβάλλοντος γενικότερα, είναι πολύ μεγαλύτερη.

Πηγή πληροφοριών για τον μυοκάστορα: https://dasarxeio.com

Προηγούμενο άρθροΆλλος ένας σκουπιδότοπος στο νησί μας
Επόμενο άρθροΟ λαϊκός ποιητής και κατασκευαστής Ξενοφώντας Σάντας