Αρχική Ειδήσεις Τουρισμος Ο Γιώργος Λογοθέτης φέρνει τους πόντιους στην Λευκάδα

Ο Γιώργος Λογοθέτης φέρνει τους πόντιους στην Λευκάδα

0

Το κέντρο ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ είναι κατάμεστο από κόσμο. Εδώ έχουν έρθει περίπου 1.500 άτομα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ο ιδιοκτήτης Γιώργος Ποζίδης, πρώην ολυμπιονίκης στην πάλη, υποδέχεται τους καλεσμένους με συγκίνηση, αφού ο σκοπός της συνάντησης αφορά την υλοποίηση ενός σημαντικού στόχου που αφορά την ιστορία των προγόνων.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ και αφορά την «διατήρηση, διαφύλαξη, συντήρηση, ανάδειξη, προβολή και ψηφιοποίηση των ιστορικών αρχείων του πνευματικού πλούτου των Ελλήνων του Πόντου…» Σημαντικό  μέρος από τον πολιτιστικό αυτό πλούτο είναι ιστορικά βιβλία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης του Πόντου,  μοναδικά υπολείμματα της Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού της Ανατολής.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν επιφανείς εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, πολιτικοί, αλλά και γνωστοί καλλιτέχνες Ποντιακής καταγωγής. Εκτός από τα μουσικά συγκροτήματα με μουσικούς δεξιοτέχνες στα παραδοσιακά μουσικά όργανα, στη σκηνή παρελαύνουν γνωστά ονόματα όπως ο Αντώνης Ρέμος, ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Βασίλης Καρράς, η Νατάσσα Θεοδωρίδου,  ο Θέμης Αδαμαντίδης, ο Νίκος Κουρκούλης, ο Λεωνίδας Βελής κ.α.

Ο ένας μετά τον άλλο όλοι οι καλλιτέχνες μεταδίδουν συγκίνηση και ενθουσιασμό τραγουδώντας παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια αλλά και συνθέσεις λαϊκών δημιουργών που σχετίζονται με το θέμα της βραδιάς. Ο κόσμος συμμετέχει άλλοτε τραγουδώντας μαζί με τους καλλιτέχνες και άλλοτε χορεύοντας σε κάθε γωνιά της τεράστιας αίθουσας.

Η συγκίνηση κορυφώνεται όταν ο Γιάννης Γαιτάνος ερμηνεύει με τον δικό του μοναδικό τρόπο το τραγούδι « Η ΜΑΝΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ…», ένας ύμνος  για την Πόντια Μάννα και όλες τις μάνες του κόσμου. Την ίδια ώρα στην γιγαντοοθόνη προβάλλονται εικόνες  με πονεμένες μητέρες από τον Πόντο και μητέρες ελλήνων αγνοουμένων από την Κύπρο.

Ακολούθησε μία ανακοίνωση-έκπληξη από τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας Θεόφιλου Τεληγιαννίδη  :

«Μαζί μας απόψε βρίσκεται και ο δήμαρχος Απολλωνίων Λευκάδας Γιώργος Λογοθέτης. Ο κ. Λογοθέτης δεν είναι Πόντιος… Όμως στο Δήμο του οργανώνει εκδηλώσεις για τον Ποντιακό Ελληνισμό και μας καλεί όλους στην Λευκάδα να τιμήσουμε μαζί την Ιστορική Μνήμη  του Προσφυγικού ελληνισμού…»
Τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα  συνοδεύουν τον δήμαρχο Απολλωνίων  όταν μεταξύ άλλων τονίζει: «Στο Δήμο μας δεν έχουμε δημότες Ποντιακής καταγωγής. Όμως η Λευκάδα στα δύσκολα χρόνια του ξεριζωμού φιλοξένησε πολλούς πρόσφυγες και πολλά ορφανά από τον Πόντο που έχασαν τους γονείς τους την τραγική εκείνη περίοδο. Δικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε στη Λευκάδα  ένα μνημείο για τον Προσφυγικό Ελληνισμό και μαζί να οργανώνουμε εκδηλώσεις στη μνήμη εκείνων που δημιούργησαν τις πολιτιστικές παραδόσεις αιώνων. Και αυτές τις πολιτιστικές παραδόσεις σας καλούμε να παρουσιάζετε στο νησί της Λευκάδας  που μπορείτε να θεωρείτε και δικό σας νησί» !!

Τα τελευταία λόγια του Γιώργου Λογοθέτη ξεσήκωσαν κυριολεκτικά το κοινό. Στις επαφές που ακολούθησαν θετική ανταπόκριση βρήκε η πρόταση για την δημιουργία στη Λευκάδα Μνημείου για τον Προσφυγικό Ελληνισμό όπως και η πρόταση η  Λευκάδα να γίνει ετήσιος χώρος συνάντησης του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΝΕΟ ΒΗΜΑ της Νάουσας. Δείτεολόκληρο το άρθρο εδώ

Προηγούμενο άρθροΠορτραίτα της Λευκάδας
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση Τηλυκράτη