Αρχική Μόνιμες Στήλες Διατροφή & Υγεία Κατακράτηση υγρών-Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κατακράτηση υγρών-Όσα πρέπει να γνωρίζετε

0

Η κατακράτηση υγρών χαρακτηρίζεται από ξαφνική αύξηση του βάρους ή αίσθηση φουσκώματος και συμβαίνει όταν η περίσσεια υγρών συσσωρεύεται στο εσωτερικό του σώματος προκαλώντας ορισμένες φορές οίδημα στην κοιλιακή χώρα, στα χέρια, στα πόδια και στους αστραγάλους.

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις όπως η νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια αλλά και σε παράγοντες, όπως το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, οι ορμονικές μεταβολές (πχ εγκυμοσύνη), η κακή κυκλοφορία του αίματος, η λήψη φαρμάκων, η μειωμένη πρόσληψη νερού και η αυξημένη πρόσληψη αλατιού. Ο τρόπος ζωής φαίνεται ότι επηρεάζει την κατακράτηση καθώς άτομα που είναι σωματικά ανενεργά, έχουν καθιστική εργασία ή πολύωρη ορθοστασία κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν κατακράτηση υγρών.

Σε περιπτώσεις όπου το πρήξιμο είναι ήπιο και δεν υπάρχει υποκείμενη κατάσταση υγείας, η κατακράτηση υγρών μπορεί να βελτιωθεί μέσω αλλαγών στη διατροφή.

Μειώστε το αλάτι κατά την παρασκευή του φαγητού και αποφύγετε το επιπλέον αλάτι στο τραπέζι. Το νάτριο μπορεί να δεσμεύσει το νερό στο σώμα συνεπώς η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού. Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε νάτριο όπως το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, οι ξηροί καρποί, τα παστά ψάρια, οι κονσέρβες, οι έτοιμες σάλτσες, τα πατατάκια και τα αρτοσκευάσματα. Καλό θα ήταν η μείωση του αλατιού να ξεκινήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της περιόδου.

Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου και βιταμίνης Β6 καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά στη μείωση της κατακράτησης υγρών για γυναίκες με προεμμηνορροϊκά συμπτώματα. Καλές πηγές μαγνησίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα και γιαούρτι, οι ξηροί καρποί, η μπανάνα, τα ψάρια, το καρπούζι, το σπανάκι, το λάχανο, η βρώμη, το αβοκάντο, το μπρόκολο, ο αρακάς κ.α. Καλές πηγές βιταμίνης Β6 είναι το γάλα, τα αυγά, το μοσχάρι, τα ψάρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης, η βρώμη, το μαρούλι, το πορτοκάλι κ.α.

Αυξήστε την κατανάλωση πλούσιων σε κάλιο τροφίμων. Το κάλιο μπορεί να μειώσει την κατακράτηση νερού αυξάνοντας την παραγωγή ούρων και μειώνοντας την ποσότητα νατρίου στο σώμα. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η πατάτα, το ρύζι, το πορτοκάλι, η μπανάνα, το πεπόνι, το καρπούζι, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, η ντομάτα και τα όσπρια.

Αποφύγετε την κατανάλωση ραφιναρισμένων υδατανθράκων οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα. Η ινσουλίνη αυξάνει την επαναπορρόφηση του νατρίου στα νεφρά, με αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των υγρών. Αποφύγετε την κατανάλωση γλυκών και γενικότερα τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη που αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης.

Πίνετε περισσότερο νερό. Εάν η κατανάλωση νερού είναι μειωμένη ο οργανισμός αντιδρά με κατακράτηση περισσότερου νερού από αυτό που έχει ήδη.

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ λόγω της ιδιότητας του αλκοόλ να αφυδατώνει τον οργανισμό.

Αυξήστε την φυσική δραστηριότητα. Το περπάτημα και η άσκηση γενικότερα συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στη μείωση της συσσώρευσης υγρών σε περιοχές όπως τα κάτω άκρα.

Σε περιπτώσεις σοβαρής κατακράτησης και αν υπάρχουν παράλληλα προβλήματα υγείας η χρήση διουρητικών φαρμάκων κρίνεται απαραίτητη και καλό θα είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.


Γαζής Π. Γιώργος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πεφανερωμένης 9 Λευκάδα, τηλ. 2645022822, 6944373860

Προηγούμενο άρθροΧωριάτικος Γάμος στην Καρυά
Επόμενο άρθροΛαϊκοδημοτικό γλέντι στο Φρύνι