Αρχική Lefkada's Secrets Πτυχιακή εργασία για την Φακή Εγκλουβής

Πτυχιακή εργασία για την Φακή Εγκλουβής

0
fakes egklouvi

fakes egklouvi

Μάθετε τα πάντα για τις Φακές Εγκλουβής.

Ήταν μεγάλη μας χαρά όταν η Δήμητρα Βλάχου μας ενημέρωσε ότι κατά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, υλοποίησε την πτυχιακή της εργασία έχοντας σαν θέμα την φακή Εγκλουβής. Σήμερα με ακόμα μεγαλύτερη χαρά αναρτούμε αυτή την εργασία που μας παραχώρησε η Δήμητρα την οποία και ευχαριστούμε. Μάλιστα δράττοντας την ευκαιρία προσκαλούμε όποιον έχει κάνει πτυχιακή εργασία που αφορά την Λευκάδα να μας την στείλει προκειμένου να την δημοσιεύσουμε.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα μέρος του προλόγου ενώ στο τέλος του άρθρου μπορείτε να βρείτε τον σύνδεσμο για να κατεβάσετε ολόκληρη την εργασία σε μορφή pdf.


 

Καλλιέργεια Φακής Εγκλουβής Λευκάδας

Πτυχιακή Εργασία της ΒΛΑΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΣ, Α.Μ. 5512

Εισηγήτρια: Γεωργία Λιοσάτου

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 2010

Η καλλιέργεια της φακής ξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια και κρατά μέχρι και σήμερα. Παγκοσμίως η παραγωγή της, γίνεται σε πιο μεγάλες ποσότητες και σε πιο πολλά μέρη από ότι στη χώρα μας, την Ελλάδα. Εδώ, μπορούμε να βρούμε μόνο τοπικές ποικιλίες, όπως είναι και οι φακές Εγκλουβής, η οποίες καλλιεργούνται και παράγονται σε πολύ μικρές εκτάσεις και ποσότητες, αντιστοίχως.

Τα βήματα που ακολουθούνται στην κατεργασία του εδάφους είναι, η αμειψισπορά, το σκάψιμο του αγρού με τη σβάρνα, η σπορά, η λίπανση και η άρδευση. Αφού αναπτυχθεί το φυτό και συγκομισθεί, μεταφέρεται στο αλώνι για περαίτερω κατεργασία, έτσι ώστε να απομακρυνθούν τα μέρη του φυτού που δεν χρειάζονται και να παραμείνει μόνο ο καρπός.

Οι εχθροί του φυτού της φακής, είναι μικροσκοπικά έντομα, τα οποία συνήθως, τρέφονται με τους χυμούς και τους ιστούς τού. Οι ασθένειες είναι κοινές με των υπολοίπων ψυχανθών και ευνοούνται από την υγρασία της περιοχής. Τα ζιζάνια, από την άλλη, δεν είναι και τόσο δύσκολα στην αφαίρεσή τους, με ορισμένες εξαιρέσεις, επειδή δεν σχηματίζουν βαθιές ρίζες.

Τη φακή μπορεί κανείς να τη βρει στην αγορά σε συσκευασία ή ακόμη και χύμα. Η φακή Εγκλουβής, όμως, προμηθεύεται μόνο χύμα και πωλείται «με το κιλό», όπως συνηθίζεται να λέγεται. Για την μοναδικότητα της ως σπόρος, η φακή Εγκλουβής έχει διακριθεί παγκοσμίως και δείγμα της φυλάσσεται στον ΟΗΕ και στη Συρία στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας για Ξηρές Περιοχές (ICARPEA), φέροντας τον κωδικό ILL 293. Το οροπέδιο της Εγκλουβής, περιλαμβάνεται στον κατάλογο του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών).

Οι κάτοικοι της περιοχής αγωνίζονται για να μην χαθεί η παράδοση, όπως την λένε, της φακής, γιατί έτσι χάνονται οι κόποι μιας ζωής, αλλά και η ιστορία της περιοχής που είναι συνυφασμένη με τη φακή.

Κατεβάστε ολόκληρη την πτυχιακή εργασία για την φακή εγκλουβής από [εδώ]

Προηγούμενο άρθροΈχασε από την ΑΕΚ η Δόξα
Επόμενο άρθροΠερικοπή δεδουλευμένων εφημεριών