Αρχική Μόνιμες Στήλες Κατά Μάρκον Η αλήθεια για το γάλα

Η αλήθεια για το γάλα

0
milk

milk

Γράφει ο Μάρκος Νικητάκης.

Πίνε γάλα, κάνει καλό, λένε όλοι. Είναι πλήρης τροφή, περιέχει ασβέστιο, κ.λ.π. Έτσι μεγαλώσαμε είναι αλήθεια, έτσι μας έμαθαν. Παλαιότερα, όταν το γάλα το έπαιρνες από τα ζώα σου, όταν το γάλα ήταν «φυσικό» και φρέσκο, θα ίσχυε προφανώς. Σήμερα με τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα ζώα, με τις τροφές που τα ταΐζουμε, με την επεξεργασία του γάλακτος (παστερίωση, ομογενοποίηση κ.α) τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Όλο και περισσότερες φωνές αμφισβητούν την αξία του, όλο και περισσότερες μελέτες το … απαξιώνουν.

Ας δούμε κάποιους «μύθους» για το γάλα και πως αμφισβητούνται από κάποιους, γιατί υπάρχουν και οι περί του αντιθέτου απόψεις, ειδικούς.

Τι περιέχει σήμερα το γάλα;
Κάθε γουλιά γάλα περιέχει :
Αυξητική ορμόνη – Λιπαρά – Χοληστερόλη – Αλλεργιογόνες πρωτεΐνες – Εντομοκτόνα
Αίμα – Πύον – Αντιβιοτικά – Βακτηρίδια – Ιούς και άλλα

1: Το γάλα βοηθά να χτιστούν γερά κόκκαλα

Το γάλα αποτελεί τη χειρότερη πηγή ασβεστίου!
Χιλιάδες εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι εκείνοι που πίνουν 3 – 4 ποτήρια γάλα την ημέρα, έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα.

Το γάλα περιέχει πολύ ασβέστιο αλλά σε μια μορφή που είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί από τον άνθρωπο. Ως αποτέλεσμα το ασβέστιο περνάει από το σύστημα του σώματός μας και εξέρχεται από αυτό. Δεν είναι βεβαίως εντελώς άχρηστο γιατί δεσμεύει πολλά από τα άχρηστα λίπη της διατροφής και έτσι αποβάλλεται μαζί τους, βοηθώντας τον οργανισμό να κατακρατά λιγότερο λίπος.
Μόνο στο ωμό γάλα το ασβέστιο είναι εύκολα απορροφήσιμο. Από την άλλη ωστόσο είναι αδύνατο να βρεις ωμό φρέσκο μη παστεριωμένο γάλα.

Το ένζυμο φωσφατάση που βρίσκεται στο ωμό γάλα είναι αυτό που κάνει το ασβέστιο εύκολα απορροφήσιμο . Δυστυχώς η φωσφατάση, καταστρέφεται εντελώς κατά την διάρκεια της διαδικασίας της παστερίωσης.

Η παστερίωση ίσως ήταν δικαιολογημένη όταν παθήσεις συνδεόμενες με προϊόντα του γάλατος, όπως η φυματίωση των βοοειδών που μεταδίδεται από μολυσμένες αγελάδες και σχετίζεται με κακές συνθήκες υγιεινής κατά το άρμεγμα, αποτελούσαν απειλή για την δημόσια υγεία.

Με δεδομένα την καθαριότητα και τα κριτήρια υγιεινής που επιβάλλονται στις σύγχρονες γαλακτοκομικές μονάδες, η παστερίωση είναι μάλλον περιττή.
Στην Αμερική ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αποδέχεται αυτό το γεγονός πιστοποιώντας τις μονάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις καθαριότητας για την πώληση ωμού γάλακτος. Δηλαδή, η παστερίωση ουσιαστικά επιτρέπει σε πολλές μονάδες γάλακτος να λειτουργούν με μειωμένες προδιαγραφές υγιεινής. Σε αυτή την περίπτωση μήπως παίζονται παιχνίδια εις βάρος του καταναλωτή, τα οποία αποσκοπούν στο κέρδος και όχι στη μέριμνα της υγείας του.

Πώς η βιομηχανία γάλακτος προωθεί την οστεοπόρωση
του Herb Denenberg*, στην εφημερίδα The Evening Bulletin

Η βιομηχανία γάλακτος προωθεί την κατανάλωση γαλακτοκομικών και ασβεστίου ως μέσο πρόληψης κατά της οστεοπόρωσης, αλλά η πραγματικότητα μπορεί να είναι τελείως αντίστροφη. Επιστημονικές μελέτες σήμερα υποστηρίζουν πως η υπερβολική κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών (όπως αυτές που περιέχονται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά) και ασβεστίου, μπορούν να προκαλέσουν οστεοπόρωση. Υπάρχουν αποδείξεις για την επικινδυνότητα των γαλακτοκομικών για την ανθρώπινη υγεία για πάνω από 100 χρόνια, αλλά δεν αποτελούν μία είδηση που θα γίνονταν πρωτοσέλιδο, όσο η παντοδύναμη βιομηχανία κινεί τα νήματα του μάρκετινγκ και της διαφήμισης.

Πως το γάλα βοηθά την οστεοπόρωση
► Στο κλασσικό του βιβλίο, «The China Study» του 2004 ο Τ. Colin Campbell αναφέρει: «Οι Αμερικάνοι καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά από κάθε άλλο λαό στον πλανήτη. Άρα θα έπρεπε να έχουν τα πιο γερά κόκκαλα, σωστά; Δυστυχώς όχι. Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει πως οι Αμερικανίδες άνω των 50 ετών έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό σε κατάγματα ισχίου».

Τα κατάγματα ισχίου είναι μία αξιόπιστη ένδειξη οστεοπόρωσης.
Ο πιο σημαντικός λόγος που η κατανάλωση γάλακτος οδηγεί σε κατάγματα ισχίου είναι ο εξής: Το γάλα είναι πλούσιο σε ζωική πρωτεΐνη. Οι ζωικές πρωτεΐνες αυξάνουν το φορτίο του ανθρώπινου σώματος σε οξύ. Αυτό σημαίνει πως το αίμα και οι ιστοί γίνονται πιο όξινοι. Για να καταπολεμήσει αυτήν την επίθεση οξέων ο ανθρώπινος οργανισμός, χρησιμοποιεί το ασβέστιο. Το ασβέστιο αυτό προέρχεται από κάπου, και αυτό το κάπου είναι τα κόκκαλα μας. Όταν το ασβέστιο απομακρύνεται από τα οστά, γίνονται πιο ευάλωτα στα κατάγματα.

Αυτή η σύνδεση μεταξύ ζωικής πρωτεΐνης, της υγείας των οστών και των καταγμάτων, αναφέρθηκε πρώτη φορά το 1880 και καταγράφηκε το 1920. Από τότε πάρα πολλές έρευνες έχουν επανεξετάσει το θέμα και καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Το 2000, έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φραντσίσκο, κατέδειξε πως όσο μεγαλύτερη είναι η πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών από τον άνθρωπο, σε σχέση με αυτές προερχόμενες από ζωικές πηγές, τόσο μικρότερη η πιθανότητα καταγμάτων. Μάλιστα, όταν η ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης είναι μεγάλη και η ζωική πρωτεΐνη ελάχιστη, υπάρχει εικονική εξάλειψη των καταγμάτων.

Αυτό είναι μόνο η αρχή. Η πρόσληψη ασβεστίου μέσω των γαλακτοκομικών διαδραματίζει ρόλο όχι μόνο στα κατάγματα αλλά και στην ανάπτυξη της οστεοπόρωσης. Ο Campell γράφει : «Σε έρευνα που έγινε σε δέκα χώρες, η υψηλή κατανάλωση ασβεστίου συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη – όχι μικρότερη – πιθανότητα οστεοπόρωσης. Σε αυτές τις χώρες το ασβέστιο προσλαμβάνονταν κυρίως από τα γαλακτοκομικά και όχι από φυτικές πηγές».

► Ο Mark Hegsted, ένας από τους κορυφαίους διαιτολόγους και καθηγητής στο Χάρβαρντ εδώ και πολλά χρόνια, απέδειξε τη σημασία του ασβεστίου στα κατάγματα και την οστεοπόρωση. Βρήκε πως μεγάλη πρόσληψη ασβεστίου για πολλά χρόνια αφαιρεί από το ανθρώπινο σώμα τη δυνατότητα να ελέγξει πόσο ασβέστιο χρησιμοποιεί και πότε. Βρήκε πως το παραπάνω ασβέστιο καταστρέφει τους μηχανισμούς του οργανισμού που ελέγχουν την απορρόφηση και αποβολή του. Γράφει, «η καταστροφή με αυτόν τον τρόπο του ελεγκτικού μηχανισμού του οργανισμού είναι η συνταγή για οστεοπόρωση στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και μετά. Οι γυναίκες σε αυτό το στάδιο της ζωής τους, πρέπει να είναι ικανές να χρησιμοποιούν το ασβέστιο με φειδώ, ειδικά αν ακολουθούν δίαιτα που βασίζεται στις ζωικές πρωτεΐνες. Το γεγονός ότι το σώμα χάνει την ικανότητά του να ελέγχει τους μηχανισμούς του μετά από χρόνια κατάχρηση συγκεκριμένων στοιχείων, είναι ένα φαινόμενο χρόνια αποδεδειγμένο βιολογικά».

Φτάνουμε στο εξής συμπέρασμα : «Με βάση αυτά τα ευρήματα, κατανοούμε πως είναι πιθανό η ζωική πρωτεΐνη και το ασβέστιο – όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες – είναι ικανά να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης. Τα γαλακτοκομικά, δυστυχώς, είναι η μοναδική τροφή που είναι πλούσια και στα δύο αυτά στοιχεία.» Γι’ αυτό τα κατάγματα ισχίου εμφανίζονται περισσότερο σε πληθυσμούς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών.

► Ο Δρ. Walter C. WIllett της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, στο βιβλίο του «Eat, Drink and Be Healthy» (2001) μιλά αντίθετα στην συνήθη πρόταση των γιατρών για κατανάλωση τουλάχιστον τριών ποτηριών γάλακτος την ημέρα. « Μία δίαιτα πλούσια σε ζωικά λίπη, έχει συνδεθεί με τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Σε εννέα διαφορετικές έρευνες, παρατηρήθηκε πως τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη συνδέονται με την μεγάλη κατανάλωση γάλακτος». Και τελειώνει : « Δεν συνιστώ το γάλα σαν ρόφημα για τους μεγάλους και πιστεύω πως πρέπει να θεωρούμε τα γαλακτοκομικά μία εναλλακτική λύση στη διατροφή μας και όχι ένα απαραίτητο στοιχείο (2 -3 μερίδες κάθε μέρα) όπως προτείνεται στην τροφική πυραμίδα της USDA».

► «Ο μύθος ότι η οστεοπόρωση προκαλείται από την ανεπάρκεια ασβεστίου δημιουργήθηκε για να πουλήσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα συμπληρώματα ασβεστίου.

Δεν υπάρχει καμία αλήθεια σ’ αυτόν.

Οι Αμερικανίδες είναι μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών ασβεστίου στον κόσμο, και παρ’ όλα αυτά έχουν ένα από τα πιο υψηλά επίπεδα οστεοπόρωσης στον κόσμο.»

Δρ John McDougall

Συμβουλές
Ο Δρ. Campbell προτείνει τους εξής τρόπους για την αποφυγή του κινδύνου:
– Μείνετε ενεργοί και γυμνάζεστε συχνά. Η άσκηση βοηθά στην αποφυγή οστεοπόρωσης και φυσικά στη διατήρηση καλής υγείας.
– Καταναλώνετε ποικιλία φυτικών τροφών, αποφεύγοντας τις ζωικές πρωτεΐνες και τα γαλακτοκομικά. Το ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός μπορείτε να το πάρετε από φυτικής προέλευσης τροφές όπως τα φασόλια και τα φυλλώδη λαχανικά. Αν μάλιστα αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως η άσπρη ζάχαρη, τα γλυκά και το άσπρο ψωμί, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα στο να λαμβάνετε ό,τι χρειάζεστε από τα φυτά.
– Μειώστε την κατανάλωση αλατιού. Αυτό σημαίνει την αποφυγή υψηλά επεξεργασμένων τροφών, γιατί είναι γεμάτες αλάτι και νάτριο.
– Αν θέλετε να αποφύγετε τις χρόνιες παθήσεις, όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης, η νόσος Αλτσχάίμερ κ.α. ακολουθήστε τη συμβουλή όπως διατυπώθηκε στην έρευνα “The China Study”. Υιοθετήστε μία διατροφή πλούσια σε πλήρεις φυτικές τροφές, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, αλατιού και λιπών.
* O Herb Denenberg, είναι καθηγητής στο Wharton School, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Philadelphia και συνήγορος του καταναλωτή. Το e-mail του είναι
advocate@theeveningbulletin.com.

Πηγές:
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 18/03/2008
Πηγή: Ira Marxe-CEO, Good Health Supplement
http://www.ftiaxno.gr
http://milksucks.com
http://humanisticecology.blogspot.com/
Δύο βιβλία που τεκμηριώνουν τα παραπάνω:
The Deadly Poison, by Robert Cohen
The Milk Book, by William Campbell Douglas.

Προηγούμενο άρθροΔιήμερο προβολών στην ARTηρία
Επόμενο άρθροΔιήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Ιθάκη.